Quizvragen 2019

125 resultaten

Quizvraag Vlaamse film 6152

We zijn op zoek naar een Vlaamse film. Op 22 augustus 2019 ging deze film met in de hoofdrol Kevin Janssens in première. De film lokte na twee weken slechts een matige 15.000 bezoekers naar de bioscoop. Hoe heet deze film?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 6148

De serie speelt zich af in een dystopische nabije toekomst. Het geboortecijfer is door seksueel overdraagbare aandoeningen en milieuverontreiniging drastisch gedaald. Na een burgeroorlog grijpt een totalitair regime van christelijke fundamentalisten, genaamd Gilead, de macht in de Verenigde Staten. We hebben het natuurlijk over de serie The Handsmaid Tale. De schrijfster van de roman, Margeret Atwood (die we dus ook niet zoeken), schreef 34 jaar later een vervolg op haar eerste roman. Kennen jullie de titel van het langverwachte vervolg?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6124
© European Union 2019

27 zijn er deze keer. De Europese commissie, een beetje de Europese regering, bestaat de komende legislatuur uit 27 zogenaamde Eurocommissarissen. Hoe heet de Belgische Eurocommissaris die de bevoegdheid justitie kreeg van Ursula von der Leyen in 2019?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 6121
© Boghog

In november 2018 kondigde de Chinese wetenschapper He Jiankiu aan dat er twee baby’s werden geboren die via genetische manipulatie van de zygote immuun zijn voor HIV. Naast deze stunt wordt de techniek intussen wijdverspreid gebruikt door wetenschappers in tientallen medische toepassingen. Hoe heet deze in 2015 ontwikkelde baanbrekende techniek van genetische manipulatie waarin met behulp van een bij bacteriën die worden aangevallen door virussen afgekeken techniek met het CAS-9 enzym zeer gericht kan worden geknipt in DNA? De trouwe luisteraars van de Podcast NERDLAND van Lieve Scheire vinden deze vraag een eitje.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6058

Met de #teampia hebben de ouders van Pia meer dan € 1.9 miljoen ingezameld. Dat is de prijs voor het medicijn dat Pia nodig heeft om haar te helpen. Wat is de naam van het medicijn dat door Novartis is ontwikkeld?

Goed zo !
Quizvraag Films 6032

Film, en dan nog vers van de pers. David F Sandberg regisseerde deze film die uitkwam in maart dit jaar. De film is gebaseerd op de gelijknamige superheld van DC Comics en maakt deel uit van de DC Extended Universe. De hoofdrollen worden vertolkt door Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel en Jack Dylan Grazer.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 5990

In 2017 kreeg de Olmense Zoo het zwaar te verduren. Op 11 oktober verloor de zoo zijn erkenning als publieke dierentuin én moest sluiten nadat er aanhoudend inbreuken op het dierenwelzijn werden vastgesteld. Op 18 november kon de zoo met een nieuwe vergunning terug open. In april van dit jaar werd bekend gemaakt dat de Olmense Zoo voortaan onder een andere naam zou verder doen. Die naam is afgeleid van een Swahili woord dat zoveel betekent als 'katachtige'. Dat zou dan weer verwijzen naar de specialisatie van de zoo. Wat is die nieuwe naam?

Goed zo !
Quizvraag Netflix 5954

Begin 2019 kwam Netflix op de proppen met een wel heel speciale aflevering van de serie 'Black Mirror'. De kijker kreeg immers zelf de controle over hoe het verhaal verliep en eindigde. Het verhaal zelf gaat over Stefan, een mentaal labiele computerprogrammeur die een revolutionair computergame probeert te voltooien. Naargelang het verhaal vordert, daalt Stefan verder af in de waanzin en vervagen de grenzen tussen fictie en realiteit. De naam van de aflevering is eveneens de naam van het game dat Stefan probeert te programmeren. Welke naam is dat?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 5949
© Saeima

Niemand op het Britse eiland kan mooier ‘Order, order’ roepen dan deze man. In september 2019 kondigde hij zijn afscheid aan als Speaker (voorzitter) van het Lagerhuis. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 5948

Vijfendertig jaar na de oorspronkelijke roman is er een vervolg op The Handmaid's Tale op de wereld losgelaten. De titel van het vervolg is 'The Testaments'. Weet jij wie deze boeken heeft geschreven heeft?

Goed zo !