En begeer geen anders goed.

Jaloezie en afgunst kunnen een mens tot rare dingen drijven. Zo dadelijk horen we het mooie nummer Tonya Harding van Sufjan Stevens. Het nummer gaat over Tonya Harding die uit jaloezie haar concurrente Nancy Kerrigan tijdelijk uitschakelde. De ex-man van Harding huurde iemand in om Kerrigan op de knie te slaan, waardoor ze een belangrijke wedstrijd miste. Harding moest later toegeven dat ze geholpen had de bewijzen voor de aanslag te verbergen. Ondanks een schorsing kon ze via juridische weg haar deelname aan de Olympische Spelen in Lillehammer in 1994 afdwingen. Harding werd daar 8ste, Nancy Kerrigan haalde zilver. Welke sport beoefenden deze dames?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Sport 4590

We zoeken de naam van een discipline binnen de klimsport en het betekent het klimmen van een korte route op een vaak dicht bij de grond gelegen echte of kunstmatige rots zonder gebruik te maken van een touw of andere vorm van zekering, enkel een valmat.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Quizvraag Sport 4564

We zien hier Stephen Curry, sterspeler van de Golden State Warriors in de Amerikaanse basketball competitie NBA. Maar welke stad gelegen aan de westkust van de VS aan de baai van San Francisco is de thuisbasis van de Golden State Warriors.

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Aardrijkskunde 4545

Wat is de naam van deze staat in het noordoosten van Australië. Het is in oppervlakte op één na de grootste en in bevolking op twee na de grootste deelstaat van Australië.. De hoofdstad en grootste stad van de staat is Brisbane, gelegen in het zuidoosten van de staat. Het wordt de ‘sunshine state’ van Australië genoemd. Niet alleen hebben veel toeristen deze zonovergoten staat ontdekt, maar ook voor Australiërs zelf is dit een favoriete vakantiebestemming. Het antwoord op deze vraag zat reeds verscholen in een vraag bij de ronde vier op een rij.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Quizvraag Kunst 4538

We zoeken de naam van deze Nederlandse dichter, voordrachtskunstenaar en schrijver. Hij heeft een opvallende presentatie en men noemt hem soms ook wel de "De nachtburgemeester van Rotterdam." Hij gaat onveranderd gekleed in een zwart maatpak, draagt zijn zwart geverfde haar achterovergekamd en hij heeft op zijn kin een smal sikje en op zijn neus vaak een kunstzinnige bril. Hij schreef over zijn dochter het gedicht "Voor Ari". De 16 regels zijn in 2002 afgebeeld over een lengte van 900 meter op de westwand van het fietspad in de Beneluxtunnel onder de Nieuwe Maas en is daarmee vermoedelijk het langste gedicht ter wereld.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Kunst 4535

We zoeken de naam van een Duits schilder en graficus waarvan jullie op het scherm twee werken ziet. Hij doorliep gedurende de periode 1910-1933 verschillende belangrijke moderne kunststromingen zoals het expressionisme, dadaïsme, Nieuwe Zakelijkheid en realisme.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Films 4528

Wat is de naam van deze Italiaanse dramafilm uit 1954 onder regie van Federico Fellini. Het verhaal gaat over Gelsomina een eenvoudig meisje dat door haar moeder wordt verkocht aan de krachtpatser Zampanò, die zijn brood verdient door als boeienkoning langs jaarmarkten te trekken. Hij maakt Gelsomina tot zijn hulpje en behandelt haar wreed. Door haar kinderlijke optimisme bezwijkt ze niet onder diens brutaliteit. Ze maakt vervolgens kennis met een opgewekte koorddanser, die haar laat zien dat er meer kan zijn dan een leven met Zampanò. Hij kan Gelsomina alleen niet overtuigen om haar meester te verlaten. Zampanò krijgt ruzie met de koorddanser en doodt hem tijdens een gevecht. Daardoor knakt er iets bij Gelsomina. Wanneer Zampanò jaren later ontdekt dat Gelsomina is gestorven, stort hij zelf in.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Films 4521

Wat is de naam van deze film? Het is een Remake van 'Le Grand Blond avec une Chaussure Noire' uit 1972. Criminelen die op het vliegveld een koerier moeten ontmoeten, worden achtervolgd door de CIA. De criminelen slagen erin de CIA te doen geloven dat de onschuldige voorbijganger Richard, die toevallig opvalt door een ongelijk paar schoenen, hun koerier is, waarna de CIA hem intensief begint te schaduwen. Tom Hanks speelt er de hoofdrol.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Fauna 4494

We zoeken de andere naam voor woestijnvos? Hij is de kleinste van alle vossen maar met de grootste oren van alle vossen. Het dier heeft een witte buik en een geelbruine rug. Het dier is erg schuw.

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Quizvraag Ontspanning 4488

In het spel dat we zoeken gaan de spelers op jacht naar waardevolle schatten in een tempel . Ze beschikken over een groep avonturiers en haasten zich om de grafkamer van de farao te bereiken. Door middel van handkaarten kunnen de spelers hun avonturiers door de tempel bewegen. Op hun tocht komen ze talrijke schatten en scarabeeën tegen. Hoe dichter de spelers bij de grafkamer komen, hoe meer schatten ze kunnen verzamelen. Van zodra 2 avonturiers de grafkamer zijn binnengegaan, eindigt het spel. Wie de waardevolste buit heeft, wint het spel.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Quizvraag Literatuur 4466

We zoeken de naam van een Vlaams schrijver? In 2018 won hij de Hercule Poirotprijs met 'Niets erger dan spijt', een misdaadroman die sterk autobiografisch is omdat hij er de strijd om euthanasie van zijn eigen moeder in verwerkte

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Films 4457

Wat is de naam van deze Britse actrice? Ze won in 2003 de European Film Award voor beste nieuwkomer met haar rol als Miranda Frost in de Bondfilm Die Another Day en in 2005 een British Independent Film Award voor haar bijrol in The Libertine.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Algemeen 4441

We zoeken een jaartal waar volgende gebeurtenissen plaatsvonden:

  • Vanaf ruimtevaartuig Voschod 2 voert kosmonaut Aleksei Leonov de eerste ruimtewandeling uit.
  • Churchill overlijdt
  • Gimondi wint de ronde van Frankrijk
  • De musicalfilm the sound of Music kwam uit

Toon de eerste letter
De eerste letter: 1


Quizvraag Films 4433

We zoeken de naam van deze Amerikaanse komische, stomme film uit 1923 met Harold Lloyd in de hoofdrol. Dankzij de beroemde scène waar hij hoog boven de grond aan een klok hangt, is het Lloyds bekendste film geworden.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Wetenschap 4425

We zoeken de naam van een oude oppervlaktemaat. Het verwijst naar de oppervlakte grond die een boer met behulp van een os en een ploeg normalerwijze in 24 uren kon ploegen, dit is ongeveer één derde van een hectare of ongeveer 3300 m². In Ename is er een straat waarin deze oppervlakte maat in voorkomt.

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Quizvraag Aardrijkskunde 4402

We zoeken de naam van een 55km lang bergmassief in de Himalaya, vlak in het midden van Nepal, waarvan de naam stamt uit het Sanskriet voor "de godin van de oogst". Het massief gaf ook haar naam aan de belangrijkste bergen die zich er in bevinden, de ... 1, 2, 3 en 4, die allemaal hoger dan 7,5 km zijn. Wat is de gezochte naam van het massief?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Films 4383

In 2006 kwam een film uit, geregisseerd door Paul Verhoeven en met actrice Carice Van Houten in de hoofdrol. Het verhaal gaat over een Joodse vrouw die overdenkt hoe ze het eind van de Tweede Wereldoorlog overleefde in het verzet. Graag de titel van de film.

Toon de eerste letter
De eerste letter: Z


Quizvraag Literatuur 4338

In de roman De drie musketiers van Alexandre Dumas is een belangrijke bijrol weggelegd voor de rechterhand van kardinaal Richelieu. Hoe heet deze man? Als je dat niet weet, mag je ook antwoorden met een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in de provincie Namen wordt gebrouwen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvraag Aardrijkskunde 4335

Wat is de naam van de zuidelijke wind die droge en hete lucht vanuit de Sahara naar het noorden voert? De naam betekent oostelijk in het Arabisch en voert vaak ook zand en stof uit de woestijn aan.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Sport 4313

Deze voormalige Italiaanse wielerploeg ontstond in 1996 en bleef in het peloton tot en met 2005, toen de ploeg opging in het ProTour-team Lampre. Het grootste succes van de ploeg waren de eindzeges in de Ronde van Italië in 2003 van Gilberto Simoni en in 2004 van Damiano Cunego. Hoe heette deze wielerploeg?

Toon de eerste letter
De eerste letter: S