Quizvraag Films 4886

Benen-fetisjisten zullen dan weer hun gading vinden in de filmaffiche van de film ‘The Graduate’ uit 1967. Waarvoor de dame achter het been destijds 25 dollar werd betaald. Meteen ook het einde van haar werk voor de film, want de actrice hier is niet de Mrs. Robinson uit de film, Anne Bancroft. Al speelde ze die rol decennia later wel nog in het theater. Maar wie kent u beter als de zatte Rita van de Amerikaanse soapwereld, een rol die ze vanaf 1978 decennialang, weliswaar met tussenpozen, opnam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Films 4875

De kans is veel groter dat u bij de vraag aan uw digitale assistent (Siri of die andere) om uw IKEA-kast in mekaar te zetten de uitspraak “I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that” hoort, zoals HAL 9000 in de film ‘2001: A Space Odyssey’. De zin zou eerst worden uitgesproken door Martin Balsam of Nigel Davenport, maar beide acteurs werden door regisseur Stanley Kubrick afgewezen. Uiteindelijk viel de keuze op theateracteur Douglas Rain, met het gekende angstaanjagend monotone resultaat. De man zelf zou nooit gezien hebben wat Kubrick had gemaakt van het kortverhaal The Sentinel, van één van de ‘big three’ uit de science-fiction-literatuur, die dit verhaal samen met Kubrick zelf bewerkte tot het klassieke filmscript. Wie schreef dit kortverhaal?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Films 4862

En kom, nu het hier toch al behoorlijk aangebrand is. In juni 1986 vierden Jerry James en de dit jaar overleden Larry Harvey de zomerzonnewende door op Baker Beach, San Francisco de houten afbeelding van een man in brand te steken. Meteen ook het begin van het Burning Man-festival, dat later naar Nevada zou verhuizen en jaarlijks zo’n 70.000 deelnemers trekt. De grote rijshouten figuur die men steevast verbrandt op het einde van het festival, is geen nieuw gegeven. Het ritueel werd al door Caesar beschreven in ‘De bello Gallico’ en werd uitgevoerd door Keltische druïden, al dan niet met bijhorende mensenoffers. Bij filmkenners doet dat ongetwijfeld een belletje rinkelen met een gelijkaardig ritueel in een film uit 1973 of, veel erger, de remake met Nicolas Cage uit 2006. Wat is de naam van zo’n verbrande pop of de titel van beide films?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Films 4861
©Orion Pictures

Méér liefhebbers van vuur! Een overlijden waar er wellicht net iets minder om getreurd zal zijn, al weet je dat tegenwoordig nooit, is dat van Edgar Ray Killen. Die was immers in 1964 als lid van de plaatselijke Ku Klux Klub betrokken bij de moord op 3 burgerrechtenactivisten. Toch duurde het tot 2005 voordat hij achter de tralies belandde. Niet omdat hij tot dan niet verdacht was geweest, maar omdat hij zo’n 40 jaar eerder was vrijgesproken. Een jurylid kon immers niet geloven dat deze ‘man van God’, in zijn vrije tijd dominee, betrokken was bij de moordpartij. Anderzijds zorgde de verontwaardiging over de feiten wel mee voor de totstandkoming van de zwarte burgerrechten, zodat de man toch zijn nut blijkt te hebben gehad. Boeiende stof voor een film dus, en die kwam er ook, in 1988, in een regie van Alan Parker, met Willem Dafoe en Gene Hackman in de hoofdrollen. Welke film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Films 4837

Rabid Grannies, een film uit 1988, die u ook kan kennen als Les mémés cannibales en mogelijk als inspiratie voor Peter Jackson’s Braindead, is wereldwijd de best verkopende Belgische film. Ooit! Belgisch, jawel, want met een grotendeels Belgische cast, maar vooral het geesteskind van een producer uit Kortrijk, die u wellicht niet kent van zijn probeersels als regisseur, genre Laundry Man, Lucker of het dit jaar uitgebrachte Detention, waarin pedopastoors worden afgeslacht. En binnenkort komt, na 30 jaar nagelbijtend wachten, ook het vervolg op Rabid Grannies uit. Hoe heet deze man? En echt moeilijk kan dat niet zijn, als u weet dat hij in de VS door het leven gaat als James Desert.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Films 4763

Deze Belgische langspeelfilm van Felix Van Groeningen kwam uit in 2012 met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrol. De film gaat over vijf vrienden die samen spelen in een bluegrass-bandje. De twee hoofdrolspelers hebben een dochter Maybelle, die na haar zesde verjaardag kanker krijgt, en binnen het jaar sterft. Daarna wordt de relatie van Didier en Elise erg op de proef gesteld. De muziek helpt af en toe om de pijn te verzachten. Wat is de naam van deze film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Films 4746

De award voor ‘beste actrice’ tijdens de Oscars 2019 ging naar deze Britse actrice voor haar rol als de Britse koningin Anne in ‘The Favourite’. Het is net als voor Rami Malek (de mannelijke winnaar) haar eerste Oscar en eerste nominatie. Wat is haar naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Films 4745

De belangrijkste prijs van de Oscars 2019 ging naar een Amerikaanse biografische roadmovie. De prent klopte onder andere favorieten ‘Roma’, ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘The Favourite’. Wat is de titel van de film geregisseerd door Peter Farrelly?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Films 4742

De oude papegaai van Pippi Langkous is overleden. Douglas, die in de film ‘Pippi in Taka-Tukaland’ de rol van Pippi’s papegaai peelt, is 51 jaar geworden. Wat is zijn naam in de film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Films 4734

Deze film behoort tot de kern van ons Vlaams erfgoed. Deze film uit 1987 van Stijn Coninx staat nog steeds op de 3e plaats op de lijst van meest bekeken Vlaamse films. De hoofdrol is weggelegd voor Urbanus en ook topacteurs als Frank Aendenboom, Marc van Eeghem, Herbert Flack, Sylvia Millecam en Ann Petersen passeren de revue. Welke film, die draait rond de wieleraspiraties van een bakkerszoon zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Films 4727

Een film uit de oude doos. Het draait om een oorlogsfilm uit 1967. Twaalf zwaar veroordeelden worden op een quasi-zelfmoordmissie uitgezonden om tijdens de tweede wereldoorlog hooggeplaatste nazi-officieren uit te schakelen. De film was voor zijn tijd zeer flitsend en modern en kreeg een oscar voor geluid en montage. Belangrijkste rollen waren weggelegd voor Lee Marvin, Trini Lopez en Charles Bronson. Welke film?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Films 4723

Dat Lars von Trier een zieke geest heeft weten we al langer dan vandaag. Dit bewees hij eens te meer met deze film. De film die we zoeken bestaat uit twee delen en gaat over een vrouw Joe gespeeld door Charlotte Gainsbourg en haar onstilbare seksuele lust. Een zeer expliciete film, graag het antwoord.

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Films 4702

6A. Stel je voor: je krijgt een filmrol aangeboden, maar bedankt voor de eer. Het overkwam John Travolta, toen hij de titelrol in Forest Gump aan zich liet voorbijgaan. In 1994 won zijn vervanger een Oscar voor Beste Acteur. Voor wie was het leven duidelijk als een doos chocolaatjes?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Quiztet 2019