Quizvragen geneeskunde en lichaam

156 resultaten

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7190
© Evanherk

Hier de symptomen voor van een ziekte die vooral voorkomt bij kinderen: Eerst is er een blaasje. Dat barst open en er komt een gele korst op. Daarna komen er meer plekken. Het gaat om een oppervlakkige infectie van de huid, die door streptokokken of stafylokokken wordt veroorzaakt. De blaasjes komen meestal voor rond de neus en de mond, maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Het vocht dat uit de blaasjes komt is zeer besmettelijk. Een andere, tot de verbeelding sprekende naam voor deze ziekte die wij zoeken is ‘krentenbaard’, die naam zoeken we dus niet.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7180

We zijn op zoek naar de nederlandstalige naam van de langste spier uit het menselijk lichaam de musculus sartorius, die je hier ziet. Ze is volledig opgespannen in lotushouding of kleermakerszit.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 7099

En we zijn direct bij de les. Gezien de opwarming van de aarde moeten we ons wat lichter kleden hetgeen dan weer voor wat opwarming zorgt bij een deel van het publiek. Het is biologie dus moeten we helaas nog wat inzoomen. Wij zijn op zoek naar de naam van dit orgaan. Dit orgaan is onderdeel van het lymfesysteem, maar anders dan lymfeklieren is het opgenomen in de bloedcirculatie. Hierin worden plasmacellen gevormd en worden rode bloedcellen afgebroken en het daarbij vrijkomende ijzer opgeslagen. Ook draagt het bij aan de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed.

A. Nier B. Alvleesklier C. Milt D. Schildklier

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 6940

In 2018 stierf Stephen William Hawking. Hij was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hij is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Maar helaas ook door zijn ziekte, in 1962 kreeg hij een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Graag de naam (of afkorting) van deze ziekte

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6584

We zoeken de naam van het deel van het menselijk lichaam dat bij mannen bestaat uit het gebied tussen het scrotum en de anus en bij vrouwen het gebied tussen de vulva en de anus. Het bestaat hoofdzakelijk uit spieren en huid. Het geldt bij beide geslachten als erogene zone.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6557

Onder andere Friends-acteur Matthew Perry was er aan verslaafd en dat kostte bijna zijn leven. Deze sterke pijnstiller, die hydrocodon en paracetamol bevat, kan al binnen een week verslavend werken. Een andere gekende gebruiker is Dr. House. Welk geneesmiddel zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes Michael Jackson 6338

Michael Jackson leed aan een huidziekte. Ook zijn biologische zoon, Prince Jackson, lijdt aan deze ziekte. Aan welke huidziekte leed Michael Jackson?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6333

Hier ziet u het symbool van drogist en apothekers, maar ook van de Pharma-industrie. Een groen kruis, met daarin een slang die zich rond een kelk wikkels. Wat is de naam van dit symbool?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6191
© Isaac Yonemoto

Dit hormoon heeft invloed op de glucosestofwisseling. Een tekort van dit hormoon leidt tot diabetes (ook gekend als suikerziekte). Welk hormoon zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6081

Jaren geleden was dit een brandend actuele vraag. Het betreft een bepaald virus dat wordt overgedragen door een mug. De aandoeningen door het virus zijn eerder ongevaarlijk en gaan vanzelf over. Het gevaar schuilt zich echter bij zwangere vrouwen.Het kind in de buik zou als gevolg van het virus microcefalie kunnen ontwikkelen, een te kleine schedelomvang met grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling. Hoe heet dit virus nu weer?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6058

Met de #teampia hebben de ouders van Pia meer dan € 1.9 miljoen ingezameld. Dat is de prijs voor het medicijn dat Pia nodig heeft om haar te helpen. Wat is de naam van het medicijn dat door Novartis is ontwikkeld?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6040

Deze persoon is een 19e eeuwse bioloog en scheikundige. We kennen hem vooral als de persoon die de hondsdolheid heeft overwonnen met een eigen ontwikkeld vaccin. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs 5893

Een in 1843 geboren en in 1926 gestorven Italiaanse arts. Hij is vooral erg bekend geworden voor zijn onderzoek naar het centrale zenuwstelsel. Zo bedacht hij een methode om individuele neuronen zichtbaar te maken door het zenuwweefsel te kleuren met zilverchromaat. Allemaal knap, maar het allerbest kennen we de man natuurlijk voor zijn ontdekking van het cel-organel dat verantwoordelijk is voor de verwerking en sortering van eiwitten en enzymen. Hij won een nobelprijs in de geneeskunde. Naam van die Italiaanse arts?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5883

Deze Oostenrijkse kinderarts leefde van 1874 tot 1929. In 1906 kwam hij tot de vaststelling dat sommige patiënten, die voordien al ingespoten waren met bijvoorbeeld het pokkenvaccin, bij een tweede injectie heviger reageerden. Samen met Bela Schick gaf hij deze reacties een naam, afkomstig van het Grieks voor 'anders' en 'reageren'. De term 'allergie' was geboren. Welke Oostenrijkse arts vond de term 'allergie' uit?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5855

Er zijn uitzonderingen, maar in normale omstandigheden telt het menselijk skelet 206 beenderen, of beetjes zoals u wilt. Er zijn uitzonderingen, want er zijn mensen die bij voorbeeld een ruggenwervel meer of minder hebben. Al deze beenderen zijn met elkaar verbonden, behalve 1. Het welke?

Goed zo !