Gemakkelijke quizvragen religie

99 resultaten

Quizvraag Religie 4560

De quiz van 2014 stond in het teken van de hoofdzonden. De ronde met als thema onkuisheid bleek veruit de populairste of wat had u gedacht. Hier vroegen wij oa naar de naam van twee steden uit het boek Genesis die door god worden gestraft.
De inwoners stierven in een regen van zwavel en vuur omdat ze volgens de almachtige vader er een verdorven levensstijl op na hielden. Homoseksuele betrekkingen , verkrachtingen, mishandeling van de armen, echtscheidingen enzovoort waren er dagelijkse menu, er is dus nog niet veel veranderd! De twee steden lagen waarschijnlijk waar nu de Dode Zee is Ook in de koran is het verhaal beschreven en 1 stad gaf z’n naam aan een uitdrukking voor zondige verboden seksuele contacten.. Welke twee steden zoeken we ?

Goed zo !
Quizvraag Joden 4381

Wat is de naam van de ideologie die een Joods thuisland of Joodse staat ondersteunt in het gebied waar in vroegere tijden de Israëlitische koninkrijken Israël en Judea lagen? De naam van deze ideologie komt van de berg waarop koning David Jeruzalem zou hebben gesticht.

Goed zo !
Quizvraag Goden 4266

Deze figuur is de belangrijkste godheid in het zoroastrisme. Hij vertegenwoordigt de goddelijke kracht van het goede. Hij staat synoniem voor licht en waarheid, en woont in de hemel met zijn zeven Anesja Spentar, de onsterfelijke heiligen. Naam graag van deze godheid.

Goed zo !

Binnen het protestantisme ontstond in de 16de eeuw een schisma. Een aantal belangrijke vertegenwoordigers wilden de kerk van binnenuit hervormen, vandaar dat de stroming als gereformeerd protestantisme gekend is. Daarin waren een aantal vooraanstaande theologen actief. De bekendste zijn waarschijnlijk de twee mannen op het scherm. De linkse is een Duitse theoloog die vooral bekend is omwille van zijn stellingen tegen de handel in aflaten. We vragen naar de naam van de rechtse, een Fransman die vanuit Genève zijn stempel op deze stroming heeft gedrukt.

Goed zo !
Quizvraag Religie 4183

Hoe noemt een mouwloos opperkleed dat gedragen wordt door de priester als hij de mis opdraagt? Meestal is dit gemaakt uit zijde en de kleur varieert doorheen het kerkelijke jaar. Tijdens de vasten is dat paars.

Goed zo !
Quizvraag Religie 4156

Toen dit relikwie in de 14de eeuw boven water kwam, werd het meteen gelinkt aan de figuur van Jezus Christus. Die zou namelijk na zijn kruisiging in een dergelijk kleed of linnen doek gewikkeld en begraven zijn. Op dit relikwie van ongeveer 4,4 op 1,1m, waarvan u hier een foto ziet, zou vaag het beeld van een man te zien zijn met verwondingen aan de zichtbare hand. Dit zou dan overeenkomen met de gekruisigde Christus. Ondanks het feit dat koolstofdatering dit doek plaatst in de 13de of 14de eeuw, is er nog steeds discussie over de echtheid ervan. Hoe wordt dit relikwie genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Religie 4107

De religie die we zoeken aanbidt verschillende goden, zoals Vishnu en Ganesha. Ze heeft ongeveer één miljard aanhangers en is daarmee de derde grootste ter wereld. Graag de naam van deze religie, die onder andere gelooft in karma en avatars.

Goed zo !
Quizvraag Religie 4096

We openen met een religieus vraagje. De paternoster is intussen in onbruik geraakt, maar dit gebedssnoer is lange tijd letterlijk een leidraad geweest voor de Rooms-Katholieken. In het traditionele gebed met de paternoster werd het Onzevader 15 keer doorlopen, gevolgd door maar liefst 150 Weesgegroetjes. Wij zoeken de naam voor dit gebed, dat tegelijk ook een andere naam is voor de paternoster.

Goed zo !
Quizvraag Religie 4093

We zoeken de term voor een diplomatiek vertegenwoordiger van de Heilige Stoel in een staat. Hij vertegenwoordigt de paus zowel bij de regering van de staat en als bij de rooms-katholieke bisschoppen van het desbetreffende land.

Goed zo !
Quizvraag Religie 4092

De Verenigingskerk is een nieuwe religieuze beweging. De sekte raakte onder meer bekend vanwege de massahuwelijken die de leider inzegende. De leider stierf in 2012. Wat is de onofficiële naam van deze sekte?

Goed zo !
Quizvraag Religie 4021

Fans van het oude testament mogen zich alvast opwarmen. We zijn namelijk op zoek naar het 4e boek van de Bijbel. Enkele spannende passages uit dit hoofdstuk:
De telling van het Hebreeuwse volk bij de berg Sinaï, en de voorbereidingen voor hun verdere reis. De telling gebeurt per stam. Verovering van het land van de Amorieten. Jozua aangewezen als opvolger van Mozes. Welk Bijbelboek?

Goed zo !
Quizvraag Religie 3949

In welke Indiase stad werkte de katholieke zuster Moeder Teresa? Ze stichtte daar de orde van de Missionarissen van Naastenliefde.

Goed zo !
Quizvraag Tibet Boedhisme 3836

De oudste boeddhistische kunstwerken waren beelden en rotstekeningen over het leven van Boeddha. Hoe Boeddha er zelf uitzag is nooit getoond. In plaats daarvan werden symbolen gebruikt. Daarom zien we vaak deze geometrische patronen terugkeren uit de Tibetaanse kunst dat metafysisch of symbolisch de kosmos uitbeeldt. Maar hoe noem je een dergelijk symbool?

Goed zo !
Quizvraag Religie 3833

Een monument dat zich in elke kerk bevindt is het sacramentshuis, dit vormt een rijk versierde, brandwerende kluis op het hoogaltaar of zijaltaar, waarin het Heilig Sacrament (de geconsacreerde hosties) bewaard worden. Maar welke term gebruikt men binnen de katholieke kerk nog om dit sacramentshuis aan te duiden?

Goed zo !
Quizvraag Hindoeïsme 3832

Binnen het hindoeïsme zweert men bij de trimurti, de drie- eenheid oftewel de drie goddelijke invloeden die elkaar aanvullen. Vishnoe (God als Onderhouder) en Shiva, ook wel Devo Mahesvara genoemd, als god van de vernietiging). Maar hoe heet de derde god binnen het hindoeïsme, die aanzien wordt als de schepper?

Goed zo !