Gemakkelijke quizvragen wetenschap

225 resultaten

Quizvraag Wiskunde Planeten 3094

De hemel heb ik bemeten, nu meet ik de schaduwen der aarde. Mijn geest verkeerde in de hemel, het lichamelijk omhulsel ligt hier. Dit is het grafschrift van een Duitse wetenschapper die de bewegingen van de planeten heeft vastgelegd. Daarnaast was hij ook een pionier in de optica en kristallografie en hebben we ook het verdomde integraalrekenen aan hem te danken. Wie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Eenheden 3033

Welke schaal van thermodynamische temperatuur die genoemd is naar de fysicus William Thomas kent geen mintemperaturen?

Goed zo !
Quizvraag Chemie Scheikunde 2995

We beginnen deze ronde met een snuifje chemie. We zijn op zoek naar een organische verbinding die ontstaat door reactie van een zuur met een alcohol of sacharide. Sommige verbindingen hebben een typische geur waardoor men ze vaak terug vindt in parfums of feromonen.

Goed zo !
Quizvraag Wiskunde 2981

Een vraagje voor de wiskundeliefhebbers of de pas afgestudeerden uit het middelbaar: waarvoor staat het symbool uitroepteken in de wiskunde?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 2956

De wetenschappers onder jullie mogen zich schrap zetten voor deze vraag. Wij zijn namelijk op zoek naar een andere naam voor ‘nicotinezuur’ of ‘niacine’. Het is een belangrijke vitamine die onder meer voor een goede stofwisseling zorgt en dus een belangrijke rol speelt in de citroenzuurcyclus. Weten jullie waar we naar op zoek zijn?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 2869

We zoeken de naam van een serie wetenschappelijke experimenten waarin een psycholoog aan de Yale University de bereidheid naging om te gehoorzamen aan wat wordt ervaren als legitiem gezag, zelfs als dit inging tegen het eigen geweten. In de meest beroemde variant van het experiment bleek ongeveer twee derde van de proefpersonen dusdanig gevoelig zijn voor autoriteit dat zij in een wetenschappelijk experiment een medemens konden doden.

Goed zo !
Quizvraag Wapens Atoombom Einstein 2754

Albert Einstein, Nils Bohr, Robert Oppenheimer en nog verschillende andere voorname wetenschappers hielpen mee in een geheime operatie tijdens de tweede wereldoorlog. Het project zal uiteindelijk mee helpen de oorlog eindigen door het vervaardigen van de twee atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki werden geworpen. De naam van die bommen zijn Little boy en Fat man. Maar wat was de naam van deze zeer geheime operatie?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 2644

Ijs kan bij strenge winters en erg droog weer direct overgaan van vaste vorm naar de gasvormige fase. Wat is de term waarmee de faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase uitgedrukt wordt? Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen.

Goed zo !
Quizvraag Uitvinders 2630

We zijn opzoek naar een van 's werelds grootste uitvinders. Onder de mensen staat hij bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator en hielp daarbij aan ons huidige elektriciteitsnet. Tevens had hij in diezelfde periode heel wat concurrentie van Thomas Edison. Hoe heet deze beroemde uitvinder?

Goed zo !
Quizvraag Uitvinders 2551

De naamgever van een bekende bandenfabrikant was de uitvinder van gevulkaniseerd rubber. Wie was hij?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 2470

We zoeken de naam van een stralingsdetector, waarmee ioniserende straling gemeten kan worden. Zulke stralingen zijn niet door de menselijke zintuigen waar te nemen. Denk bijvoorbeeld aan röntgenstralen en radioactiviteit.

Goed zo !
Quizvraag Wiskunde Uitvinders 2371

Deze man vond het decimale stelsel voor breuken uit en gaf de vestingbouw een wiskundige grondslag. Wat is de naam van deze toegepast natuurkundige, wiskundige en ingenieur afkomstig uit Vlaanderen?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart Kazachstan 2366

We zoeken de naam van de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. Het ligt op ongeveer 200 kilometer ten oosten van het Aralmeer, in Kazachstan. Tijdens de Koude Oorlog moest de plaats van de basis geheim blijven voor het Westen, omdat er raketten met kernkoppen gelanceerd konden worden, daarom kreeg de basis de naam van een dorp 320 kilometer noordoostelijker. Welke naam zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 2279

Dit scheikundig element heeft atoomnummer 27. Welk zilverkleurig overgangsmetaal zien we hier?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart Apollo Maan NASA 2247

Deze voormalig Amerikaanse astronaut was één van de drie die tweemaal naar de maan reisde. Met Apollo 17 (1972) was hij de laatste man die tot nu toe op de maan was. Wat is zijn naam?

Goed zo !