Quizvraag Aardrijkskunde 2722

We zoeken een stad in het uiterste oosten van Rusland, aan de Japanse Zee. Ze is gesticht op 2 juli 1860 en vormt het eindpunt van de trans-Siberische spoorlijn. Welke stad zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Quizvraag Geschiedenis 2683

Voor deze vraag zoeken we de naam van een incident. Het refereerd naar een aanval op 2 augustus 1964 door drie patrouilleboten van Noord-Vietnam op de Amerikaanse torpedobootjager USS Maddo. Als vergelding bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht voor het eerst Noord-Vietnam. Welk incident zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Religie 2679

Deze paus had al sinds zijn geboorte een zwakke gezondheid. Aan het einde van 1953 werd hij echter ernstig ziek. Hij leed aan gastritis en een chronische hik, waardoor hij niet in staat was om te eten. Welke Italiaans paus begon zijn pontificaat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Natuurkunde 2614

We zoeken de naam van een licht stimulerende drug. Kauwen op de bladeren verdrijft vermoeidheid en honger. Het genotmiddel wordt al sinds de dertiende eeuw in Jemen, Somalië, Ethiopië en Kenia gebruikt. Wat is de naam van deze drug?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Quizvraag Sport 2590

Dit stadion in Rio de Janeiro is een van de grootste voetbalstadions ter wereld. Het is geopend in 1950 en genoemd naar de naam van de buurt, waardoorheen de gelijknamige rivier stroomt. Wat is de naam van dit stadion?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2509

De Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi heeft in 2016 de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. Dit voor zijn onderzoek naar cellen die zichzelf afbreken zodat een organisme een tijdlang in leven kan blijven zonder voedsel. Hoe noemt dit proces?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2482

In pathologische vorm is paranoia het gevoel in de gaten gehouden, achtervolgd of bedreigd te worden, zonder dat zoiets daadwerkelijk het geval is. Paranoïde mensen verkeren bijvoorbeeld in de waan dat zij worden gevolgd, dat mensen 's nachts in hun huis inbreken en rondlopen... Wat is de naam van dit syndroom?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Series 2455

Wat is de naam van dit vogelbekdier, ook bekend onder zijn codenaam Agent P? Het is een fictief personage uit de Disney serie Phineas en Ferb.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Informatica 2427

In deze informatica vraag zoeken we een vorm van automatisch geheugenbeheer. Dit probeert geheugen vrij te geven dat in gebruik is door objecten die niet meer door de applicatie aangeroepen zullen worden. Het werd rond 1959 uitgevonden door John McCarthy om de problemen van handmatig geheugenbeheer op te lossen. Welke IT term zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Literatuur 2426

We zoeken de titel van een gedicht van T.S. Eliot uit 1922. Dit modernistische werk, waarin de teloorgang van de beschaving en de uitzichtloosheid van het bestaan op vele manieren tot uitdrukking worden gebracht, is een van de beroemdste gedichten in de Engelse taal van de 20e eeuw geworden. Wat is de titel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Sport 2401

Hoe noemen we het topje van een biljartkeu dat met bijna na iedere stoot krijt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Strips 2388

We zijn op zoek naar een Belgische fictie stripreeks geschreven en getekend door Hermann Huppen. Het verhaal gaat over een kind dat opgroeit in een post-apocalyptische wereld na een atoomoorlog. Welke stripreeks zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Aardrijkskunde 2374

Welke 2 landen worden met elkaar verbonden door de Khyberpas? Het hoogste punt ligt op 1070 meter. De pas is door de eeuwen heen een belangrijke handelsroute tussen Centraal-Azië en Zuid-Azië geweest, evenals een strategische militaire locatie.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Algemeen 2369

We zoeken de naam van een Belgische vereniging die zich inzet om festivals, voorstellingen in cultuurcentra, sportmanifestaties en vele andere evenementen toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Welke vzw zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2368

We zoeken de naam van een piercing die vlak onder de onderlip gedragen wordt. Deze piercing kan in het midden van de onderlip worden geplaatst of aan de zijkant. Zowel vlak onder de lip als een stukje meer richting de kin behoren tot de mogelijkheden. Welke naam zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Sport 2367

We zien hier Mark Cavendish en zijn vriendin Peta Todd. Wat is de naam van hun dochtertje geboren in 2012?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Wetenschap 2366

We zoeken de naam van de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. Het ligt op ongeveer 200 kilometer ten oosten van het Aralmeer, in Kazachstan. Tijdens de Koude Oorlog moest de plaats van de basis geheim blijven voor het Westen, omdat er raketten met kernkoppen gelanceerd konden worden, daarom kreeg de basis de naam van een dorp 320 kilometer noordoostelijker. Welke naam zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Taal 2270

Welk woord omschrijft een ziekelijke, irrationele angst van vrijdag de dertiende?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Literatuur 2034

Wat was de naam van Sapper's bulldog? Hij is een Brits fictie figuur gecreëerd door H. C. McNeile.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Literatuur 2033

We zien hier een standbeeld in Madrid. Deze romanfiguur is de denkbeeldige schone beminde van Don Quichot in de roman van Cervantes. Wat is haar naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D