Quizvragen algemeen

677 resultaten

De Hare Krishna-beweging heeft met "Radhadesh" een meer dan behoorlijk optrekje. In de buurt van welke stad situeer je dit Krishna-kasteel?

Goed zo !

Het eiland is vooral bekend door de honderden karakteristieke beelden die er te vinden zijn. Hoe worden deze paaseilandbeelden genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6526
© Hardscarf

Dit soort ronde vilten tent is typisch voor Mongolië en de rest van Centraal-Azië. Ze worden als woning gebruikt door rondtrekkende veenomaden. In het Mongools heet dergelijke tent een ger, maar wat is de meer algemene naam voor dit soort tent?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6519
© Sergey Tchernyakov

Het is de naam voor het oudste gedeelte van Noord-Afrikaanse steden. Die van Marrakech bijvoorbeeld neemt ongeveer 600 hectare in en is daarmee de grootste van de Maghreb-landen. De oude stad wordt er omgeven door stadsmuren met een lengte van 19 km. Met zijn vele smalle doolhofstraatjes, binnenplaatsen en fonteinen, is het het kloppende hart van Marrakech. Onder welke naam is zo’n oud stadsgedeelte in veel Marokkaanse steden gekend?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6511

Wie aan Limburg denkt, denkt aan fietsen. Het provinciebestuur doet er dan ook alles aan om de fietstoerist naar deze uithoek van het land te lokken. Daarvoor komen ze soms met spectaculaire initiatieven op de proppen. Zo was er al “Fietsen door het water”, waarbij je in Bokrijk letterlijk tussen de watermassa’s door kan bewegen. Dat initiatief was zo’n succes dat het provinciebestuur dit jaar een nieuw idee uitwerkte. In het fameuze Bosland, waar zich naar het schijnt ook een wolvenkoppel heeft gevestigd, kun je sinds kort letterlijk “Fietsen door de bomen”. Via een dubbele lus kun je van de wortels naar de kruinen van de bomen fietsen en daarna weer terug naar beneden. In welke gemeente kun je sinds 2019 deze attractie op je fietsroute terugvinden?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6510
© MarkJaysonAranda

Terwijl meer en meer mensen last hebben van een burn-out, zijn er anderen die zich extreem vervelen op het werk. Dat is dan een gevolg van onderbelasting (kwantitatief of kwalitatief). De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out, nl. vermoeidheid en depressiviteit. Hoe noemt men deze aandoening?

Goed zo !
Quizvraag Netflix 6504

Tidying up with ... is een reality-tv-serie ontwikkeld voor Netflix en uitgebracht op 1 januari 2019. De show volgt een Japanse opruimadviseur terwijl ze gezinnen bezoekt om hen te helpen bij het organiseren en opruimen van hun huizen. Zij hanteert daarbij een zelf-ontwikkelde methode om te bepalen wat moet behouden blijven en wat weg mag, een methode die ze reeds sinds 2011 wereldkundig maakt in haar boeken. Haar naam?

Goed zo !
Quizvraag Leger 6494

De United States Army Special Forces zijn de commando's van het Amerikaanse leger. Deze speciale eenheid werd opgericht in 1952. In 1961 gaf president John F. Kennedy hun het alleenrecht op het dragen van een bepaald kenmerk, dat hun de bekende bijnaam bezorgt. De commando's krijgen een intensieve opleiding in de taal en cultuur van de regio waarin ze gaan opereren. Hierna komen dan nog gespecialiseerde opleidingen, waaronder vrijeval-parachutist, duiker of sluipschutter. Onder welke bijnaam zijn deze Special Forces bekend?

Goed zo !

De Inuit gebruiken twee soorten boten. De kajak wordt vooral door de mannen gebruikt, de andere soort meestal door de vrouwen. Net zoals de kajak is deze boot gemaakt van hout, overspannen met dierenhuiden. Hij is veel groter dan een kajak en kan een tiental personen vervoeren. Anders dan bij de kajak is dit dus een open boot en is het bijgevolg ten zeerste af te raden om hiermee een eskimorol uit te voeren. Hoe wordt dit type boot genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Nederland 6487
© spectrephoto

Deze vuurtoren op de westhoek van Terschelling is de bekendste en oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. De 53,7 m hoge toren dateert uit 1594. De toren werd gebouwd om de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. In 1920 ontwikkelde Philips een gloeilamp met een diameter van 30 cm voor de toren. De lichtbron heeft een sterkte van 3,5 miljoen candela en is op een afstand van 29 zeemijl te zien. Wat is de naam van deze vuurtoren?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6479
© MJEHermann

De Anacardium occidentale is een tot 15 m hoge, laag vertakte, groenblijvende boom uit de tropen. U kan hem vooral kennen van zijn vrucht, de cashewnoot. Het hout wordt gebruikt om meubels te maken. De naam wordt ook gebruikt om een bepaalde bruine kleur - meestal een haarkleur - aan te duiden. Welk woord van 6 letters?

Goed zo !
Quizvraag Engeland 6463

In 1998 werd aan de kustlijn van het Engelse graafschap Norfolk, bij Holme-next-the- Sea, een houten overblijfsel uit de Bronstijd ontdekt. Het omvatte 55 kleine gespleten eiken stammen, die in een 6 bij 7 meter brede grove cirkelvorm waren neergezet, met een omgekeerde eik in het midden. Om verrotting van het hout tegen te gaan werd besloten het object uit te graven en te conserveren, wat op nogal wat tegenkanting stuitte. Even verderop werd nog een tweede houten cirkel ontdekt, en men spreekt dus wel over Holme I en Holme II, maar hoe wordt die eerste - opgegraven - houten cirkel nog genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Boten 6439
© Stunteltje

Een remstoel is een zware paal of constructie in het vaarwater. Vroeger bestond hij meestal uit vier houten palen of een staketsel, maar tegenwoordig kan hij ook van stalen buizen gemaakt zijn. Hij wordt geplaatst vóór een riviersplitsing, brug of sluis, aan het begin van een remmingwerk, dat dient om schepen af te remmen of te geleiden. Hij kan ook gebruikt worden om een schip aan af te meren. Een andere benaming voor de remstoel zou afgeleid zijn van de Franse benaming voor een gehate landvoogd van de Nederlanden in de 16de eeuw. Wanneer de schippers hun trossen om deze meerstoelen gooiden, zullen zij zich graag verbeeld hebben dat ze de strop om de nek van de hertog gooiden. We zoeken een woord van 7 letters.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6422
© Florent Pécassou

We zoeken een vaak stervormige versterking die een vestingstad domineert, hetzij om de inwoners van die stad onder bedwang te houden of om weerstand te kunnen blijven bieden als de rest van de stad mocht vallen. Carcassonne, Dinant, en zelfs Machu Pichu is er zo één. Geef de naam van het bouwwerk dat we zoeken.

Goed zo !

Voldoende afstand houden van je voorligger is essentieel om kop-staartaanrijdingen te vermijden. Toch blijkt de gemiddelde Vlaming het moeilijk te hebben om die basisregel in de praktijk te brengen. Welk lied zou volgens Vlaamse Stichting Verkeerskunde de veilige remafstand met je voorligger helpen aangeven?

Goed zo !