Quizvragen algemeen

677 resultaten

Hij woont in een ananas, hij heeft slak Gary als huisdier, en z’n beste vriend heet Patrick. Welk burgerbakkend vierkant zoeken we? Graag z’n volledige Engelstalige naam.

Goed zo !

Wat is de naam van de burgerbeweging die in Antwerpen ijvert voor de overkapping van de ring van Antwerpen?

Goed zo !

In Winterslag, nabij Genk vinden we een vrij nieuw cultureel centrum. Winterslag doet vast bij velen een belletje rinkelen want inderdaad daar was vroeger een steenkoolmijn. Rond en in die steenkoolsite heeft men dit project opgestart. Vanaf 2008 vestigde zich daar een bioscoop, een academie voor media en design en een polyvalente hal waar er geregeld exposities zijn. Zo ging er gisteren een tentoonstelling open over de Kiekeboes in Limburg. Hoe heet dit geprezen ontwikkelingsproject?

Goed zo !

Deze Zweedse klimaatactiviste raakte bekend toen ze besloot om na de zomervakantie tot de Zweedse parlementsverkiezingen in september 2018 elke schooldag te staken en met een spandoek buiten het parlement post te vatten om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. In februari 2019 liep ze ook mee in ons land. Wat is haar naam?

Goed zo !

Bloempotten en goedkoop servies, net mijn specialiteit. Veelal worden deze gemaakt van een poreus, ongeglazuurd aardewerk van roodbakkende klei. Soms worden er ook beelden mee gemaakt, denk maar aan het bekende leger dat in die materie werd opgetrokken in China. Welke stof, ook wel Italiaans voor gebakken aarde.

Goed zo !

Albert II en Reiner III zijn de bekende namen van het Monegaskisch koningshuis. Dit koningshuis regeert al sinds 1297 over Monaco, beginnende met Reiner I. Wat is de achternaam van deze koningen en dus ook de naam van het vorstenhuis?

Goed zo !

10A. Dit plein in de stad Antwerpen ligt in de schaduw van de OLV Kathedraal. Er staan enkele boompjes, een paar bankjes en we vinden er ook een standbeeld van P.P. Rubens. Welke Antwerps plein?

Goed zo !

8C. Deze Cisterciënzerabdij gelegen in een deelgemeente van Florenville. Vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid en bijzondere architectuur wordt het klooster ook wel het 'Versailles onder de kloosters' genoemd. Waar staat deze abdij?

Goed zo !

3C. Voor de laatste vraag, en dus voor 3 punten maken we het al helemaal onaangenaam. We zijn op zoek naar de naam van een marteltuig dat weinig aan de verbeelding overlaat. Het is in principe een ijzeren kast waar langs de binnenkant pinnen zijn bevestigd. De ongelukkige die erin zit en de deur ziet sluiten wordt gespietst. Voor de mensen die afstevenen op een nachtmerrie, er is weinig historisch bewijs dat dit effectief gebruikt werd. Hoe heet dit marteltuig?

Goed zo !

1C. In Wallonië worden ze soms vluchtweg genoemd. We zoeken de andere, Vlaamse omschrijving. Het gaat om een aftakking van een weg die soms wordt aangelegd bij een steile afdaling. Deze aftakking loopt vaak iets omhoog en eindigt doorgaans in een grote grindbak. Hierdoor kunnen voertuigen die niet meer kunnen remmen toch op een veilige manier - en meestal zonder schade - tot stilstand komen.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 4688

1B. Fietsers moeten fietsen op een fietspad, als het voorzien is van de officiële markeringen en berijdbaar is enz. Soms is er echter geen fietspad, maar worden aan de zijkant van de weg toch zones aangebracht in een andere kleur dan de rijbaan: grijs, groen, oker of rood- of in andere materialen gemaakt. Soms zie je ook fietspictogrammen op de grond. Hoe heten we zo een gekleurde strook op de weg, zonder wegmarkeringen of verkeersborden?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 4687

1A. We zoeken het Vlaams woord van het jaar 2018. Het is de naam die men geeft aan een bepaald soort fietspad. Het wordt officieel beschreven als een aanliggend gelijkgrond fietspad. Het ligt echter zo dicht bij de eigenlijke rijweg, dat fietsers die erop rijden heel dicht moeten fietsen bij het langsrazend motorverkeer. Dit is een onveilige situatie die reeds tot meerdere dodelijke ongevallen heeft geleid.

Goed zo !

Wat is de naam van deze zelfverklaarde komediant?

Goed zo !

Welk type Volkswagen zien we hier op de foto?

Goed zo !

B. Onze tweede wereldbeschouwing wordt gekenmerkt door een streven naar duurzame vrede. Geen oorlog, geen geweld want beide bieden alleen maar de schijn van een garantie van veiligheid en bewapening vergt te grote investeringen. Nogal wat partijen gebruiken de term in hun basisbeginselen en Mahatma Gandhi kan je zowat zien als de grootste bezieler.

Goed zo !