Quizvragen algemeen

677 resultaten

reisboeken

In deze toeristische ronde open we toepasselijk met een toeristische vraag. We zoeken een Australische uitgever van reisgidsen. Hun reisgidsen waren oorspronkelijk bedoeld voor rugzaktoeristen, maar zijn intussen bij een breder publiek bekend. Welke reisgids zoeken we? Op de foto zie je een voorbeeld, uiteraard zonder de naam.

Goed zo !
liefdadigheidsorganisatie

Welke liefdadigheidsorganisatie die zijn hoofdkwartier heeft in Inssbruck zet zich ervoor in om kinderen zonder ouders of in onveilige omstandigheden een veilige thuis en stabiele omstandigheden te bieden?

Goed zo !
gasleiding
© Samuel Bailey

We zoeken de nieuwe naam van de tweevoudige onderzeese pijpleiding voor het transport van Russisch aardgas door de Oostzee naar Duitsland. Door de energiecrisis van 2022 is deze vaak in het nieuws geweest. We zoeken niet de namen Oostzee-gasleiding of Baltische pijpleiding.

Goed zo !
kerncentrale Oekraïne
© Ralf1969

We zoeken de naam van de kerncentrale die ligt bij de stad Enerhodar op ongeveer vijftig kilometer van Zaporizja direct aan de rivier de Dnjepr en is Europa's grootste kerncentrale. De kwam vaak in het nieuws in 2022 door de aanwezigheid van de Russische troepen.

Goed zo !

Harry van Sussex & Meghan Markle zijn sinds jaar en dag van de meest besproken royals in Engeland, en dat is er sinds hun verhuis naar Noord-Amerika om meer afstand te nemen niet op verminderd. Ze hebben ondertussen twee kinderen, een zoon Archie en een dochter wiens naam ook de koosnaam is van Harry’s grootmoeder, de Queen. Wat is de naam van dit meisje?

Goed zo !
Amerikaanse illusionist

Dwars door de Chinese muur lopen, het vrijheidsbeeld in New York laten verdwijnen of ontsnappen uit Alcatraz. Het lijkt stuk voor stuk onmogelijk, maar deze Amerikaanse illusionist deed het allemaal. Wat is zijn artiestennaam, die hij naar alle waarschijnlijkheid ontleende aan de titel van een roman van Charles Dickens. In het rooster moet enkel de familienaam opgeschreven worden.

Goed zo !
TotalEnergies

In deze barre energietijden nam iedereen wel al ‘s een kijkje op de site van de VREG om de verschillende energieleveranciers te vergelijken. Deze Belgische energieleverancier werd in 2016 overgenomen door Total maar wachtte tot begin 2022 om zijn naam te veranderen naar TotalEnergies. Hoe heette deze energieleverancier tot voor kort? We geven ook het logo nog mee.

Goed zo !
ACAB

Graffiti kan heel kunstig en complex zijn, maar sommigen houden het liever wat eenvoudig. Een van de meest voorkomende zaken is het acroniem ACAB, afkomstig uit Engeland. Waar staat dit voor?

Goed zo !
polshorloge

In pre-mobiele tijden had je geen smartphone om de tijd af te lezen, en moest je je toevlucht zoeken tot een polshorloge. In de jaren 80 waren deze kleurrijke en betaalbare horloges erg populair bij kinderen en jongvolwassenen - zo populair dat je soms twee of drie horloges rond dezelfde pols kon spotten. Wat is de naam van dit horlogemerk, dat vandaag nog steeds een grote afzetmarkt heeft?

Goed zo !
stad Porsche

Het logo van Porsche is gekend door iedereen. Het is het wapen van de deelstaat Baden-Württemberg waar het hoofdkantoor van Porsche ligt. Welke stad staat op het logo van Porsche dat hier weggedaan is?

Goed zo !
helikopters
© EyOne

De laatste van deze legendarische toestellen werden begin 2019 uit dienst gesteld. De RS05 haalde op 21 februari 2021 nog een onwel geworden opvarende van een schip voor de kust van Oostende. Wat is de bekende naam van deze helikopter van het 40ste smaldeel Search and Rescue van de Belgische luchtmacht? De SAR-taken werden overgenomen door vier NH90 NFH Caimans.

Goed zo !
Belgische evacuatie operatie

Sinds de zomer van 2021 heeft het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten nogal chaotisch hun terugtrekking uit Afghanistan voltooid, waardoor de radicaal islamitische Taliban weer aan de macht is. Verschillende landen voerden op het laatste nippertje nog evacuaties uit van Afghanen die door hun medewerking met de Amerikaanse coalitie, gevaar lopen door de Taliban. Ook België evacueerde meer dan 1400 mensen uit afghanistan in een operatie waaraan bijna 200 militairen en 2 C-130 transportvliegtuigen deelnamen. Wat is de naam van de Belgische evacuatie operatie?

Goed zo !
Islamitische Staatsbeweging

IS-K is de officiële afdeling van de Islamitische Staatsbeweging die actief is in Afghanistan, en verantwoordelijk was voor een bloederige aanslag bij de luchthaven Kabul in augustus. De K van IS-K verwijst naar een Afghaanse provincie. Wat is de naam van deze provincie?

Goed zo !

Een fobie is een irrationele angst, van wat zijn mensen die aan phasmofobie lijden bang?

Goed zo !
luchthaven Berlijn

De luchthaven was tot 31 oktober 2020 de grootste van de twee in gebruik zijnde luchthavens, naast Schönefeld, in het hoofdstedelijke gebied van Berlijn. De luchthaven ligt op ongeveer acht kilometer van het centrum van Berlijn. Het vliegveld is vernoemd naar uitvinder Otto Lillenthal. Na de opening van de Flughafen Berlin Brandenburg op 31 oktober 2020 eindigden de reguliere vluchten naar deze luchthaven op 8 november 2020 en sloot de luchthaven voorgoed in mei 2021. Welke luchthaven zoeken we?

Goed zo !