Makkelijke Quizvragen

6357 resultaten

Zuid-Koreaanse serie

Een week na de Neflix-release had deze reeks het al geschopt tot een van de meest bekeken programma’s in verschillende landen. Dan mag je van een hype spreken. We zoeken de naam van de Zuid-Koreaanse serie waarin 456 deelnemers het tegen elkaar opnemen in een dodelijke strijd om een grote geldsom.

Goed zo !

Harry van Sussex & Meghan Markle zijn sinds jaar en dag van de meest besproken royals in Engeland, en dat is er sinds hun verhuis naar Noord-Amerika om meer afstand te nemen niet op verminderd. Ze hebben ondertussen twee kinderen, een zoon Archie en een dochter wiens naam ook de koosnaam is van Harry’s grootmoeder, de Queen. Wat is de naam van dit meisje?

Goed zo !

Een van de vreemdere hypes van de voorbije lockdowns was bardcore, het coveren van moderne popliedjes in een Middeleeuwse stijl. Zo meteen horen we een fragment. Welke artiest wordt hier gecovered?

Goed zo !
versnelde chemische reactie

We zijn op zoek naar een term uit de scheikunde. De term wordt gebruikt voor een stof die een bepaalde chemische reactie versnelt zonder zelf verbruikt te worden. De term wordt soms ook buiten de wetenschap gebruikt, evenzeer om iets of iemand aan te duiden die een bepaald proces versnelt of beïnvloedt. Wat is deze term?

Goed zo !

Slapeloze nachten, verwensingen op sociale media en zelfs doodsbedreigingen, de corona-experten hadden het de voorbij twee jaar niet gemakkelijk. Maar de coronacrisis bracht hen niet alleen kommer en kwel. Deze intensivist hield er een relatie met Fatma Taspinar én de titel van “Slimste mens ter wereld” aan over. Wie is hij? Enkel zijn familienaam moet opgeschreven worden.

Goed zo !
Amerikaanse illusionist

Dwars door de Chinese muur lopen, het vrijheidsbeeld in New York laten verdwijnen of ontsnappen uit Alcatraz. Het lijkt stuk voor stuk onmogelijk, maar deze Amerikaanse illusionist deed het allemaal. Wat is zijn artiestennaam, die hij naar alle waarschijnlijkheid ontleende aan de titel van een roman van Charles Dickens. In het rooster moet enkel de familienaam opgeschreven worden.

Goed zo !
noodsignaal

We zijn op zoek naar het woord dat internationaal gebruikt wordt als noodsignaal, vooral in radiocommunicatie in luchtvaart en scheepvaart. Het is een Engelstalig woord, maar is eigenlijk een verbastering van het Frans voor “help mij”. Het wordt typisch drie keer achtereenvolgens gezegd.

Goed zo !
corona tenniser

Welke toptennisser werd eerst wel, dan niet, dan toch weer wel en uiteindelijk toch niet toegelaten tot de Australian Open, aangezien hij niet gevaccineerd is tegen Covid, en een twijfelachtig bewijs van besmetting voorlegde?

Goed zo !
Mediterraanse wind

Voor de eerste vraag zoeken we de naam van de Mediterraanse wind die hete en droge lucht uit de Sahara naar het Noorden voert. Er is tevens een volkswagen en een attractie in de Efteling naar genoemd. De naam is van oorsprong Arabisch. Hoe heet deze wind?

Goed zo !
licht

Het licht dat wij met onze ogen kunnen waarnemen is maar een heel klein deeltje van het spectrum van elektromagnetische golven. Net voorbij wat we kunnen zien vind je aan de ene kant van dat spectrum infrarood, maar wat vind je aan de andere kant? Voor de wetenschappers onder jullie: het betreft straling met een golflengte tussen 100 en 400 nanometer.

Goed zo !
president WOII

Op de foto, naast Winston Churchill en Joseph Stalin, zien we de man die Amerikaans president was gedurende het overgrote deel van WOII. Wat is zijn naam? Zijn vrouw heette Eleanor en de man werd opgevolgd door Harry Truman.

Goed zo !
the lady of the house

Hoe heet “the lady of the house” in Keeping up appearances of “Schone Schijn”. In de serie is ze getrouwd met haar man Richard. We zoeken voornaam en familienaam.

Goed zo !
Griekse mythologie

Tijd voor een verhaaltje. Deze figuur uit de Griekse mythologie was op jacht en ging even rusten aan een vijver. Toen hij voorover boog zag hij zijn weerspiegeling in het wateroppervlak, maar hij dacht dat het een mooie geest was die in de vijver leefde. Zo bleef hij daar zitten, in bewondering starend naar deze verschijning. Hij werd verliefd op zichzelf. Over wie gaat het?

Goed zo !
mosterdgas

Van een komiek die soms op Canvas te zien is, naar een vraag over de oorlog, het is een logische stap! Wat is een andere naam voor mosterdgas? De naam verwijst naar een Vlaamse stad waar het gas tijdens de eerste wereldoorlog werd gebruikt. Een lokaal restaurant verwerkte ooit naar eigen zeggen onbewust een verwijzing naar de term in zijn naam. Het restaurant is ondertussen failliet.

Goed zo !
Vlaamse komiek
© Jietse Vandenbussche

Deze komiek kennen we uit De Ideale Wereld, De slimste mens, en zijn youtubekanaal Standaard Koekhandel. Hoe heet hij?

Goed zo !
brouwerij lambiek

We beginnen de derde ronde in de brouwerij, meer bepaald in een Belgische brouwerij die lambiek produceert.. Wil je er op bezoek gaan, dan moet je in Vlezenbeek, een deelgemeente van Sint-Pieters- Leeuw zijn. De brouwerij is vooral bekend van zijn fruitbieren. Per jaar brouwen ze maar liefst 60 000 hectoliter van hun basisbier waarna daar fruitsappen worden aan toegevoegd. Wat is de naam van die brouwerij? Wie al eens graag kriek drinkt, mag hier niet in de fout gaan.

Goed zo !
Operatie Zero

Dejan Veljkovic is een van de spilfiguren in Operatie Zero, het voetbalschandaal. Hij koos ervoor om een volledige bekentenis af te leggen in ruil voor strafvermindering. Daarmee zorgde hij voor een primeur in België, want hij was de eerste die zo een regeling trof. Onder welke benaming staat een verdachte die samenwerkt met justitie in ruil voor strafvermindering bekend?

Goed zo !
First Lady
© Cheriss May

Getrouwd zijn met de president van de Verenigde Staten levert je automatisch de titel First Lady op, met alle daarbij horende bekendheid en faam. Namen zoals Hillary Clinton, Michelle Obama en Jacky Kennedy doen gegarandeerd een belletje rinkelen. Maar weten jullie ook wat de voornaam van huidige First Lady is?

Goed zo !

Voor deze vraag zijn we op zoek naar de meer courante naam van de machtspreuk. Dit is een nietszeggend argument dat een gesprek van zijn onderwerp afbrengt, waardoor het eigenlijk niet meer mogelijk is om de discussie nog verder te zetten. Een voorbeeld is “Als onze kat een koe was, dan molk ik ze achter de stoof.” Met zo’n uitspraak wordt al het leven uit de discussie gehaald. Onder welke naam staat deze stijlfiguur bekend?

Goed zo !
zwaarste bergrit

De wielerwereld staat bol van de kleurrijke beeldspraak. In grote wielerrondes, zoals de Tour de France, welke bijnaam geeft men aan de zwaarste bergrit?

Goed zo !
spelconsole Nintendo

Hoe heet deze spelconsole van Nintendo? Ze kwam uit in 2017, en het gaat om een hybride systeem dat je zowel op zichzelf kan gebruiken als op je televisie kan aansluiten. Er zijn wereldwijd reeds meer dan 91 miljoen verkocht.

Goed zo !
Jean-Marc Connerotte

In 1996 deed het Hof van Cassatie een van zijn meest controversiële uitspraken. Onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte werd namelijk van de zaak Dutroux gehaald, omdat hij enkele weken voordien aanwezig was op een diner ter ere van de overleden slachtoffers. Deze uitspraak was mee aanleiding voor de Witte Mars. Onder welke naam staat deze uitspraak van het hof van cassatie bekend?

Goed zo !
groene trui zeven

Met maar liefst zeven groene truien in de Ronde van Frankrijk is de Slovaakse wielrenner Peter Sagan de absolute recordhouder. Dat record nam hij over van een Duitser die in z’n carrière 6 groene truien verzamelde. Naast zes groene truien won hij ook maar liefst vier keer Milaan-Sanremo. Wie zoeken we?

Goed zo !
KMI
© Rmisite

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut of KMI is onze eerste bron van informatie als het over weersvoorspellingen gaat. Hun app is je go to om te weten hoe hard de windvlagen bij de volgende storm zullen zijn. Het KMI meet ook de temperatuur. De voorlopige recordtemperatuur in België is 39,7° C die werd gemeten in 2019. Maar in welke gemeente worden die officiële metingen van het KMI eigenlijk gedaan?

Goed zo !
lapjesdekens

Een van de modetrends van 2021 leek zo van zolder getrokken en afgestoft. Meerdere modehuizen waren met stoffen aan het knutselen als ware het lapjesdekens, zij het op een - je kon het al raden - minder stoffige manier. We zijn op zoek naar de naam van een handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden. Het woord is afgeleid van het Latijnse culcita, dat gevulde zak betekent.

Goed zo !