Quizvragen economie

143 resultaten

Quizvraag Economie 6798

Van welk beursgenoteerd bedrijf, in 1880 opgericht te Zwevegem, zien jullie hier het logo? In het voorjaar kwam het bedrijf nog in het nieuws doordat het meerdere filialen zou sluiten of waarvan de activiteiten naar Oost-Europa zouden verhuizen. Matthew Taylor is de CEO, maar ik betwijfel of dit een extra tip is..

Goed zo !
Quizvraag Banken 6662

Welke graaf moest in 2008 ontslag nemen als voorzitter van de raad van bestuur van Fortis omdat zijn verkeerde inschatting van de financiële markten aan massa's beleggers veel geld had gekost?

Goed zo !
Quizvraag Banken 6592

In 1975 ontstond de Bank Brussel Lambert door een fusie. De bank verwierf een stevige positie in de Benelux. Sinds begin 1998 is de bank echter een volledige dochter van een wereldwijde actieve financiële instelling van Nederlandse origine. In 2003 is ook de naam van de vennootschap gewijzigd. Onder welke naam kennen we deze bank vandaag?

Goed zo !
Quizvraag Economie 6582

Als je in de winkelrekken etenswaren koopt, neem je normaal gezien het product dat vooraan staat. Daarom worden nieuwe producten, die dus nog langer houdbaar zijn, achteraan aangevuld. Met welk acroniem wordt dit systeem benoemd? De term komt ook voor in boekhouding en informatica voor het verwerken van data in volgorde van aanlevering.

Goed zo !
Quizvraag Munteenheden Israël 6524

Allicht de kortste vraag van de avond: wat is de munteenheid van Israël?

Goed zo !
Quizvraag Economie 6475

Deze beurs van technologische aandelen, gevestigd in Brussel, was de Europese tegenhanger van de Amerikaanse technologiebeurs. Ze kende een korte bloeiperiode in de jaren '90, dankzij o.a. Lernout en andere Hauspies. Maar mooie liedjes duren niet lang: de technologiezeepbel spatte uiteen en in 2003 sloot de beurs definitief haar deuren. Hoe heette deze Europese beurs van korte duur?

Goed zo !
Quizvraag Bieren 6414

Deze stads brouwerij – opgericht in 1872 - bevindt zich aan de rand van het  Mechels begijnhof en men brouwt er de bieren  Gouden Carolus, Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, Maneblusser, Boscoli en Lucifer. Eind 2010 werd de vernieuwde brasserie geopend en de rondleidingen door de brouwerij herstart. Ondertussen verwierf de brouwerij internationale bekendheid, wordt er naar meer dan 40 landen geëxporteerd en worden de bieren wereldwijd gelauwerd. Welke brouwerij zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Vliegtuigen 6386

Welke vliegtuigbouwer is na Boeing en Airbus de derde grootste ter wereld? Het werd opgericht in 1969 en het hoofdkantoor bevindt zich in de Braziliaanse stad Sao José dos Campos. Ze zijn vooral bekend om hun privéjets en begonnen daarna lijnvliegtuigen te bouwen, weliswaar voor de kortere afstanden. O.a. TuiFly vliegt met deze vliegtuigen vanaf Antwerpen. Om misverstanden te vermijden Bombardier is niet het juiste antwoord.

Goed zo !
Quizvraag Economie 6376

In 2016 verscheen er een nieuwe speler op onze schoenwinkelmarkt: Br!stol. Volledig nieuw is dit merk echter niet, want ervoor was deze schoenwinkelketen, in België, bekend onder een andere naam. Dewelke? Aan het vroegere concept veranderd trouwens weinig, want Bristol zal schoenen aan lage prijzen blijven verkopen, en heeft intussen ook zijn gamma uitgebreid met kleding en kledingaccessoires.

Goed zo !
Quizvraag Economie 6136

Deze Amerikaanse onderneming gespecialiseerd in financiële dienstverlening en communicatie, bestaat sinds halverwege de 19e eeuw en was oorspronkelijk een Telegrafiebedrijf. Hun bekendste dienst is een manier om geld over te maken naar mensen over de hele wereld, zonder tussenkomst van een bank of andere financiële tussenpersoon. Welke onderneming zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Munteenheden Hongarije 6071

Een korte financiële vraag: met welke munteenheid betalen ze in Hongarije?

Goed zo !
Quizvraag Economie 5950
© Timjarrett

Graag de naam van een Brits-Australische mijnbouwgroep. Het bedrijf is één van de grootste in z'n soort en haalt wereldwijd onder meer ijzererts, aluminium, koper en industriële mineralen op. De groep is vernoemd naar de gelijknamige river in Zuid-Spanje, waar in 1873 hun eerste kopermijn werd opgestart. Huidig CEO, for the record, is Jean Sébastien Jacques. Naam van dat mijnbouwbedrijf?

Goed zo !
Quizvraag Economie 5846
© BelgianBusiness

Deze vrouw, de ceo van het telecombedrijf Proximus, stapt op als topvrouw van het overheidsbedrijf.Ze gaat aan de slag als CEO bij het Nederlandse telecombedrijf KPN. Wat is haar naam?

Goed zo !
Quizvraag Economie 5704

We zijn op zoek naar een Belgische econoom die voor het eerst in de publieke belangstelling kwam met Moneytron. Hij ging later ook nog in de politiek, zo belandde hij ook nog in Hoegaarden waar hij zijn nieuwste partij meteen na de verkiezingen van 2014 weer ontbond door een beschamend resultaat van 0,3 procent voor de Kamer en 0,2 procent voor het Vlaams parlement.

Goed zo !
Quizvraag Economie 5691

We zoeken de naam van een logistieke methode voor voorraadbeheersing, die is ontstaan in Japan. De bedoeling van deze methode is om levering en productie zodanig op elkaar af te stemmen dat er nauwelijks tot geen voorraden in een bedrijf nodig zijn. De leveringen gebeuren precies op tijd, dus er hoeft niets te worden opgeslagen. Dit zorgt uiteindelijk voor het wegvallen van de voorraadkosten en alle andere daar bij optredende kosten.

Goed zo !