Quizvragen aardrijkskunde

729 resultaten

Noorse stad

Een Noorse stad met een mooi middeleeuws centrum en 275.000 inwoners is gebouwd op zeven heuvels. Het is de stad waar het meeste regen valt van gans Europa en is een goede uitvalsbasis om de talrijke gletsjers en fjorden in de buurt te verkennen. Hoe heet de stad die aan de westkust gelegen is en de tweede grootste stad is van Noorwegen?

Goed zo !
zijrivier van de Vesder

Een zijrivier van de Vesder, die ontspringt op de hoogte van Mont Rigi in de gemeente Waismes en 30 km verder nabij Pepinster haar monding heeft. Door het grote hoogteverschil snijdt ze een diepe vallei uit, vol met watervallen en stroomversnellingen. Hoe heet deze rivier die langs de dorpen Hockai, Solwaster, Polleur en Theux stroomt?

Goed zo !
Dixie Dansercoer

Dixie Dansercoer is een Vlaamse poolreiziger die al meerdere expedities ondernam naar Antartica en het Hoge Noorden. In 2005 wou hij al zwemmend, peddelend, lopend en skiënd naar Siberië vertrekken, maar heeft de tocht mocht stoppen. Om zijn doel te bereiken moest hij een zee-engte van 85 km bedwingen. Geef de naam van dit water tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Goed zo !
woestijn Afrika

In zuidelijk Afrika ligt een woestijn van ongeveer 900.000 km², die in feite maar een half- woestijn is. De reden hiervoor is dat er aanzienlijk meer regen valt dan in een woestijn en het gebied bestaat uit zandwoestijn, grassige steppen en savanne. Het gebied beslaat een groot deel van Botswana en Namibië, en delen van Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola. Geef de naam van deze woestijn waar de oudste bewoners de Bosjesmannen zijn.

Goed zo !
rotsformatie Australië

De Aboriginals hechten aan de formatie rotsen die we zoeken een heilige betekenis. Daarom is het oostelijk deel van de rotsgroep niet toegankelijk voor toeristen. De formatie ligt ten westen van Ayers Rock, de reusachtige rotsformatie in het midden van Australië. Geef de naam van de groep van een 30-tal rotsen.

Goed zo !
oogst vrij vallende waterval
© Tomaszp

Watervallen vind men op ontelbare plaatsen in de wereld, de ene al wat groter dan de andere. De waterval die wij zoeken is de hoogst vrij vallende waterval ter wereld met een hoogte van 979 meter. Hij is genoemd naar zijn ontdekker en is gelegen aan een zijrivier van de Caroni-rivier in Venezuela. Graag de naam van deze waterval.

Goed zo !
noordelijke punt van Nieuw-Zeeland
© Peter Southwood

Op ongeveer 55 km ten noordwesten van het meest noordelijke punt van Nieuw-Zeeland ligt een groep van 13 onbewoonde eilanden. Deze werden ontdekt door de Nederlander Abel Tasman in 1643. De eilanden liggen op de plaats waar het zuidelijk deel van de Grote Oceaan samenkomt met de Tasman zee. Geef de Engelse naam van deze eilanden.

Goed zo !
Quizvraag China Bergen 8422

Een bergketen uitroepen tot werelderfgoed wordt niet zo maar gedaan. Het is er zo mooi dat ze al honderden jaren een van de meest geschilderde plaatsen in de wereld is. De zonsondergangen, de 72 granieten bergtoppen en de prachtige uitzichten zijn een toeristische trekpleister voor miljoenen toeristen. Geef de naam van deze Chinese bergketen ten zuiden van de provincie Anhui.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 8398

Het land met een oppervlakte van ongeveer 200.000 km², waarvan de helft op 3000 meter hoogte in het Tiensjan- gebergte gelegen, is omringd door vier landen en wordt daarom een binnenstaat genoemd. Het heeft als hoofdstad Bisjkek en verklaarde zich in 1991 bij de val van de Sovjet-Unie onafhankelijk. Over welk land hebben we het?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 8388

In het Nationaal Park Yellowstone in de Verenigde Staten bevindt zich een conische warmwaterbron welke korte en lange erupties heeft. De korte gaan tot 6 meter hoogte en de langere die tot een kwartier duren gaan tot 4,5 meter hoogte. Geef de volledige naam van deze bron met een roze gekleurde conus.

Goed zo !

De stad welke we zoeken is gelegen op ongeveer 90 eilanden met 1539 bruggen en viaducten als onderlinge verbindingen en is ontstaan door inpoldering. De stad heeft een zeer hoge bevolkingsdichtheid. Geef de naam van de stad wiens haven via het Noordzeekanaal verbonden is met de zee.

Goed zo !
Quizvraag Bergen 8371
© Technob105

Mogelijk bent u al eens op vakantie geweest in de buurt van de bergketen in het oosten van het Centraal Massief. De bergketen die we zoeken wordt in het oosten begrensd door de Rhône- vallei, in het zuiden door de Cevennen en in het westen door het Devès- massief. Deze bergketen wordt ook wel eens Monts d’Ardeche genoemd. Geef de volledige naam.

Goed zo !
Quizvraag Oostenrijk 8361

Van de Oostenrijkse gemeente die we zoeken is sinds 2012 in een pretpark in China een kopie in spiegelbeeld te bewonderen. De gemeente heeft 600 inwoners, is 60 km² groot en was tot in de jaren 60 enkel te bereiken via het meer, waaraan het gelegen is. Hoe noemt de gemeente welke jaarlijks door duizenden Chinezen wordt bezocht?

Goed zo !
Quizvraag Bergen Oostenrijk 8352

Met zijn 3798 meter hoogte is dit de hoogste berg van Oostenrijk, gelegen in de Hohe Tauern. De berg is onder andere bereikbaar via een weg die vanaf Zell Am See richting Heiligenblut loopt. Geef de naam van de berg die voor de eerste keer bedwongen werd op 28 juli 1800.

Goed zo !

Een woestijn in het noorden van China en het zuiden van Mongolië, met een oppervlakte van ongeveer 1,3 miljoen km² is op vier na de grootste woestijn ter wereld. Een groot deel van de woestijn bestaat niet uit zand, maar uit kale rots. Geef de naam van deze woestijn, waar de Trans-Mongoolse spoorlijn doorvoert.

Goed zo !