Makkelijke Quizvragen

6356 resultaten

Quizvraag Politiek 7573

Mount Rushmore is een Amerikaans monument, gelegen in South Dakota. Het toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn er 3 van , maar wie is de vierde? De man die we zoeken was de eerste president van de Verenigde Staten.

Goed zo !
Quizvraag Films 7572

Nog een filmvraag. Voor deze vragen duiken we het horrorgenre in, we zoeken een film uit 1974 of de gelijknamige remake uit 2003. De film vertelt het verhaal van een groepje jongeren die op weg zijn naar een concert, als ze onderweg een zwaar getraumatiseerd meisje oppikken die even later zelfmoord pleegt besluiten ze een telefoon te zoeken en belanden ze zo bij het huis van de familie Hewitt en de kannibalistische moordenaar Leatherface, die met z'n kettingzaag vervolgens achter de jongeren aangaat. Zoals vaak in het horrorgenre zijn er ook van deze film al meerdere sequels gemaakt ondertussen.

Goed zo !
Quizvraag Eilanden 7571

Tussen het Europese vasteland en Groot-Brittanië liggen de kanaaleilanden. We zijn hier op zoek naar het grootste kanaaleiland. Het eiland ligt op 22 kilometer voor de Franse kust van Normandië in de baai van de Mont Saint-Michel. Het is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits Kroonbezit. Het is ook bekend omwille van zijn Battle of Flowers, een jaarlijks bloemenfestival. Diverse soorten paradewagens worden dan met bloemen versierd.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 7570

Kennen jullie de naam van dit type bbq? Het locomotief design biedt de mogelijkheid om via een vuurhaard en grillzone op verschillende manieren te grillen, hetzij direct, hetzij indirect. In de schoorsteen is het mogelijk tegelijkertijd gerechten te roken.

Goed zo !
Quizvraag Dieren Insecten 7569
© Fritz Geller-Grimm

Voor de volgende vraag zijn we op zoek naar een kever die behoort tot de familie van de bladhaantjes. De kever wordt ongeveer een centimeter lang en lijkt door zijn bolle en ronde lichaam wat op een lieveheersbeestje. Deze kever voedt zich uitsluitend met bladeren en bloemen van planten uit de nachtschadefamilie zoals de aardappel en tomatenplant. Oorspronkelijk kwam de kever alleen voor in de zuidelijke gebieden van Noord-Amerika. Omstreeks 1935 bereikte hij België, er werd getracht met inschakeling van schoolkinderen en soldaten de kevers te verzamelen en te vernietigen maar zonder veel succes. Ook nu loopt de kever hier nog rond.

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 7568

De vrouw die we hier op de foto zijn is een Brits schrijfster uit de 20ste eeuw en lid van de Bloomsburygroep. Ze wordt beschouwd als een van de grootste en meest vernieuwende Engelse schrijvers van de twintigste eeuw. Bekende werken zijn onder andere: Mrs. Dalloway & The Waves. In 2002 won Nicole Kidman de Oscar voor de Beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in de film 'The HOURS' waarin ze de schrijfster die we hier zoeken speelde. Kennen jullie haar voor en achternaam? (we zoeken voor en achternaam!)

Goed zo !
Quizvraag Goden 7567

We zijn op zoek naar de naam van de Griekse godinnen van de kunst en wetenschap, er waren er 9 vandaar het meervoud. De term wordt nog veelvuldig gebruikt in onze taal maar dan eerder in de betekenis van inspiratiebron.

Goed zo !
Quizvraag Rivieren 7566

De Kongo is na de Nijl de langste rivier van Afrika. Hij stroomt onder meer door Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Tegenover Kinshasa aan de andere kant van de rivier, meer bepaald aan de rechteroever van de rivier ligt nog een grote Afrikaanse stad. Weten jullie ook welke?

Goed zo !

Woord dat het Nederlands aan het Duits ontleend heeft. Het woord betekent volgens Van Dale: "talent om doelpunten te maken". Maar er zit wel meer in dat woord dan alleen "talent". Het woord drukt ook uit dat het om "een vaardigheid, een soort natuurlijk, bijna aangeboren vermogen" gaat om doelpunten te maken. Een voetballer met dit instinct heeft een neus voor doelpunten. Hij staat altijd op de juiste plaats, duikt altijd op het goede moment voor het doel op.

Goed zo !
Quizvraag Ontspanning 7564

Wat is de naam van dit personage? Hij werd ontworpen als mascotte van Sega, als antwoord op Mario van Nintendo. Het personage kwam voor eerst voor in het gelijknamige platformspel dat in 1991 voor het eerst verscheen op de Sega Mega Drive.

Goed zo !
Quizvraag Films 7563

As far back as I can remember I always wanted to be a gangster is één van de beroemde oneliners uit de Amerikaanse film uit 1990 die we hier zoeken. Hij werd geregisseerd door Martin Scorsese en vertelt het verhaal van de half-Ierse, half-Italiaanse Henry Hill (gespeeld door Ray Liotta). Hij begint als loopjongen en slaagt er in verder carrière uit te bouwen binnen de maffia. De film werd genomineerd voor de Oscar voor beste film, maar zou uiteindelijk verslagen worden door Dances with Wolves.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7562

Tussen de Perzische Golf in het westen en de Golf van Oman in het oosten ligt de zeestraat die we zoeken. Ten noorden ervan ligt Iran en ten zuiden liggen de Verenigde Arabische Emiraten en Musandam, een exclave van Oman. In de smalle straat liggen bovendien nog eens verschillende eilanden waaronder ook één waar het zijn naam aan dankt. De straat is een belangrijke verkeersader voor aardolie. Door die strategische positie kwam het recent vaak in het nieuws. In juni 2019 zijn twee olietankers aangevallen nabij de Straat, waarvan er een in brand is geraakt. In juli 2019 werd er een Britse olietanker in beslag genomen door Iran.

Goed zo !
Quizvraag Mode 7561

We zijn op zoek naar een Canadees merk van vrouwenondergoed.In 1992 brak een diep uitgesneden push-upbeha van dit merk helemaal door. Een beroemde reclameposter uit de begindagen van deze push-upbeha zien jullie op het grote scherm. Het succes van deze BH zorgde voor een sterke groei in de markt van pushup- en beugelbeha's, ook van andere merken.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7560

De man die we zoeken werd in 1512 geboren in het Oost-Vlaamse Rupelmonde, ten zuidwesten van Antwerpen, als Gerard De Kremer. Maar hij werd bekender onder een andere naam, de naam die we ook als antwoord verwachten op deze vraag. De man die we zoeken verwierf vooral bekend als cartograaf. Later werd onder andere ook een bank naar hem genoemd, maar deze werd in 2004 overgenomen door Record bank.

Goed zo !

Deze Britse politicus van de conservatieve partij en minister-president van het Verenigd Koninkrijk was de laatste weken niet uit de media weg te slaan. Hij wou koste wat het kost de Brexit er doorkrijgen, maar hij kreeg niet iedereen uit Lagerhuis mee waardoor hij genoodzaakt was nogmaals uitstel te vragen; ditmaal tot 31 januari 2020. Wat is de naam van deze politicus?

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 7558
© Daniel Naber

Deze Israëlische historicus was in januari 2020 op bezoek in de Lotto Arena voor een lezing. Hij is bekend van onder andere de boeken Sapiens & Homo Deus. Wat is de naam van deze auteur?

Goed zo !

Vul het spreekwoord aan: Aan …. geraken.

De betekenis ervan is: zijn rijkdom verliezen, er arm en berooid uitkomen. Het verwijst naar de kant van een meer/zee/rivier waar de wind naartoe waait.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7556

Voor de Noordoostkust van Australië bevindt zich het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over 2600 kilometer, over een opp van 10 keer België. Het kan gezien worden vanuit de ruimte en is 's werelds grootste alleenstaande structuur, gemaakt door levende organismen, bekend als koraalpoliepen. Het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De toestand ervan is de laatste decennia echter verslechterd. Er wordt gekeken in de richting van stormen, maar ook van vervuiling van het oceaanwater én klimaatopwarming. Geef de Engelstalige naam.

Goed zo !
Quizvraag Strips 7555

We zoeken de naam van een Nederlandse cartoonreeks. Centraal daarin staan een pratende eend en kanarie. De eerste cartoon verscheen in 1993, sindsdien zijn heel wat albums verschenen. De strip verschijnt o.a. ook heel regelmatig in het NRC-handelsblad. Geef de naam van deze strip.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 7554

We volgen de wereld van de watersporten graag op de voet. Tweejaarlijks gaan we dan ook tijdens een extra-murosweek zeilen met de leerlingen van de 8 ste klassen: fietsen naar het Veerse Meer op maandag, nadien 3 dagen zeilen en terugfietsen naar school op vrijdag.

In de zeilwereld ontstond de laatste jaren een bijzonder vorm van zeilen: onder de boot worden draagvleugels geplaatst en de romp werd aangepast. Eens de boot of surfplank de juiste snelheid heeft, stijgt hij op uit het water en vliegt er a.h.w. over. De wrijving met het water is hierdoor minimaal, de snelheid gaat de hoogte in.

Toen er nog overzetboten bestonden tussen Oostende en Groot-Brittanië, was er ook een boot die met soortgelijke draagvleugels over het water scheurde.

Vraag: hoe wordt deze vaartechniek genoemd?

Goed zo !

We zoeken de naam van een voormalige Nederlandse omroep voor radio en televisie. Hij maakte deel uit van de Publieke Omroep. Binnen het toenmalige Nederlandse medialandschap was de omroep nogal gericht op ontspanning, er kwam kritiek op het verlies aan diepgang en kwaliteit voor de kijker. Maar om commerciële redenen volgde de meeste andere omroepen deze trend.

Enkele bekende eigen TV-programma’s waren de Ren-je-rot show, Banana-Split, De eerste de beste, Te land, ter zee en in de lucht. De omroep fuseerde in 2014 met de Avro, de naam die we zoeken is nog terug te vinden in de naam na deze fusie.

Goed zo !
Quizvraag Oorlog 7552

We duiken de geschiedenis in. We gaan niet al te ver terug in de tijd. In 1967 woedde kortstondig een oorlog tussen Israël en al zijn buurlanden. De Arabische wereld raakte in oorlogsstemming wat de Israëlische bevolking beangstigde. Een nieuwe Israëlische regering van nationale eenheid besloot een mogelijke opbouw van een overmacht aan Arabische troepen te voorkomen door op korte termijn als eerste aan te vallen. Welke korte maar bloedige oorlog tussen Israël en zijn buurlanden zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Sport 7551
© Dieter Haase

We gaan even de groene mat over het tafel spannen en biljarten. Mochten we uitkomen tegen deze man geboren uit 1968 dan zouden we geen schijn van kans maken. Zeker niet in driebanden, wat zijn absolute specialiteit is. Zijn palmares is eindeloos: Hij won in januari 2008 voor de vierde keer het Belgisch kampioenschap driebanden en won ook de Beker van België, de wereldbekermanche en drie keer de Superprestige. Vele zeges herhaalde hij in de toekomst. Welke absolute topatleet zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 7550

We gaan even naar onze mossels kijken. We delen ze in in verschillende groepen. Voor de weekdierveelvraten koop je best goudmerk. Dat zijn de grootste. Voor wie mosselen graag met een tandenstoker eet heb je ‘extra’. Maar wat is de tweede grootste mosselmaat?

Goed zo !
Quizvraag Voetbal 7549
© Rafael Amado Deras

De volgende vraag is een korte sportvraag: Welke -duidelijk ex-sporter zien we hier op de foto?

Goed zo !