Quizvragen eten en drinken

434 resultaten

Mexicaanse gerecht bestaat uit tarwe- of maistortilla’s

Dit Mexicaanse gerecht bestaat uit tarwe- of maistortilla’s, belegd met kaas en andere lekkernijen, die worden dubbelgeklapt en gebakken of geroosterd in een droge pan. Ze worden geserveerd in punten, met een salsa (saus) ernaast. Een Latijns-Amerikaanse tosti, zou je het gerecht kunnen noemen.

Goed zo !
Hawaiïaanse keuken

Eind 19de en begin 20ste eeuw emigreerde een grote groep Japanners naar het eiland Hawaii om daar op de suiker- en ananasplantages te gaan werken. Het is dus geen wonder dat de Japanse eetgewoonten onderdeel zijn geworden van de Hawaiïaanse keuken en het gerecht dat we zoeken is daar een mooi voorbeeld van. Van oudsher was het heel eenvoudig: blokjes rauwe ahi (een lokale tonijnsoort) werden geserveerd met wat Hawaiïaans zout, gehakt zeewier en geroosterde, fijngemalen noten. Zonder rijst, zonder andere extraatjes. Het is van oorsprong dus eigenlijk de wat rommelige, Hawaiïaanse versie van de strenge, pure Japanse sashimi. Het klinkt wat sobertjes, in vergelijking met de kleurige, goed gevulde gerechten die je inmiddels overal ter wereld op tafel ziet staan. Naam van het gerecht?

Goed zo !
Brugse Zot, maar dan
alcoholvrij

Je zal de opmars van de alcoholvrije bieren al wel opgemerkt hebben. Zo kan je nu bijvoorbeeld genieten van Corona zonder ziek of zat te worden met de Corona Cero. Wij zoeken het eerste alcoholvrije speciaalbier van België of beter gezegd de alcoholarme variant van de Brugse Zot. Om het met hun woorden te zeggen: “Wat is de naam van het bier dat even zot en lekker is als de Brugse Zot, maar dan alcoholvrij?”

Goed zo !
deeggerechtje

Als je dit traditioneel Russisch hapje wil maken, heb je boekweitmeel, droge gist, melk, boter, een ei en een beetje zout en suiker nodig. De tsaren schepten er wellicht exclusieve kaviaar op, maar je kan er ook wat room en zalm opleggen. In Nederland worden deze kleine pannenkoekjes wel eens vergeleken met poffertjes. Wat is de naam van dit deeggerechtje?

Goed zo !
zuivere vorm van geklaarde boter
© Rainer Zenz

Vet werd lang beschouwd als de duivel in de keuken, maar stilaan begint te dagen dat dat imago soms onterecht is. Zolang je voor de juiste vetten kiest, is er geen vuiltje aan de lucht. We zoeken de naam van een heel zuivere vorm van geklaarde boter die zijn oorsprong vindt in de Indische keuken. Net als kokosolie is het een erg veelzijdig toepasbaar en natuurlijk (bak)vet.

Goed zo !
harde, ovale noot

De belangrijkste producent van deze harde, ovale noot van ongeveer 2,5 centimeter is Indonesië. In de levensmiddelenindustrie gebruikt men liever de olie dan het poeder, omdat die haar smaak langer vasthoudt, gemakkelijker doseerbaar is en daarenboven geen risico op vergiftiging met aflatoxine meebrengt. Sommigen gebruiken de noot ook in koek en gebak. Vroeger werd de noot gebruikt door zeevarenden in een middel tegen verkoudheid. Welke noot zoeken we?

Goed zo !
Cassave

Cassave is de eetbare wortelknol van een overblijvende heester.  Cassave wordt in Afrika en Zuid-Amerika veel gegeten. Onder welke naam is dit beter gekend?

Goed zo !
keukengereedschap

Hoe heet dit keukengereedschap?

Goed zo !
abdijbier Aldi

Bij de Aldi kan u ook abdijbier kopen. Het bier dat al in verschillende brouwerijen in opdracht werd gebrouwen haalde zijn naam bij een abdij in Heverlee, waarmee ze een exclusiviteitscontract hebben. Hoe heet dit bier?

Goed zo !
chips Aldi

Wat is de naam van het huismerk van de chips van Aldi?

Goed zo !
Cola Aldi

Het merk dat we zoeken, is de Aldi-cola. Zelfs het blikje lijkt tegenwoordig een kopie van Coca cola. Wij willen graag de naam van het huismerk dat Aldi gebruikt voor hun frisdranken.

Goed zo !
pikante Spaanse vissoep
© TeRe. B

Deze authentieke Spaanse vissoep wordt gemaakt met verschillende stukken witte vis, pijlinktvis, en schaal- en schelpdieren. Wat is de naam van deze pikante Spaanse tegenhanger van de Franse bouillabaise?

Goed zo !
groothandel voor verse producten van Europa
© Myrabella

We zoeken een gemeente in de regio Île-de-France, van amper een 6000-tal inwoners. In deze gemeente bevindt zich de grootste groothandel voor verse producten van Europa. Over welk enorm centrum hebben wij het?

Goed zo !
Congolese stoofpot
© T.K. Naliaka

We zoeken de naam van een Congolese stoofpot op basis van palmoliesaus, meestal met kip. Een typisch bijgerecht is saka-saka, een soort spinazie van maniokbladeren. Wat is de naam van dit gerecht?

Goed zo !
buisvormige pastasoort

Wat is de naam van de buisvormige pastasoort die op penne lijkt, maar iets groter is en aan de uiteinden recht afgesneden. De buisjes zijn geribbeld en hun naam is afkomstig van het Italiaans woord voor getand of gestreept.

Goed zo !