Quizvragen architectuur

62 resultaten

beroemdste kasteel van Duitsland in Beieren

We zijn op zoek naar het beroemdste kasteel van Duitsland in Beieren. Het kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw in opdracht van koning Ludwig of Koning Lodewijk II van Beieren. Oorspronkelijk had het kasteel een andere naam, maar we zoeken de naam die het kasteel reeds sinds 1886 heeft en waaronder het algemeen bekend is. Het kasteel was ook de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland Californië.

Goed zo !
Brabantse familie van architecten
© Paul Hermans

In de 15de en 16de eeuw, was er een Brabantse familie van architecten, glasschilders en beeldhouwers, afkomstig uit Mechelen. Hun succes bestond erin dat zij een totaalconcept aanboden. Ze realiseerden o.a.:

  • Sint-Romboutstoren (Mechelen)
  • Sint-Jacobstoren
  • Paleis van de Grote Raad (Mechelen)
  • Stadhuis van Gent
Hoe heet deze familie van bouwmeesters?

Goed zo !
schouwburg in Gent
© Donar Reiskoffer

Deze schouwburg bevindt zich in de Belgische stad Gent en ligt aan de Walpoortstraat in de Waalse Krook. Ze werd gebouwd in 1847 door de gelijknamige Belgische architect als reactie op de Franstalige schouwburg en opera in Gent. De voorgevel is in neoclassicistische stijl. Op de trappen voor het gebouw zit een hier zijn thuisbasis had voor zijn gezelschap Romain Deconinck en zijn beren. De naam?

Goed zo !
postbode Palais idéal in Hauterives

Deze Franse postbode wijdde 33 jaar van zijn leven aan het bouwen van zijn Palais idéal in Hauterives, dat beschouwd wordt als een van de opmerkelijkste uitingen van naïeve architectuur, nu uitgeroepen tot nationaal monument. Hij begon de bouw in april 1879. Het verhaal gaat dat hij struikelde over een steen die een voor hem inspirerende vorm had. De volgende dag keerde hij terug naar die plek en begon meerdere stenen te verzamelen. Dit deed hij daarna 33 jaar lang tijdens zijn dagelijkse postroute. Met de verzamelde stenen begon hij een fantasiebouwsel samen te stellen met bijbelse en Hindoïstische elementen. Wie was deze man?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 8319

Het hoogste gebouw van België bevindt zich naast het treinstation in Sint-Gillis. Het werd gebouwd van 1961 tot 1967 en wordt als kantoorruimte gebruikt voor de Rijksdienst voor Pensioenen. Geef de Franse naam van dit gebouw met een hoogte van 150 meter.

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 8134

Op de foto zien we het Winterpaleis gelegen aan de oever van de Neva. Het gebouw werd in de 18e eeuw gebouwd als winterresidentie voor de Russische tsaren en is nu onderdeel van de Hermitage, een bekend Russisch museum. Het aangrenzende Paleisplein was het toneel voor de Oktoberrevolutie van 1917. In welke stad staat dit paleis?

Goed zo !
Quizvraag Dubai 8086

Als het gebouw af geraakt zal de Jeddah Tower of Kingdom Tower het hoogste gebouw ter wereld worden van maar liefst 1008 m hoog. Tot op vandaag valt de eer van het hoogste gebouw nog aan het bouwwerk op deze foto. Het is 828m hoog, staat in Dubai en het Belgische Besix was van de partij bij de bouw ervan. Hoe heet dit gebouw?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 8025
© Ba Nananas

Kunst kan zich in veel vormen laten zien. Gaat men door het Haspengouwse heuvelland ten zuiden van Borgloon dan komt men een gebouwtje tegen dat beschouwd wordt als landschapskunst. Het gebouw bestaat uit horizontale corten- staalplaten verbonden door vierkantige plaatjes. Hoe noemt men dit gebouw?

Wens je dit stukje architectuur te bezoeken? Bekijk dan de wandelingen in de buurt van Borgloon hier.

Goed zo !
Quizvraag China 8013

In de Chinese provincie Hubei is de grootste stuwdam ter wereld gebouwd op de rivier Jangtsejiang. De constructie van de dam duurde 12 jaar en vervolgens werd de grootste waterkrachtcentrale geïnstalleerd, die zowat 1,6 % van de totale vraag naar elektriciteit in China voorziet. Geef de naam van deze stuwdam.

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 7956

In veel vroegchristelijke gebouwen werd dit balkon of verhoogde galerij aan de binnenkant van een kerkgebouw gebouwd. Hierin konden vrouwen plaatsnemen om de dienst te volgen. In latere middeleeuwse kerken werd dit balkon nog gebouwd als architectonisch stijlelement en gebruikt als emporium. Wat is de van het latijn afgeleide naam van dit balkon?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 7936

Een bouwmethode welke voornamelijk in het Midden-Oosten, de Griekse en de Romeinse architectuur werd gebruikt, maar zeer gevoelig is voor aardbevingen, heeft als bekend voorbeeld het Parthenon in Athene. Hoe noemt men de onderste draagbalk welke op de kolommen rust?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 7378

Het Estadio Municipal de Braga zegt sommigen onder jullie wel wat. Het is het voetbalstadion van de Portugese ploeg Braga. De architect, Eduardo Souto de Moura heeft hiermee een grote prijs gewonnen. Het is een prijs die sinds 1979 jaarlijks toegekend wordt als architectuurprijs en die beschouwd wordt als de Nobelprijs voor de architectuur. Welke prijs zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 7222

The church of the light is een typisch voorbeeld van deze architect. Hij haalde zijn mosterd bij Le corbusier maar combineert als geen ander de principes van natuurlijk licht en betonarchitectuur. Minimaal en verbluffend mooi. Het Azuma house en het lincoln park house in chicago zijn voorbeelden van een lange lijst aan prestigieuze projecten. Hij won de Pritzkerprijs in 1995. Welke architect?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 7207

Dit gebouw is sinds 1962 hét symbool van de stad Seattle. Maar hoe heet deze toren?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 6859

Het station van Luik staat op plaats 10 van meest gebruikte stations van België. De wijk Guillemins kreeg er met dit bouwwerk een ware architecturale trekpleister bij, hoewel het budget lichtelijk werd overschreden. Wie is de architect van dit bouwwerk?

Goed zo !