Gemakkelijke quizvragen taal

167 resultaten

Quizvraag Taal 6372
© Nillerdk

Hoe noemt men havermoutpap in het Engels?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6366

Mayday Mayday, we kennen het allemaal als een schip in nood is. Van welk woord is het afkomstig?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6328

Vul op de 4 punten een Nederlands woord in, maar zodanig dat u twee andere Nederlandse woorden bekomt.

Goed zo !
Quizvraag Sporttermen 6190
© Dpalma01

Wat is een synoniem voor paardenrenbaan dat uit het Grieks werd overgenomen?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6110

We zoeken een Engelse term voor het smokkelen van alcoholische drank die werd gebruikt in de jaren 1920 tijdens de Amerikaanse drooglegging. Vandaag wordt de term echter vooral gebruikt in de muziekindustrie voor een onofficiële opname, die vaak tegen de wil van de artiest of de platenfirma beschikbaar wordt voor het grote publiek. Meestal zijn dit illegale opnames van concerten of ongebruikte/alternatieve versies van studiotracks. Naar welke Engelse term zijn we op zoek?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6054

Sommige van ons zijn het door hun kledij, andere door hun ideeën. Het is een term voor iets wat niet helemaal in zijn tijd past. Of, preciezer geformuleerd: een al dan niet gewilde inbreuk op of breuk in de samenhang van toestanden of gebeurtenissen in de tijd. Denk aan een horloge in een historische film. Hoe noemen we zoiets?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Nederlands woord dat verschillende betekenissen kan hebben. Voor trekvogels is het een aanduiding waar zijn hun grote trek even onderbreken om te rusten of te foerageren. Ook voor menselijke reizigers is dit een naam om even langs de weg te stoppen. Aan snelwegen noemt men dit ook verzorgingsplaatsen. Welke term?

Goed zo !
Quizvraag Taal 5947

Hier ziet u het oudste bekende schrift dat gebruikt werd door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittanië en Scandinavië. Het bestaat ui letters, samengesteld uit hoekige en rechte lijnen, die gemakkelijk kunnen gekrast worden in B.V. stenen en hout. Wat is de naam van dit schrift?

Goed zo !
Quizvraag Taal 5794

Schrijf voor ons onderstaand woord uit in het Navo-spellingsalfabet.

DUVEL

Goed zo !
Quizvraag Taal 5718

De eedaflegging van Trump als nieuwe Amerikaanse president haalde wekenlang het internationale nieuws. Met welk synoniem van "inhuldiging" gebeurde dit?

Goed zo !
Quizvraag Latijn 5534

Latijn wordt beschouwd als een dode taal, maar wordt toch nog regelmatig gebruikt. Hoe vertaal je “De stem van het volk is de stem van God” in het latijn? Korte interviews waar naar de mening van de man in de straat danken hun naam aan deze uitspraak.

Goed zo !
Quizvraag Taal 5522

Boenk, Knots, Vrooooot, Splash,... Dit zijn maar enkel voorbeelden van klanknabootsingen die we vaak in strips tegen komen. Hoe noemen we het weergeven van geluiden door middel van geschreven taal nog wel?

Goed zo !
Quizvraag Taal 5494

Sinds 1990 organiseert men het groot Dictee der Nederlandse taal ieder jaar. Het dictee bestaat ieder jaar uit circa 60 deelnemers. De helft van de deelnemers bestaat altijd uit prominente, bekende mensen. De andere helft van de deelnemers worden verkozen via voorrondes. Slechts 1 maal wist een prominente deelnemer dit Dictee te winnen in het jaar 2011. We zoeken de naam van deze Vlaamse nieuwslezer die tevens in 2009 ook de slimste mens ter wereld wist te winnen.

Goed zo !
Quizvraag Taal 5478

We zoeken de Engelse vertaling voor bepaalde gassen in de atmosfeer van de Aarde of een andere planeet die het vermogen hebben om warmte straling te absorberen en geleidelijk in alle richtingen weer af te geven. Hierdoor dragen ze bij aan het vasthouden van warmte in de atmosfeer en daarmee aan het verhogen van de gemiddelde temperatuur.

Goed zo !
Quizvraag Taal 5475

Sinds 2006 bestaat er een gekleurd boekje dat als alternatief ontstond voor het Groene Boekje. De spelling erin is ontworpen uit onvrede over sommige onderdelen uit het groene boekje. Het alternatief geeft meer vrijheid bijv. voor het gebruik van de tussen-n en koppeltekens. De afwijkingen ten opzichte van de groene spelling zijn in dit boekje zo veel mogelijk aangegeven. Over welke kleur boekje gaat het?

Goed zo !