Gemiddelde Quizvragen

949 resultaten

grondlegger van de moderne verpleegkundige

Tijdens de Krimoorlog in de 19e eeuw bood deze vrouw zich spontaan aan om te helpen om de zieken te verzorgen. Later werd ze ook aanzien als grondlegger van de moderne verpleegkundige. Over welke vrouw hebben we het hier?

Goed zo !
acteur Empire of the Sun

We zoeken een Britse acteur geboren in 1974. Zijn grote doorbraak was zijn rol in “Empire of the Sun”. Hij speelde ook in Psycho, maar misschien wel het meest bekend waren de hoofdrollen als Batman in “Batman Begins”, “The Dark Knight” en “The Dark Knight Rises”. Hij was hiermee de eerste niet-Amerikaan die de rol van Batman vertolkte en dit dan ook meer dan één keer deed. Uiteraard zijn er nog vele andere rollen in heel bekende films. We zoeken zijn voornaam en familienaam. Immers is de eerste letter van zijn voornaam van belang voor het woord dat we zoeken.

Goed zo !
artiestennaam van Carlos Irwin Estevez

We zoeken de artiestennaam van Carlos Irwin Estevez. Door zijn echte naam te noemen heeft u helaas geen tip. De zoon van een andere beroemde acteur die we even nog niet noemen en tevens broer van Emilio Estevez. Hij heeft in vele films meegedaan, maar zijn bekendste werk zal toch zijn hoofdrol geweest zijn in de sitcom “Two and a Half Men” die liep van 2003 tot 2011. De eerste letter van zijn voornaam is van belang.

Goed zo !
kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

We zoeken de afkorting van de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De organisatie ziet erop toe dat het internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind overal ter wereld wordt nageleefd.

Goed zo !
luchtvaartmaatschappijen gevestigd in Dubaï

We zoeken één van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, gevestigd in Dubaï. De Airbus A380 wordt beschouwd als één van de visitekaartjes van de maatschappij. De eerste bestelling van dit toestel bestond uit 58 exemplaren. Ook zijn ze sponsor van verschillende voetbalclubs waaronder Real Madrid. Welke maatschappij zoeken we?

Goed zo !
Japanse elektronica-firma die voornamelijk bekend staat om haar printers

We zoeken de naam van een Japanse elektronica-firma die voornamelijk bekend staat om haar printers. Wereldwijd bekend en de kans is groot dat u wel iets van dit bedrijf bij u thuis heeft of op het werk heeft staan. Begin de jaren 2000 kwamen ze nog in opspraak nadat een Nederlandse consumentenorganisatie aanklaagde dat er inkt achterbleef in de cartridges die niet kon gebruikt worden omdat de printers reeds aangaven dat het inktpatroon leeg was terwijl er in feite nog veel inkt bleef zitten. Welk merk zoeken we?

Goed zo !
mineraalwater waar de bron gelegen is in de Franse Alpen

We zijn op zoek naar een merk van mineraalwater waar de bron gelegen is in de Franse Alpen. Het water wordt gebotteld bij de bron zonder enige bewerking. Het werd dan ook door dokters voorgeschreven als geneesmiddel. Sinds 2008 leveren ze ook steeds het water aan op Wimbledon. Welk Frans en wereldberoemd merk van water zoeken we?

Goed zo !
beroemdste kasteel van Duitsland in Beieren

We zijn op zoek naar het beroemdste kasteel van Duitsland in Beieren. Het kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw in opdracht van koning Ludwig of Koning Lodewijk II van Beieren. Oorspronkelijk had het kasteel een andere naam, maar we zoeken de naam die het kasteel reeds sinds 1886 heeft en waaronder het algemeen bekend is. Het kasteel was ook de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland Californië.

Goed zo !
premier UK kort
© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Deze vraag is bijna minder kort dan haar periode van premierschap. We zoeken de premier van het Verenigd Koninkrijk die aantrad op 6 september 2022 na Boris Johnson en alweer ontslag nam op 20 oktober 2022. De kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk ooit. We zoeken haar voornaam en familienaam. De voornaam die we zoeken is in feite niet de echte naam van op haar paspoort, maar wel de algemeen bekende verkorte voornaam. We moeten immers weer de eerste letter juist hebben voor op het einde van deze ronde.

Goed zo !

We zoeken een Belgische eerste minister, waarvan zijn eerste premierschap in maart 2008 werd begonnen, zijn ontslag aan de Koning werd aangeboden reeds in juli 2008, echter niet werd aanvaard en de regering verder moest als regering van lopende zaken, vervolgens in opspraak kwam in december 2008, toen het ontslag van zijn regering wel werd aanvaard door de Koning, dit wegens mogelijke beïnvloeding van het gerecht bij opdelingstransactie van Fortis. Zijn 2de regering werd opgestart in november 2009 en hij opnieuw ontslag van zijn regering aanbood in april 2010 wegens geen akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde. Al bij al is hij niet echt succesvol geweest als premier, maar we zijn ervan overtuigd dat hij wel beroemd is in België. We zoeken enkel zijn familienaam.

Goed zo !

We zoeken een voormalig CIA-medewerker en systeembeheerder voor de NSA die in juni 2013 aan de journalisten van de Washington Post en The Guardian geheime documenten lekte over spionageactiviteiten van de NSA. Hij werd vervolgens gezocht door de FBI en hij vluchtte naar Rusland, waar hem asiel werd verleend en hij uiteindelijk het Russisch staatsburgerschap verkreeg. We zoeken zijn voornaam en familienaam. De eerste letter van zijn voornaam is belangrijk voor het anagram op het einde.

Goed zo !
zedendelinquent miljardair

We zijn op zoek naar een miljardair (het is te zeggen, zijn persoonlijk vermogen werd in feite ‘slechts’ geschat op 600 miljoen dollar bij zijn dood) uit New York die vooral bekend werd als zedendelinquent. In 2006 werd voor de eerste maal een rechtzaak tegen hem begonnen. In 2008 sloot hij een schikking en werd hij uiteindelijk slechts voor 1 feit veroordeeld. In juli 2019 werd hij opnieuw aangehouden en ging hij de cel in. Op 10 augustus 2019 werd hij door aangetroffen in zijn cel. Tot de dag van vandaag is niet gekend of dit zelfmoord was of moord. We zoeken zijn familienaam.

Goed zo !
drugsbaron uit Colombia

We zoeken één van de meest bekende en beruchte, zoniet DE meest bekende drugsbaron aller tijden. Geboren en getogen in Colombia, zijn criminele carrière gestart met het stelen van grafstenen en geëvolueerd naar verhandelen van cocaïne die hij meestal importeerde vanuit Peru en Bolivië omdat de coca in Colombia van inferieure kwaliteit was. In Medellin bouwde hij honderden huizen voor de arme bevolking, maar daarentegen was hij ook verantwoordelijk voor meer dan 8000 moorden. Welke beruchte drugsbaron zoeken we?

Goed zo !
Argentijns formule 1 coureur

We zoeken een Argentijns formule 1 coureur die 5 keer wereldkampioen is geworden in de jaren ’50. Hij won met Alfa Romeo, Mercedes, Ferrari en Maserati. Zijn records van 5 wereldtitels hield 46 jaar lang stand totdat Michaël Schumacher het verbrak in 2003 door toen voor de 6de keer wereldkampioen te worden. Wie zoeken we? Familienaam is voldoende.

Goed zo !
Franse wielrenner die in 1983 en 1984 de Ronde van Frankrijk won.
© Massimo Nicolodi

We zoeken de Franse wielrenner die in 1983 en 1984 de Ronde van Frankrijk won. En die in 1989 net niet won door op 8 seconden te eindigen van Greg LeMond. Zijn bijnaam was Le Professeur, een bijnaam die hij verdiende door zijn karakteristieke bril.

Goed zo !
godin van de overwinning

We zijn op zoek naar de Griekse Godin van de overwinning, waarvan de oorspronkelijke betekenis van haar naam ‘bliksem’ is, waardoor zij onafscheidelijk is verbonden met Zeus.

Goed zo !
technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen

We zijn op zoek naar een letterwoord die staat voor een onderwijsrichting met een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.

Goed zo !
Leerkracht The Simpsons

We zoeken de naam van deze leerkracht. Haar familienaam is voldoende.

Goed zo !

Een weetje die de leerkrachten Frans waarschijnlijk wel zullen weten. We zijn namelijk op zoek naar de letter die weliswaar wel wordt gebruikt in het Frans alfabet, maar in feite enkel voor eigennamen en plaatsnamen (voornamelijk Noord-Frankrijk en Franstalig België) en ook voor woorden die afkomstig zijn uit een andere taal. In enkele andere talen wordt deze letter zelfs helemaal niet gebruikt, zoals in Italië, Roemenië en Spaans- en Portugeessprekende landen. Welke letter zoeken we?

Goed zo !
zangeres Won Ton Ton

We zijn op zoek naar de naam van deze zangeres. Ze presenteerde onder andere 10 om te zien, Dag Coco en Studio Gaga op televisie. Sinds 2004 geeft ze les Engels in het tweede middelbaar in Keerbergen. De familienaam is voldoende.

Goed zo !

We zijn op zoek naar de naam van de natuurkundige die het verband legde tussen de traagheid van een voorwerp en zijn energie-inhoud volgens een wel zeer bekende formule. Hij was ook hoogleraar aan de universiteit van Zürich en aan de Universiteit van Praag, zelfs ook nog in Leiden.

Goed zo !
Michael Gambon

In september 2023 moesten we afscheid nemen van Michael Gambon, een Ierse toneel-, televisie-, en filmacteur. Vanaf de verfilming van het derde boek van Harry Potter, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, speelde hij in de Harry Potter-films de rol van het schoolhoofd na de dood van zijn voorganger Richard Harris. Graag de naam van het personage.

Goed zo !
naam operatie gerechtelijk onderzoek kerk

Godvergeten, de ontluisterende reeks over het misbruik in de kerk, deed veel mensen zich ontdopen in 2023. Aflevering 3 ging een operatie die een bom deed barsten, maar het verhaal liep met een sisser af. Onder welke naam is dit gerechtelijk onderzoek gekend?

Goed zo !
Zuid-Afrikaans geestelijke en mensenrechtenactivist

We zijn op zoek naar een Zuid-Afrikaans geestelijke en mensenrechtenactivist. In 1955 koos hij voor het leraarschap, maar 2 jaar later nam hij ontslag om een theologische opleiding te volgen en priester te worden in 1961. Hij werd vooral bekend als woordvoerder van de Zwarte Zuid-Afrikanen die door de Blanke apartheidsregering onderdrukt werden. Hij overleed op 2e kerstdag 2021 op 90-jarige leeftijd.

Goed zo !
laboratoriumglaswerk

We zoeken de naam van dit laboratoriumglaswerk dat veel wordt gebruikt door de leerkracht scheikunde bij verschillende proeven. Het glas werd genoemd naar zijn uitvinder.

Goed zo !