Gemiddelde quizvragen literatuur

16 resultaten

Vroeger was ik beter

Wie is de auteur van het boek “Vroeger was ik beter”?

Goed zo !
eiland Spinalonga

Het boek “Het eiland” werd geschreven door Victoria Hislop (2007) en speelt zich grotendeels af op het eiland Spinalonga. Waarvoor is Spinalonga bekend sinds 1903?

Goed zo !
tijdschrift voor boekwetenschap

Het is een tijdschrift voor boekwetenschap. Het is een uitgave van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, die al sinds 1877 bestaat. Vanaf 1878 gaf de Vereniging het tijdschrift Bulletijn uit. Die uitgave werd in 1883 gestaakt. De huidige naam werd in 1923 gegeven. De naam van het tijdschrift is ontleend aan de gelijknamige drukkerij van Christoffel Plantijn.Het is uitgegroeid tot een internationaal gereputeerd tijdschrift voor boekwetenschap dat tweemaal per jaar verschijnt, eind juni en eind december. Alle aspecten die verband houden met de productie, distributie en consumptie van het boek en ander drukwerk, oud en nieuw, komen erin aan bod. De naam?

Goed zo !
Engelse romanschrijver en dichter

Je ziet hier 6 titels van en Engelse romanschrijver en dichter uit de 20ste eeuw.

  • The Inheritors (1955)
  • Pincher Martin (1956)
  • Free Fall (1959)
  • The Spire (1964)
  • The Hot Gates (1965)
  • The Scorpion God (1971)
Zijn bekendste werk vernoemen we niet. Zijn naam?

Goed zo !
Reinaert de Vos

Reinaert de Vos was eenkapoen. Zo beet hij eens de kip Coppe haar kop af. Haar man, de haan, kwam bij koning Nobel verhaal halen en eiste dat Reinaert gestraft werd. Met mooipraterij kon Reinaert de dans ontspringen. Geef de naam van deze haan?

Goed zo !
boekenserie geschreven door Patrick Lagrou

Je ziet een afbeelding van een boekenserie geschreven door Patrick Lagrou en geïllustreerd door Marijke Meersman. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar. Het zijn avonturen met dolfijnen. De reeks begon in 1992 en was in 2012 aan haar tiende deel toe. Het zijn aparte verhalen, maar vanaf boek 5 volgen ze elkaar zowat rechtstreeks op. Boek 9 maakt het verhaal van boek 8 af. Deze boeken verschenen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en de Verenigde Staten en Canada. Graag de titel?

Goed zo !

De groep ontstond, na het uiteenvallen van het tijdschrift Tijd en Mens, als een reactie op een Nederlandse groep. Zij organiseerden zich rond het tijdschrift Gard Sivik, Ze gingen op zoek naar meer esthetisch georiënteerde poëzie. Met andere woorden, het ethische was voor hen ondergeschikt aan het esthetische. Zij moesten niets meer weten van een direct engagement. Bij hun ging het om de schoonheid van de gedichten. Hier zie je de 5 belangrijkste vertegenwoordigers van dez groep:

  • Gust Gils
  • Paul Snoek
  • Hugues C. Pernath
  • Adriaan de Roover
  • C. Krijgelmans
Geef de naam van deze literatuurstroming.

Goed zo !
Hamlet is verliefd op haar

Hamlet is verliefd op haar, zij ook op hem. Maar na de moord op haar vader Polonius begint haar gekte vorm te krijgen. Ze drijft haar dorpsbewoners tot wanhoop met onbegrijpelijke liedjes. Later verdrinkt ze op mysterieuze wijze in een ondiepe beek. Wanneer haar broer Laërtes terugkeert uit Frankrijk komt het tot een duel met Hamlet. Over welk personage uit Hamlet gaat het hier?

Goed zo !
Noord-Ierse auteur van “De geheimen van de kostschool”

Op de website van standaard boekhandel vonden we volgende lezersbeoordeling: “Als ik heel eerlijk moet zijn... Er staan enorm veel schrijffouten in qua zinsbouw.... Ook de verleden tijd en tegenwoordige tijd etc kloppen niet altijd en dat is enorm jammer. Ik weet, omdat ik heel veel boeken van haar heb gelezen, dat zij “De geheimen van de kostschool” nog zou herschreven hebben... En dat merk je wel. Deze mening is opvallend tussen voor de rest allemaal lovende kritiek. De schrijfster wou het boek eerst nog herschrijven, maar is ondertussen overleden. Welke Noord-Ierse is de auteur van “De geheimen van de kostschool”?

Goed zo !
auteur De gebeurtenis

Deze Vlaamse schrijver bracht dit jaar de roman ‘De gebeurtenis’ uit. In 2012 won hij de AKO literatuurprijs met zijn boek ‘Post Mortem’ en in 2022 won hij met ‘Al het blauw’ de Confituur Boekhandelsprijs. Hoe heet deze succesvolle auteur?

Goed zo !
Nobelprijs literatuur 1962

Deze Amerikaanse schrijver ontving in 1962 als ultieme bekroning voor zijn werk de Nobelprijs literatuur. Hij schreef in een naturalistische, sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. East of Eden is waarschijnlijk zijn belangrijkste werk. In deze roman zoekt de schrijver de wortels van het kwaad niet langer in sociale onrechtvaardigheid maar in de menselijke psychologie. Wat is zijn naam?

Goed zo !
auteur ‘Bezonken rood’

In mei 2022 stierf één van de bekendste Nederlandstalige schrijvers op 82-jarige leeftijd. Zijn boeken ‘Bezonken rood’ en ‘Geheime kamers’ zijn klassiekers in onze literatuur. Hoe heet deze man?

Goed zo !
de draaischijf

In de draaischijf raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie. Het is een nieuwe roman die uitkwam in 2022. Van wiens hand is dit boek?

Goed zo !
roman Franz Kafka

In welke roman van Franz Kafka raakt hoofdpersonage Josef K. verstikt in een ondoorgrondelijk rechtssysteem? Bij de verkiezing van beste Duitstalige roman van de twintigste eeuw eindigde het boek tweede, na het - althans voor ons - compleet onbekende ‘De man zonder eigenschappen’.

Goed zo !
nieuwe Vlaamse literatuur prijs

Sinds 2022 is er een nieuwe Vlaamse literatuur prijs voor de beste Nederlandstalige boeken. De eerste winnaars zijn Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld. Wat is de naam van deze nieuwe prijs?

Goed zo !