Quizvraag Natuurkunde 3460

Wij zijn op zoek naar de lengte-eenheid die vaak gebruikt wordt door chemici en fysici om er de afstanden tussen verschillende atomen in een molecule mee aan te duiden. De eenheid is genoemd naar een Zweeds natuurkundige en de eenheid bedraagt 10 tot de min tiende meter (10-10 m). Hoe heet deze eenheid?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Ă


Quizvraag Sport 3443

Het komt bij professionele golfers maar heel zelden voor, maar als u deze schreeuw hoort, laat u zich toch maar beter op de grond vallen. Het woord dat geschreeuwd wordt, waarschuwt er namelijk voor dat een bal naar het publiek geslagen wordt. Welk woord wordt er in dat geval geroepen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Films 3420

Deze film van Josef von Sternberg uit 1930 is ongetwijfeld een van de meest tijdloze films ooit gemaakt. In de rol van revuezangeres Lola, kreeg Marlene Dietrich door deze film grote bekendheid vooral dankzij het lied “Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt, und sonst ... gar nichts.” Naam graag van deze film.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Literatuur 3418

Deze man was openlijk homoseksueel, ging modern gekleed en had de wereld bereisd. Geen wonder dat de Spaanse fascisten de progressieve dichter en toneelschrijver in 1936 vermoordden op zijn 38ste. Tot op vandaag is er nog steeds discussie over zijn dood. Hij wordt door velen gezien als de grootste dichter die Spanje ooit heeft voortgebracht. Zijn naam graag.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Geschiedenis 3417

Het waren Franse genietroepen die in juli 1799 in Egypte deze donkere granieten steen vonden. Het was een belangrijke sleutel voor het ontcijferen van hiërogliefen. Op de steen van Rosetta staat een tekst in drie schriften. De Egyptische hiërogliefen hadden we al weggegeven, maar als u een van de twee andere schriften neerpent, verdient u een punt op deze vraag.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Sport 3410

Reeks 7, voor 3 punten: We hebben geen landgenoten meer in de NBA, maar wat niet is kan nog komen: de jonge Belg hier maakt nu het mooie weer in de NCAA, het Amerikaanse College basketball. Vorig jaar strandde z’n club in de 8e finales. Hij is ook al een Belgian Lion en misschien wel onze hoop om na Didier Mbenga weer eens een NBA speler te hebben. Wie is deze jongen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 3404

Reeks 5, voor 3 punten: Dit clubje werd opgericht in 1947 door Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, George Rodger en David Seymour. Deze coöperatie, de eerste in zijn soort, is eigendom van de leden-fotografen. Om toe te treden moet een men eerst genomineerd worden. Na twee jaar kan zij of hij vervolgens geassocieerd worden. Ten slotte nog eens twee jaar later kan volwaardig lidmaatschap verkregen worden. Slecht 5 Belgen zijn lid. Naam van dit fotocollectief?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Sport 3383

De ware Formule1-fan herkend ongetwijfeld de mooiste bocht op het mooiste circuit ter wereld. We hebben het hier, chauvinist als we zijn, inderdaad over de Eau-Rouge-bocht op het circuit van Spa Francorchamps, met 17% stijgingspercentage en door de rijders genomen tegen meer dan 300km/u. Maar bij Eau Rouge denken wij natuurlijk niet alleen aan Formule 1 maar ook aan het beroemde water van het stadje. Het niet bruisende water, spa blauw, kreeg als naam Spa reine, en wordt geput uit de koningin Marie-Henriettebron. Het bruisende water, spa rood dus, wordt gewonnen uit een andere bron. Naam van die bron graag.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Algemeen 3342

De animatiefilm Wall-E is speelt zich af in de verre toekomst. De aarde is overspoeld door afval en kleine robots zoals Wall-E moeten het afval samenpersen tot kubussen. Zover zijn we nog niet en er worden verwoede pogingen gedaan om het niet zover te laten komen. Sorteren en recycleren is de boodschap. Daarvoor kunnen dit type afvalcontainers handig van pas komen.. Het grootste gedeelte van de containers zit onder de grond, zodat we maar het topje van de afvalberg zien. Er bestaan intussen ook al types die enkel geopend kunnen worden met een chipkaart of zelfs identiteitskaart. Onder welke merknaam kennen we deze van oorsprong Finse containers.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Literatuur 3339

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hi(c) (a)nda thu, zo begon in de Middelleeuwen de Nederlandstalige literatuur en meer in het bijzonder de dichtkunst. De rij dichters die later volgde is indrukwekkend en zal bij velen wel een belletje doen rinkelen: Bertus Aafjes, Remco Campert, Hugo Claus, Eddy Derwael, Guido Gezelle, Hadewijch, Willem Frederik Hermans, Jacob van Maerlant, Frederik van Eeden en ga zo maar door. Maar we zijn op zoek naar deze dichter. Deze Nederlander leefde van 1899 tot 1940 en was naast dichter ook literair criticus. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld “Herinnering aan Holland” Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan; Tot vervelens toe hebben wij het moeten van buiten leren tijdens onze schoolcarrière. Wie zoeken we ?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Aardrijkskunde 3327

Het geografisch middelpunt van Vlaanderen werd bepaald door studenten van de faculteit toegepaste wetenschappen van de Leuvense universiteit. In welke deelgemeente staat dit beeld, het geografisch middelpunt van Vlaanderen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Films 3317

In de film uit 1999, The Green Mile, werd deze reusachtige Afro-Amerikaan beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Deze John Coffey heeft als celgenoot een kleine muis. Wat is de naam van deze muis in The Green Mile?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geschiedenis 3316

23 april 1998, een topdag voor de Belgische Rijkswacht. De dag dat het monster van België, Marc Dutroux, wist te ontsnappen uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Na een uur of vier werd hij in de bossen van de Ardennen bij het plaatsje Herbeumont door een boswachter opgemerkt en vervolgens gearresteerd. Wat is de naam van deze boswachter?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Series 3314

Prison Break, ondertussen een uitgemolken serie van 5 seizoenen waarin Michael Scofield in- en uitbreekt bij allerlei gevangenissen. Weten jullie nog de naam van de gevangenis waaruit hij zijn broer de eerste keer helpt ontsnappen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Media 3310

Reeks 5, vraag C: Elke Neuville, Arnout Hauben en Mikhael Cops, alle drie ex-medewerkers van Woestijnvis. In 2011 richten ze een ander productiehuis op dat onder andere gekend is van de producties Ten oorlog, Duivelse vrouwen, De helden van Arnout en Iedereen beroemd. Welke productiehuis zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Series 3308

Reeks 5, vraag C: Jullie kennen natuurlijk de serie onder de regie van Jan Matthys, Quiz Me Quick. Het antwoord dat we zoeken, is niet het paard van Parijs, maar wel hoe dit quizteam (zie foto) zichzelf noemde in de serie.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Films 3306

Reeks 4, vraag C: Voor alle quizzers die vroeger fan waren van de Ghostbusters, is dit misschien wel de gemakkelijkste vraag van de drie. Wat is de naam van het voertuig van deze spokenjagers?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Aardrijkskunde 3299

Reeks 2, vraag C: Voor de derde vraag uit deze reeks zijn we op zoek naar de naam van een verzameling van 275 uiterst gedetailleerde topografische kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden. Het is de eerste systematische en grootschalige kartering, zowel in “België” als in heel West-Europa. Welke kaarten zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Literatuur 3295

Reeks 1, vraag C: In 2016 waren er heel wat verschillende meningen over de winnaar van de Nobelprijs literatuur. Zo werd Bob Dylan misschien wel de meest besproken winnaar uit de geschiedenis. Maar kunnen jullie ook meepraten over de winnaar van dit jaar? De jury loofde met name zijn emotionele kracht. Welke roman-schrijver zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: I


Quizvraag Media 3282

Deze voormalig olympisch kampioen op de tienkamp heeft er intussen al een heel turbulent leven op zitten. Zo werd hij wereldberoemd door de realityserie “Keeping up with the Kardashians”. In deze serie werd in 2015 plots bekend dat deze sportkampioen als vrouw door het leven wil gaan. Wie is deze bekende transseksueel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: J