Quiztet 2020

Quizronde 1: Ronde 1

Organisatie quiz: Steinerschool Gent

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 74

Moeilijkheid: 42.93 %

Uitleg ronde: Ronde 1: Hoe zal ik mijn kind noemen ca 1960 (jongen)?

Voor de eerste vraag zijn we op zoek naar een cartoon van Mark Retera. De hoofdpersoon, naar wie de strip vernoemd is, heeft een hekel aan kabouters, smurfen en in het bijzonder Getuigen van Jesmurfa. Hij is in de strip onder meer: broekenverkoper, leraar, dierenverzorger, kapitein, kapper, wijkagent en middeleeuws kasteelheer. Hoe heet deze plompe stripfiguur die ons steevast voorziet van droge humor?

Goed zo !
Onvolledige lichaamsdelen in de evolutie

Wie ooit een blindedarmontsteking had heeft hier ervaring mee. Een kenmerk van een organisme wordt gereduceerd genoemd wanneer het morfologisch slechter ontwikkeld is. Dat wil zeggen dat de functie ervan niet goed werkt. Denk maar aan de ontstoken appendix of de wijsheidstanden. We spreken hier dus van gereduceerd, maar eigenlijk kennen we in de wetenschappelijke en triviale woordenschat een ander woord hiervoor. Hoe noemen we zo’n ‘onafgewerkte’ lichaamsdelen nog

Goed zo !

Belgische economie en sport. We kijken naar het projectiescherm voor het logo van een Oudenaards bedrijf dat sportschoenen, sportkleding en veiligheidsschoenen produceert. Onder de naam worden vooral artikelen voor voetbal, volleybal en handbal verkocht. Het bedrijf raakte geruime tijd in vergetelheid maar is sinds 2008 back in business door de overname van cortina shoes. In 2009 ontwikkelde het bedrijf een speciale scheidsrechterschoen in samenwerking met Frank De Bleeckere. Welk bedrijf

Goed zo !

Een korte aardrijkskunde vraag: we zien op het scherm de vlag van een bepaald land. We kunnen meegeven dat het land in kwestie een kleine 750.000 inwoners telt, maar ruim 7 keer groter is dan België. De hoofdstad is Georgetown. Welk land zoeken we?

Goed zo !

Dé tearjerker van Walt Disney uit de jaren 80 moet toch deze zijn. Het verhaal gaat over een onmogelijke vriendschap tussen twee dieren. Wie de film nog niet zag, ga naar je lokale videotheek en huur hem! Welke film is dit hier? We zoeken de Nederlandse naam.

Goed zo !

We zijn op zoek naar een theorie op het gebied van de organisatiekunde. De theorie beoogt een verklaring te geven voor het slechte functioneren van veel organisaties.

Alhoewel het boek bedoeld was als satire, werd het principe een graag gebruikt begrip, omdat het gezien werd als een serieuze kritiek op hoe werknemers promoveerden in hiërarchische organisaties. Het beschreven "mechanisme" werkt aldus dat een werknemer die in zijn eerste functie binnen de hiërarchie goed functioneert, in beginsel in aanmerking komt voor promotie naar een hogere functie. Indien hij in die volgende functie ook goed functioneert, staat de weg naar een volgende hogere functie, indien beschikbaar, weer open.

Dat proces stopt echter wanneer de werknemer na zijn promotie niet meer zoals verwacht blijkt te functioneren. Zijn (extra) vaardigheden of eigenschappen zijn kennelijk overschat. Vanaf dat moment neemt zijn nut voor de organisatie echter snel af, desnoods totdat hij een negatieve bijdrage aan de organisatie levert.

Maar terugplaatsing in zijn vorige functie is helaas niet mogelijk: zowel de werknemer als de organisatie zouden daarmee impliciet toegeven een beoordelingsfout gemaakt te hebben. De werknemer blijft dus in zijn functie gehandhaafd ondanks problemen.

Goed zo !

Deze CD&V’er is er in geslaagd om het tot voorzitter te schoppen van zijn partij. Niet enkel werd hij in oktober voorzitter, in december werd hij samen met MR voorzitter Bouchez aangesteld als informateur om de moeizame regeringsvorming op te lossen. Wat is de naam van deze man?

Goed zo !
De mythische pees die de kuitspieren met de hiel verbindt

De tendo calcanei is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. We zouden hier een mythologische tip kunnen geven naar de meer gangbare naam van de tendo calcanei, maar dat doen we lekker niet. Hoe kennen niet artsen de tendo calcanei nog?

Goed zo !

In de goede oude tijd kwam het al eens voor dat ongelijkgezinde gelovigen over de kling werden gejaagd. Zo ook op de Parijse bloedbruiloft in de nacht van 23 op 24 augustus 1572, waar bijna 30.000 mensen de dood vonden door het zwaard. De Parijse bloedbruiloft kennen we echter ook onder een andere naam. Welke?

Goed zo !