‘My way' is een evergreen die vooral bekend is in de versie van Paul Anka en Frank Sinatra. Het is echter een bewerking van het Franse origineel, uitgebracht door Claude François in 1967. Wat is de originele Franse titel van 'My way'?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Literatuur 5918

In 2014 publiceerde Nederlander Ilja Leonard Pfeijffer zijn in romanvorm gegoten liefdesverklaring aan de stad waar hij woont. Tevens werpt hij op zijn eigen wijze een blik op de migratie-problematiek in Europa. Graag de titel van dat werk, ook de bijnaam van de stad waar Pfeiffer woon- en werkzaam is.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 5917

Deze Chinese term betekent zoveel als 'drie witten'. Het verwijst naar ogen waarvan het witte gedeelte boven of onder de iris zichtbaar is. Als het wit onder de iris zichtbaar is, zou dit duiden op een fysiek onevenwicht, zoals bij alcoholisten of drugsverslaafden. Als het wit boven de iris zichtbaar is, zou dit wijzen op een geestelijk onevenwicht, zoals bij moordenaars en psychopaten. In beide gevallen gelooft men dat mensen met dit verschijnsel ongeluk en geweld aantrekken. Onder anderen John F. Kennedy, Marilyn Monroe en Charles Manson vertoonden dit verschijnsel. Wat is die Chinese term? We vinden de term ook terug in de titel van een roman van Jef Geeraerts uit 1989.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Kunst 5916

In de Hermitage hield ik halt bij enkele ragfijn uitgevoerde marmeren werken van een Italiaanse beeldhouwer. De man leefde van 1757 tot 1822 en was een leerling van Toretti. Hij wordt beschouwd als zowat de grootste beeldhouwer uit het neoclassicisme. Bekend zijn onder meer zijn 'Orpheus', 'Theseus en de Minotaurus' en het schitterende 'De Drie Gratiën' dat u op het scherm ziet. In zijn geboorteplaats Possagno bevindt zich tevens een aan hem gewijd museum. Zijn naam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Geschiedenis 5913

Op 13 februari 1692 vond er een slachtpartij plaats in de Schotse Highlands, naar aanleiding van de troonswisseling in Groot-Brittannië. De Campbell-clan richtte het bloedbad aan onder de MacDonalds omdat die Willem III van Oranje niet snel genoeg als koning zouden hebben erkend. Achtendertig mannen van de MacDonald-clan werden gedood. Gevluchte MacDonalds werden achternagezeten en afgemaakt. Nadat hun huizen in brand waren gestoken, kwamen veertig vrouwen en kinderen om door ontberingen. De Campbells bleven allen ongedeerd. George R.R. Martin haalde uit dit bloedbad inspiratie voor de befaamde 'Red Wedding' van Game of Thrones. Het bloedbad is genoemd naar de vallei waar het plaatsvond. Naam van deze vallei of van dit bloedbad?

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Quizvraag Sport 5912

Een korte tennisvraag. Deze ondertussen 48-jarige voormalig proftennisser hield aanvankelijk niet van spelen op gras. Toch was het op Wimbledon waar hij in 1996 zijn droom waarmaakte. De boomlange Nederlander met de stevige service won de finale van de Amerikaan MaliVai Washington. Welke Nederlandse tennisser?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Wetenschap 5911

Voor deze vraag zoeken we een soort stroming waarbij de lagen van een gas of een vloeistof zich parallel ten opzichte van elkaar voortbewegen. Er vindt niet of nauwelijks stroming loodrecht op de hoofdstroom plaats.
Het tegenovergestelde van de stroming die we zoeken, is turbulente stroming. De gezochte stroming vindt vooral plaats bij lage stroomsnelheden. Wordt de snelheid groter, dan kan het type stroming ineens turbulent worden. Het Reynoldsgetal bepaalt of een stroming turbulent, dan wel de gezochte benaming is. Welk bijvoeglijk naamwoord of welke vorm van stroming zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Algemeen 5910

Bij deze methode van voeden, geef je je baby de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Zodra hij klaar is voor vast voedsel, geef je geen prakjes, maar normale stukken eten, zoals bv. een schoongemaakte wortel uit het vuistje. Dit voedsel gebruik je dan als bijvoeding. Zo leert de baby op een speelse wijze verschillende smaken en texturen kennen. De onderzoeker naar wie deze methode is genoemd, beweert dat baby’s zelf goed in staat zijn om aan te geven wanneer ze op vast voedsel kunnen overgaan. Maar dan moeten ze daar wel de gelegenheid toe krijgen. Hoe heet deze onderzoeker of zijn methode?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Literatuur 5909

Het verhaal van de animatiefilm 'Epic' uit 2013 is losjes gebaseerd op het boek 'The leaf men' van de hand van een Amerikaanse schrijver en illustrator. Hij schreef meer dan vijftig kinderboeken waaronder het genoemde 'The leaf men', 'Rolie Polie Olie' en 'A day with Wilbur Robinson'. Voorts bedacht en creëerde hij concept art voor personages in zowel 'Toy Story' als 'A Bug's Life' én maakte hij samen met 'Ice Age' - bedenker Chris Wedge de animatiefilm 'Robots'. Ik kan u nog meegeven dat hij afstamt van een véél beroemdere auteur. Graag zijn naam.

Toon de eerste letter
De eerste letter: J


Quizvraag Eten en drinken 5908

Opgericht in 1815 door de broers Donald en Alexander Johnston is dit één van de beroemde Islay-whisky's. Het blijkt ook de enige te zijn die het Koninklijk Zegel van de 'Prince of Wales' mag dragen, naar verluidt omdat de prins nogal tuk is of was op de 15 jaar oude botteling. Erg bekend onder liefhebbers zijn daarnaast de 10-jarige botteling en de zeer gesmaakte 'Quarter cask'. Graag de naam van deze betrekkelijk turfige whisky?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Kunst 5907

De galerij van scharlakenrode 'torii' of poorten die u ziet vormt het beroemdste onderdeel van een shintoïstisch heiligdom in de Japanse stad Kioto. De tweedelige naam van het heiligdom verwijst enerzijds naar de stadswijk waar het gelegen is en anderzijds naar de godheid aan dewelke de schrijn is gewijd. Naam van die Japanse cultuurstek.

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Geschiedenis 5895

We zoeken de naam van de Romeinse centurion die Jezus tijdens de kruisiging met een speer doorboorde. De man werd later heilig verklaard, en rond de speer ontstond nog een hele mythologie. Het wapen zou immers allerlei magische krachten bezitten, overgedragen door het bloed van Christus. Vandaar dat schrijvers de levensloop van deze Romein verder uitdachten en hem allerlei wonderen toedichten. De punt van zijn speer zou in de Sint Pietersbasiliek in Rome bewaard worden, maar is niet tentoongesteld. Fantasten vertellen graag dat de speerpunt ingemetseld zit in het standbeeld dat Lorenzo Bernini van deze centurion maakte. Hoe heet die Romein?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Sport 5894

Deze Amerikaanse basketballer werd geboren in 1928. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière voor de Boston Celtics, van 1950 tot 1963. Hij werd naast Bill Russell de belangrijkste speler in het team, dat aan het begin van de jaren vijftig en zestig de competitie domineerde. Hij won met z’n ploeg de kampioenschappen in 1957, 1959, 1960, 1961, 1962 en 1963. Hij werd verkozen tot MVP in 1957. De man was ook gekend voor zijn flashy stijl, en introduceerde verschillende bewegingen die we tegenwoordig in het basketbal voor vanzelfsprekend nemen. Hoe heet deze basketter uit de oude doos?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvraag Algemeen 5892

Tijdens zijn gesmaakte 'Great Continental Railway Journeys' maakte Michael Portillo graag en veelvuldig gebruik van de 'Continental Railway Guide'. Die gids werd in 1847 voor het eerst gepubliceerd door de man die er zijn naam aan gaf. De Britse heer in kwestie was een cartograaf, drukker en publicist die zich ging toeleggen op de uitgave van gedetailleerde reisgidsen en tijdstabellen voor treinreizen op het ganse Europese continent. Die eerste editie telde al zo'n 1.000 pagina's met naast een boel tijdstabellen ook een verwijzing naar allerhande hotels en andere toeristische wetenswaardigheden. Naam van die man en dus van de gelijknamige treingidsen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Literatuur 5890

Eén van de voornamere werken in de Russische literatuur is deze novelle van Aleksander Poesjkin uit 1836. Tegen de achtergrond van de Poegatsjov - opstand vertelt het in de ik vorm geschreven werk het relaas van de jonge edelman, Pjotr Grinjov, die samen met zijn geliefde Masja de slachtingen tijdens die opstand weet te ontvluchten. Het boek geniet grote waardering, onder meer door de bijzonder zorgvuldige historische benadering door de auteur. Graag de titel.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Algemeen 5889

Een automerk uit de voormalige Duitse Democratische Republiek. De merknaam, naar het gelijknamige kasteel bij Eisenach, was samen met Trabant en Barkas een onderdeel van Industrieverband Fahrzeugbau. De modellen 311, 312, 313 en 353 werden aangedreven door een driecilinder tweetaktmotor. Vanaf 1988 werd een door Volkswagen ontwikkelde viercilindermotor gebruikt in het model 1.3. Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur en op 14 april 1991 werd de productie stopgezet. Welke automerk zoeken wij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Quizvraag Kunst 5888

Een vraag uit de lessen esthetica: bij deze schildertechniek maakt een schilder de omtrekken in een schilderij wazig. De techniek wordt het meest geassocieerd met Leonardo da Vinci.
Door deze techniek staan zijn onderwerpen, zoals de Mona Lisa, niet stil en gefixeerd voor de achtergrond, maar lijken deze te leven en te bewegen. De schilder bereikt het effect door verschillende transparante kleurlagen aan te brengen. Graag de naam van deze techniek, afgeleid van het Italiaanse woord voor 'verdampen'?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Aardrijkskunde 5887

Deze 3905 meter hoge berg bevindt zich op de grens van het Zwitserse kanton Graubünden en de Italiaanse provincie Sondrio. De berg maakt deel uit van het Bernina massief dat tot de Rätische Alpen behoort. Kenmerkend voor de berg zijn de drie bergkammen Kuffner, Bumiller en Zuppert aan de noordzijde die naar de subtoppen leiden. Aan deze zijde ligt ook de Persgletsjer, de belangrijkste aftakking van de Morteratschgletsjer. U vindt de naam van de berg ook terug in ‘Die weiße Hölle vom (puntje puntje puntje)’, een stomme film uit 1929 van Georg Wilhelm Pabst, met een jonge Leni Riefenstahl in één van de hoofdrollen. Het is ook deze film die verschillende keren vermeld wordt in Tarantino’s ‘Inglourious Basterds'. Welke berg zoeken wij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Geschiedenis 5885

Deze generaal tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog had zich onderscheiden als held van de revolutie tijdens de veldslagen bij Fort Ticonderoga en bij Saratoga. Later in de oorlog, onder andere door zijn tegenstand tegen de alliantie met Frankrijk en persoonlijke financiële problemen keerde hij zich tegen de Amerikanen. Voor een bedrag van £ 20.000 sloot hij zich bij de Britten aan. Zijn landverraad zou hem verder niet zo veel opbrengen. De Britten vertrouwden hem nooit helemaal, en hij stief in 1801 als een arme en gebroken man. Zijn naam is in de Verenigde Staten tegenwoordig een synoniem voor landverrader. Hoe heet deze Amerikaanse militair?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Sport 5884

In 1980, toen de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was, stonden de USA en de Sovjet-Unie tegenover elkaar in het ijshockey tijdens de Olympische Spelen in Lake Placid. Hoewel beide teams uit amateurs bestonden, speelden de Russen op een veel hoger niveau en stonden zij bekend als een dominante kracht binnen het ijshockey. De Verenigde Staten wonnen de wedstrijd echter tegen alle verwachtingen in met 4-3 en zouden later de gouden medaille winnen. Deze wedstrijd tegen de Russen ging de geschiedenis in onder een bijnaam. Het is die bijnaam die we van u willen weten. Liefst in het Engels, maar als u hem vertaalt naar het Nederlands, willen we dat ook wel goedkeuren.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T