Gemakkelijke quizvragen taal

167 resultaten

Quizvraag Taal 7126

Ongeïnteresseerd wegkijken zijn we bij de Young Ones al gewoon, sinds jaar en dag bespreken onze coachen tevergeefs systemen door. In deze smartphone tijden gaat zoals je ziet de gsm al mee op het terrein Hoe noem je de vreselijke gewoonte om niet aandachtig luisteren naar je conversatiegenoten omdat je perse je mails wil lezen of je status wil checken. Er gaan stemmen op om het in het Nederlands “muuskeren” te noemen, maar wat is gangbare term in het Engels?

Goed zo !

Spelling is niet altijd even makkelijk zoals uit deze foto blijkt. En zeker niet als het over de vermaledijde dt-regels gaat Welk woord is fout gespeld in de zin: “Verkeerdelijk wordt verondersteld dat de chauffeur in het verkeer al rijdend in een dronken toestand verkeerdt”

A. wordt B. verondersteld C. rijdend D. verkeerdt

Goed zo !
Quizvraag Frans 7100

Leerstof uit het derde middelbaar: welke werkwoordsvorm is “soient” in de zin Que le meilleur gagne, mais surtout que les autres soient moins bons que nous. Tevens het mantra van de Young Ones.

A. Indicatif B. Impératif C. Subjonctif D. Conditionel

Goed zo !
Quizvraag Taal 7047

De Duitse taal kan nogal hard klinken, zo zijn er heel wat voorbeelden. Een klassieker is wellicht de vertaling van een vlinder. Een vlinder is een mooi sierlijk dier en zo klinkt het ook in het Nederlands. In het Duits daarentegen klinkt het heel wat harder, kent u de vertaling van een vlinder in het Duits?

Goed zo !
Quizvraag Taal 7040

We zoeken het Griekse woord voor raadsel. Het wordt ook gebruikt als een soortnaam van elektromechanische codeermachines van het type rotormachine. Hiermee kunnen berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel, die vervolgens weer terugvertaald kunnen worden door een identieke machine. Het werd vooral bekend als codeermachine van de Wehrmacht vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland.

Goed zo !
Quizvraag Taal 7039

Wat is de naam van dit teken ~. Meestal wordt het boven een letter aangebracht, bijvoorbeeld España. Maar ook in de natuurwetenschappen wordt het als zelfstandig symbool gebruikt.

Goed zo !

We zoeken een term uit de taalkunde die aanduidt dat woorden die in hun vorm op een woord uit een andere taal lijken, maar niet dezelfde betekenis hebben. Soms is dit zodanig dat er bij de taalgebruiker gemakkelijk verwarring kan ontstaan. Er zijn ook voorbeelden tussen het Nederlands en het West Vlaams, bijvoorbeeld "snel", betekend in het West-Vlaams niet vlug, maar mooi.

Goed zo !
Quizvraag Taal 6867

De herkomst van de benaming van deze vogel is uiterst gecompliceerd. De meeste talen vernoemen de vogel naar het land van herkomst. Enig probleem, niet iedereen kwam tot dezelfde consensus van land van herkomst. Door de kolonisatie was de vogel immers wijd verspreid. De Engelsen noemen het beest turkey, naar Turkije, terwijl de Turken deze vogel hindi noemen en de Fransen dinde, beide verwijzend naar India. De Portugezen benaderen het dichtst de officiële Midden-Amerikaanse plaats van herkomst van de kalkoen. Wat is de Portugese benaming voor de kalkoen?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6781

Valse vrienden zijn woorden die in twee talen ongeveer dezelfde vorm of klank hebben maar niet dezelfde betekenis, ondanks de grote gelijkenis. Als een Duitser naar je Gebühren vraagt, heeft hij het niet over je buren, maar over je tarief. De vraag die we hierbij stellen is: wat is de Franse benaming voor witloof?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6779

Een leenwoord is een woord dat door een taal is ontleend aan een andere taal. Soms vindt ontlening plaats, gevolgd door een terugontlening in omgekeerde richting waardoor doubletten ontstaan. Zo ontleende het Frans een benaming voor een brede weg aan het Nederlandse woord bolwerk (verdedigingswerk). Op zijn beurt ontleende het Nederlands de benaming terug aan het Frans. Over welk Frans leenwoord hebben we het?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6776

‘Goodbye‘ is een Engelstalige groet die gebruikt wordt bij een afscheid, waarvan het afgekorte ‘bye’ ook in onze taal ingang heeft gevonden. Wat weinigen misschien weten is dat het een samentrekking is van een vier woorden tellende zin, dewelke?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6702

Wij zoeken het Indonesische woord voor banaan.

Goed zo !
Quizvraag Taal 6576

Op 25 januari 2015 choqueerden de Ultras van Standard de hele wereld met een wansmakelijk spandoek waarop Steven Defour onthoofd werd voor zijn overstap naar RSCA. Maar hoe wordt zo'n reusachtig spandoek genoemd in voetbaltermen?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6534

Vroeger werd op Paaseiland een soort hiërogliefenschrift gebruikt, dat in houten stokken en plankjes werd gekerfd, waarvan er nog een 20-tal bewaard zijn gebleven. Tot op heden is dit schrift nog niet ontcijferd. Welke taal of schrift?

Goed zo !
Quizvraag Taal 6466

In de jaren 1960 bracht het Franse bedrijf Assimil taalcursussen op vinylplaat op de markt. Zo had je de Engelse cursus Anglais sans peine. In het album Asterix en de Britten wordt allusie gemaakt op deze cursus. Wanneer Obelix aan Notax vraagt of zijn kleren van tweed duur zijn, antwoordt Notax met het eerste zinnetje uit de Assimil-cursus. Het zinnetje ging verder een eigen leven leiden. Fransen gebruiken dit zinnetje om aan te geven dat ze Engels kennen, maar niet echt spreken. Welk zinnetje van 4 woorden bedoelen we?

Goed zo !