Quizvraag woorden die hetzelfde klinken

Hoe noemen we in de Nederlandse taal woorden die hetzelfde klinken, maar een andere betekenis hebben. De woorden worden niet noodzakelijk hetzelfde gespeld en dienen ook niet tot dezelfde woordsoort te behoren. Een mooi voorbeeld is ‘wei’ en ‘wij’ of ‘ligt’ en ‘licht’. Ook in andere talen vinden we deze woorden terug. Denk maar aan het Engelse ‘knight’ (ridder) of ‘night’ (nacht).

Goed zo !

Meer quizvragen over Taal

Quizvraag Taal

We zoeken een Engelse term voor het smokkelen van alcoholische drank die werd gebruikt in de jaren 1920 tijdens de Amerikaanse drooglegging. Vandaag wordt de term echter vooral gebruikt in de muziekindustrie voor een onofficiële opname, die vaak tegen de wil van de artiest of de platenfirma beschikbaar wordt voor het grote publiek. Meestal zijn dit illegale opnames van concerten of ongebruikte/alternatieve versies van studiotracks. Naar welke Engelse term zijn we op zoek?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Hoe wordt het jong van een hert genoemd?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

In de jaren 1960 bracht het Franse bedrijf Assimil taalcursussen op vinylplaat op de markt. Zo had je de Engelse cursus Anglais sans peine. In het album Asterix en de Britten wordt allusie gemaakt op deze cursus. Wanneer Obelix aan Notax vraagt of zijn kleren van tweed duur zijn, antwoordt Notax met het eerste zinnetje uit de Assimil-cursus. Het zinnetje ging verder een eigen leven leiden. Fransen gebruiken dit zinnetje om aan te geven dat ze Engels kennen, maar niet echt spreken. Welk zinnetje van 4 woorden bedoelen we?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Ik ben op zoek naar de Amerikaanse term die gebruikt wordt voor een bepaalde soort sneeuwstorm. De sneeuwstorm ontstaat als gevolg van een krachtige koude-luchtbrug uit de richting van de poolregio. De naam van deze sneeuwstormen komt trouwens ook voor in de naam van de computerspellenproducent van de games uit de serie Starcraft en Warcraft.

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Er waren achttien woorden genomineerd. Vlamingen konden tussen 28 november en 17 december hun stem uitbrengen. Wat is uiteindelijk het woord van het jaar 2018 geworden?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Dit voorwerp maakt het mogelijk om twee gassen door een vloeistof van elkaar gescheiden te houden mits er geen al te groot drukverschil tussen bestaat. Iedereen kent dit als 'Sifon', maar wat is de correcte Nederlandse naam?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Hoe heet het klein diakritisch teken of puntje op de i of j? Het komt voor het eerst voor in oude Latijnse manuscripten uit de 11e eeuw, teneinde de i te kunnen onderscheiden van naburige letters.

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Hoe noemt men havermoutpap in het Engels?

Bekijk antwoord