Gemiddelde quizvragen aardrijkskunde

177 resultaten

Welke Amerikaanse staat met hoofdstad Montgomery wordt hier aangeduid op de kaart?

Welke Amerikaanse staat met hoofdstad Montgomery wordt hier aangeduid op de kaart?

Goed zo !
Land met als hoofdstad Antananarivo

We stotteren niet, maar de hoofdstad van het land is effectief Antananarivo, maar het land is bij veel (jonge) mensen vooral bekend door Alex, Marty, Melman en Gloria. Welk land zoeken we?

Goed zo !
hoofdstad Kenia

In 1900 werd de stad volledig platgebrand omwille van een grote pestuitbraak onder de bevolking. De stad werd nadien volledig opnieuw opgebouwd en nu, iets meer dan 100 jaar later, wonen er al meer dan 4 miljoen mensen. We hebben het hier over de hoofdstad van Kenia. Hoe heet de hoofdstad van Kenia?

Goed zo !
nieuwe naam Rhodesië

Onlangs veranderde Turkije zijn naam op Internationaal niveau van Turkey – (Kalkoen in het Engels) naar Türkiye. Andere landen deden dit al veel eerder. Tot 1980 spraken we van Rhodesië. Onder welke naam kennen we het land nu?

Goed zo !
hoofdstad Kreta

Athene is de hoofdstad van Griekenland, dat is algemeen gekend. Maar wat is de hoofdstad van het eiland Kreta?

Goed zo !

Welk Deens eiland is het grootste eiland ter wereld?

Goed zo !
gemeente in het Portugese district Lissabon

We gaan naar Portugal, een gemeente in het Portugese district Lissabon aan de voet van het gelijknamige gebergte. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 319 km² en telde 377.835 inwoners in 2011. De stad ontstong al bij de Kelten, kwam onder de Moren tot bloei en is gekend door verschillende prachtige paleizen waarvan je enkele voorbeelden ziet. De Naam?

Goed zo !
bergpas

Het is de bergpas tussen het Zwitserse Martigny in Val d'Entremont en de Valle d'Aosta in Italië. Dat is in de Walliser en Penninische Alpen, in het zuidwesten van Zwitserland en het noordwesten van Italië. Over de weg kan alleen van begin juni tot eind oktober worden gereden. In de winter is de weg afgesloten. Onder de pas, op ongeveer 1900 meter hoogte, ligt de gelijknamige tunnel. Geef de volledige naam van deze pas.

Goed zo !
zee in het Midden-Oosten

Op de foto zie je een zee in het Midden-Oosten. Geef de naam van deze zee?

Goed zo !
Meskelplein

Zonder de aanwezigheid van stoplichten of verkeersborden, proberen de voertuigen over te steken: er ontstaan dan ook regelmatig zware ongelukken op dit kruispunt, dat tot de 3 gevaarlijkste ter wereld wordt gerekend. Dit Meskelplein is gelegen in het centrum van de hoofdplaats van de Afrikaanse Unie. Deze kosmopolitische hoofdstad heeft vele tientallen etnische groepen, waarvan de Amharen de grootste is. De stad ligt tussen 2200 en 3000 meter hoogte, aan de voet van de berg Entoto, en is hiermee de op twee na hoogste hoofdstad ter wereld. In welk land ligt dit Meskelplein en dus ook het hoofdkantoor van Afrikaanse Unie?

Goed zo !
landstreek

Deze streek, verdeeld over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia, omvat een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². Je vindt er savannes, boslandschappen, de archeologisch belangrijke Olduvaikloof, Nationale Parken en wildreservaten. Deze landstreek is beroemd door de cirkelvormige migratie die elk jaar plaatsvindt rond oktober, waarbij ongeveer anderhalf miljoen planteneters zich, omwille van de droogte, verplaatsen vanuit de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlaktes. Na de regens rond de maand april gaan ze dan terug via een westelijke omweg. Wat is de naam van deze streek?

Goed zo !
grondgebied van de Duitstalige gemeenschap

Het grondgebied van de Duitstalige gemeenschap beslaat 9 gemeenten. Wij gaan op zoek naar de grootste van deze gemeenten, in oppervlakte welteverstaan. Je kan er in de deelgemeente Manderfeld rondlopen en ook het meer van Bütgenbach rijkt tot in deze gemeente. Welke gemeente zoeken we?

Goed zo !
samenvlooiing rivieren
© Holger Weinandt

Je krijgt van ons de samenvloeiing van 2 rivieren te zien. Bij deze stad komen de Rijn en de Moezel samen. In welke stad werd deze foto genomen?

Goed zo !
rivier in West-Afrika

Wij zijn piraten van de zee en al wie zin heeft, vaart maar mee. Wij zijn piraaaaaten, piraaaaaaten, piraten van de zee. Samson en Gert varen in dit lied naar Timboektoe. Op welke rivier in West-Afrika zullen onze twee vrienden moeten varen? De rivier gaat onder meer door Guinee en Mali. Toch een klein detail: als je effectief deze rivier Timboektoe neemt, zal je toch nog een goede 10 kilometer te voet moeten afleggen.

Goed zo !
132 meter hoge
rots

We zoeken de naam van een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij de Duitse stad Sankt Goarshausen. Op de plaats waar de rots zich bevindt, maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor er een stevige stroming ontstaat.

Goed zo !