Moeilijke Quizvragen

103 resultaten

restaurant van Karen Torosyan

In de Michellingids 2023 behouden Hof van Cleve, Zilte en Boury hun drie sterren. In Brussel kreeg het restaurant van Karen Torosyan als enigste een tweede ster erbij. Graag de naam van dit restaurant.

Goed zo !
beste film oscars 2023

De topfavoriet is met 7 Oscars de grote winnaar van de Academy Awards 2023. Regisseurs Daniel Kwan en Daniel Scheinert mochten onder meer de prijs voor Beste Film en Beste Regie in ontvangst nemen en Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis en Ke Huy Quan kregen een Oscar voor hun acteerprestaties in de film. Wat is de titel van de film?

Goed zo !
Tour Beyoncé

In 2023 gaat de Amerikaanse singer-songwriter Beyoncé voor de negende keer op toer. Het geheel werd aangekondigd op 1 februari 2023, ter ondersteuning van haar zevende studioalbum. Wat is de naam van haar tour?

Goed zo !
moederbedrijf Delhaize

Delhaize kondigde begin maart 2023 aan dat het al zijn winkels in eigen beheer wil overdragen aan zelfstandige uitbaters. Het gaat om nog 128 supermarkten in eigen beheer in België. Begin dit jaar kondigde het moederbedrijf van Delhaize aan dat het wereldwijd 1 miljard euro wil besparen. Wat is de naam van het moederbedrijf?

Goed zo !
AI van Google

Google heeft zijn eigen AI systeem aangekondigd, een ChatGPT-concurrent die gebruik maakt van Google's eigen taalmodel - Language Model for Dialogue Applications (LaMDA). De AI werd Bard genoemd, maar begin 2024 is de naam van hun AI systeem al aangepast. Graag de nieuwe naam.

Goed zo !
luchthavens Kreta
© Benoît Prieur

Kreta heeft twee luchthavens Heraklion en… Geef de naam van de andere luchthaven.

Goed zo !
naam van dit personage

Ken je dit personage nog? Graag zijn naam.

Goed zo !
oude naam Snickers

Marketing, het is een vreemd iets. Ze maken er een sport van om gekende namen aan te passen of te updaten. Ken jij nog de vorige naam van SNICKERS?

Goed zo !
Top Gun Maverick

In 2022 kwam Top Gun 2 uit, toch verlangen we naar deze beelden uit 1986 waar Tom Cruise & Val Kilmer elkaar uitdaagden tot diverse duels in de lucht. Het was Maverick vs….

Goed zo !
zee tussen Groenland en Canada

Welke zee, hier aangeduid op de kaart, is een deel van de Noord-Atlantische Oceaan? Het ligt tussen Groenland en Canada.

Goed zo !
gemeente Vogue

Vogue is naast een bekend modetijdschrift ook een Franse gemeente. In welke Franse streek bevindt zich het dorp Vogüé?

Goed zo !
cynische "eer"

Deze eerder cynische "eer" wordt gegeven aan mensen die "bijdragen" aan de menselijke evolutie door zichzelf op een spectaculair domme manier te laten verongelukken. Eén van de meest spraakmakende 'prijswinnaars' was een terrorist uit Irak die een bombrief opstuurde, maar deze onvoldoende frankeerde. Toen de post met retour naar afzender kwam, vergat de terrorist wat de inhoud was. Graag de naam van deze onderscheiding / prijs.

Goed zo !
fictief land Europa

Vraag een Amerikaan of hij België kent en de kans is groot dat hij beweert dat het een mooie stad is. Bij wijze van grap bedacht twitteraar @gaspardooo daarom een compleet fictief Europees land, dat al snel een heel eigen leven ging leiden, compleet met volkslied en een voltallige Olympische delegatie. Hoe heet dit fictief land?

Goed zo !
camera Tsjernobyl

Tijdens de zomer van 2022, kreeg Oekraïne dagenlang cruciale info in handen doordat de Russen de camera vergaten uit te zetten in Tsjernobyl. In welk gebouw was dit?

Goed zo !

Bregje Iding uit Hasselt & Reggy Laatsch uit Nederland wonnen elk het Europees Kampioenschap van een minder bekende, maar toch heel aparte sport in 2022. Dewelke?

Goed zo !
kwaliteit van de onscherpte in een foto

Op een foto kan je het hele beeld scherp in beeld brengen, maar je kan ook focussen op een detail en de rest onscherp houden. Hoe noem je, met een japans woord, dit onscherptegebied? Welk woord drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit?

Goed zo !
Duits gebergte
© ErnstA

Welk Duits gebergte wordt omsloten door deze rivieren: in het wersten de Saar, in het noorden de Moezel, in het oosten de Rijn, in het zuiden de Nahe. Het bevindt zich in de staat Rheinland-Pfalz en in dit grote plateau is de top de ERBESKOPF, 816 m hoog.

Goed zo !
beeldhouwer rots Chrysler
© Heinrich-Böll-Stiftung

In november 2021 overleed in Berlijn is deze Amerikaanse kunstenaar. Hij had Cherokee-roots, iets wat hij sterk in zijn kunst liet doorschemeren. Hij was beeldhouwer, schrijver, performancekunstenaar, dichter en activist en woonde al lange tijd in Europa. Ook in België was hij geen onbekende. Vandaar het beeld van een gier op een rotonde in De Haan. Je ziet ook zijn rotsblok op een Chrysler. Zijn naam?

Goed zo !
Russisch pantserdekschip
© Otto Jula

Dit schip is een Russisch pantserdekschip van de Pallada-klasse, dat vooral bekend is geworden doordat met een schot vanaf dit schip het signaal werd gegeven voor de start van de Oktoberrevolutie van 1917. Het schip is nu afgemeerd in Sint-Petersburg aan de Petrogradskaja Naberezjnaja straat, tegenover het oude St. Petersburghotel, en is ingericht als museumschip. Het is ook de Romeinse godin voor de dageraad.

Goed zo !
soort cement

Het is een soort cement dat voor het eerst werd gefabriceerd in het Verenigd Koninkrijk in het begin van de 19e eeuw. De naam is afgeleid van het bouwmateriaal dat werd gewonnen op het gelijknamige eiland in Dorset. Het octrooi in 1824 aan de Brit Joseph Aspdin verleend.

Goed zo !
Frans maarschalk en staatsman

We zoeken de naam van een Frans maarschalk en staatsman (1808-1893). Hij onderscheidde zich in de Krimoorlog en werd maarschalk na zijn overwinning in de slag bij Magenta. In 1870 in de Frans-Duitse oorlog moest hij zich bij Sedan met zijn gehele leger overgeven en werd hij gevangen gezet. Terug in Frankrijk werd hij in 1873 verkozen tot president, maar toen de rechterzijde haar meerderheid verloor nam hij in 1879 ontslag. Wie was deze man?

Goed zo !
actrice Wednesday

Deze Amerikaanse actrice is nauwelijks 20 jaar maar heeft al een indrukwekkend cv opgebouwd. Na kleine rollen in bekende films als ‘Iron Man 3’ en ‘Insidious: Chapter 2’ was ze jarenlang te zien als de jonge versie van het hoofdpersonage Jane in ‘Jane the Virgin’. Daarna had ze een hoofdrol te pakken in de spannende Netflix-serie ‘You’ en was ze te zien in de bioscoopfilms ‘Yes Day’ en ‘The Fallout’. In 2023 speelt ze een hoofdrol in een Netflix serie, Wednesday. Haar naam?

Goed zo !
zandbank ligt noordwestelijk ten opzichte van Nederland

Deze zandbank is een ondiepte in de Noordzee, ten oosten van Noord-Engeland. De zandbank ligt noordwestelijk ten opzichte van Nederland. De naam is afkomstig van de oude benaming van een vissersboot. De bank is bijna 300 kilometer lang en bevindt zich zowel in het Britse, Deense, Duitse, als Nederlandse deel van het continentaal plat. Hij is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. De bank rijst uit circa 40 meter diep water op tot 13 meter onder de zeespiegel, en is dus circa 27 meter hoog. De bodem bestaat grotendeels uit zand. Ten noorden ervan liggen de Fladengronden. De naam?

Goed zo !

Chorea van Sydenham of chorea minor is een zeldzaam neurologisch ziektebeeld. Het komt vooral bij kinderen voor en is geassocieerd met acuut reuma na streptokokkeninfecties. De ziekte kenmerkt zich door schokkerige/dansende bewegingen van het gelaat en de ledematen. De symptomen houden meestal 6 weken tot 12 maanden aan om dan te verdwijnen. Over het algemeen is het niet pijnlijk, maar wel zeer vervelend. De symptomen treden meestal op na een flinke keelinfectie Hoe werd deze ziekte vroeger genoemd? Het ziektebeeld is vernoemd naar de vierde-eeuwse Siciliaanse heilige die volgens de katholieke traditie gezien wordt als een van de veertien heilige genezende helpers.

Goed zo !
mijlpaalarrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof

Eén van de meest geruchtmakende processen van 2022 vond zijn oorsprong in 1973. Toen deed persoon A persoon B in DE VS een proces aan. Het was een mijlpaalarrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973, waarin dit hof een oordeel uitsprak over de toenmalige abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Geef beider namen?

Goed zo !