Gemakkelijke quizvragen mythologie

90 resultaten

Quizvraag Goden 6643

We zijn op zoek naar de oppergod in de Noordse mythologie. We zoeken zijn Scandinavische en meest bekende naam, dus niet de West-Germaanse naam Weda, de Angelsaksische naam Woden, de Oud-Frankische naam Wodan of de Germaanse naam Wotan.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6600

Seksdrift van mannen is de grootste aanleiding van oorlog. Aan de meeste conflicten, van voetbalgeweld tot wereldoorlogen, ligt dezelfde oorzaak aan de basis... een vrouw. Wat is de naam van de vrouw die een strijd tussen de Grieken en de Trojanen ontketende? Het vervolg, de Trojaanse oorlog, kent u allemaal.

Goed zo !
Quizvraag Ierland 6538

Het is een mythisch wezen uit de Ierse folklore. Hij is de nachtelijke variant van de leprechaun (uitspraak:?lepr?k??n). Hij bewaakt je wijnkelder als je goed voor hem bent, maar als je hem slecht behandelt, zal je wijn bederven. Hij rijdt graag (dronken) rond in het maanlicht op schapen of herdershonden. Hij plaagt ook dronken mensen. Hoe noemt men dergelijk wezen?

Goed zo !
Quizvraag Goden 6079

Voor deze vraag duiken we in de Romeinse mythologie. Deze god vindt zijn oorsprong bij het Etruskische godenrijk. Hij is de god van het begin en het einde en deze mysterieuze god wordt meestal afgebeeld met twee gezichten. Welke god?

Goed zo !
Quizvraag Reptielen 6009

B. Voor de B zoeken we een gevleugeld mythisch reptiel dat voorkomt in middeleeuwse verhalen. Het beest wordt meestal staand afgebeeld en lijkt op de normale Europese draak, maar er zijn verschillen. Zo heeft het gezochte beest maar twee poten, wat het meer op een vogel doet lijken. Het beest kan vuur spuwen en heeft een gevorkte staart of een slangenstaart. Het dier staat symbool voor jaloezie, oorlog en de duivel en komt veel voor in de heraldiek. Je zou dus kunnen zeggen dat de drie draken uit Game of Thrones eigenlijk geen draken zijn, maar wel het beest dat wij zoeken. Naam van dat mythologisch reptiel?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6008

A. Deze mythische wezens zouden volgens de verhalen kwaadaardige monsters zijn met een aanleg voor mechanica, die machines en meerbepaald vliegtuigen saboteren. In veel verhalen en films komen ook andere versies van deze beestjes voor. Zo ook bijvoorbeeld in een film uit 1984, waar het monsters zijn die ontstaan uit een ander wezen, de Mogwai. Wat is de naam van deze mythologische beestjes?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 5870

Dit fabeldier met enorme afmetingen leeft in de zee. Soms meenden zeelieden een groep eilanden te zien. Als zij dichterbij voeren bleken de eilanden te bestaan uit een massa hoofden, horens en zwaaiende tentakels, die zelfs de grootste schepen konden vastgrijpen en laten zinken. Ook zegt men dat als het dier duikt, hij een schip kon meetrekken in de enorme draaikolk die daarbij ontstond. Hoe heet dit fabeldier?

Goed zo !
Quizvraag Goden 5625

Op dit schilderij van Titiaan uit de 16e eeuw, zien we aan de linkerkant Ariadne. Het personage waarnaar we op zoek zijn, komt aangereden in zijn kar en wordt instant verliefd op haar. Hij neemt haar kroon, gooit deze in de lucht en vormt hiermee het sterrenbeeld Corona Borealis, linksboven zichtbaar. Welke Romeinse God zoeken we? Tip: Griekse tegenhanger is Dionysos

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 5532

Aan de ingang van de onderwereld zit..., de machtige waakhond. Zijn taak is het om de levenden dreigend op een afstand te houden, en de doden te beletten te ontsnappen. Hij is geboren uit de vereniging van de monsters Typhon-Seth en Echidra. Hij heeft drie koppen en zijn staart is een slang. Ook op zijn rug wemelt het van de slangenkoppen. Hij is de dood in de gedaante van de hond met de vurige ogen, die de lijken verblindt; een feilloze en strenge ordebewaker. Welk mythisch wezen zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Goden 5316

We zoeken de vijfletterige Germaanse naam van de moeder van Thor, de aardgodin die verwant is aan Gaia. Haar Noorse naam is Jörd.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 5294
© CristianChirita

Zeus, Hera en Posseidon zijn maar enkele van de vele goden van de griekse mythologie. Hier zoeken we een wispelturige godin die in het bijzonder het onverwachte en het onverhoopte in het menselijk bestaan belichaamt. Ze werd vaak afgebeeld met vleugels en ze draagt gewoonlijk in haar rechterhand een roer (want zij geeft een richting aan het menselijk bestaan), aan haar voeten ligt een wereldbol en een zonnerad terwijl zij met de linkerarm de cornucopia (hoorn des overvloeds) vasthoudt. Deze symbolen die haar grote macht, haar grote mildheid en haar grote onstandvastigheid moeten aanduiden. Welke godin zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Griekenland 5257

Voor deze vraag zoeken we een dier dat in de Griekse mythologie op Kreta leefde. Volgens sommigen gaat het om een dier dat Europa had geroofd, maar volgens anderen gaat het om een dier dat Poseidon vanuit zee aan koning Minos had gegeven. Minos had beloofd deze aan Poseidon te offeren, maar dit had hij geweigerd toen hij zag hoe mooi het dier was. Daarom had Poseidon het dier krankzinnig gemaakt. Welk dier uit de Griekse mythologie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 5167

Volgens de Griekse mythologie maakte de god van het vuur, Hephaistos, in zijn werkplaats de eerste vrouw. Aanvankelijk was het een metalen beeld, maar het was zo mooi dat Zeus besloot het leven te schenken. Toen gaven alle goden haar op hun beurt een geschenk: schoonheid, kracht, slimheid, handigheid, overredingskracht. Hera gaf haar de nieuwsgierigheid die haar geen moment met rust zou laten. Wie was in de Griekse mythologie de evenknie van de Bijbelse Eva?

Goed zo !
Quizvraag Goden 4910

Nu we ’t toch over beestjes hebben, ook deze zijn rood-zwart. En uiteraard kent u hun naam. Dus die vragen we niet. Maar die naam stamt nog uit de tijd dat de Germanen in Europa gekerstend werden. De bestaande Germaanse naam werd dan ook verchristelijkt: tot lieveheersbeestje in het Nederlands en Frans, en tot het vrouwelijke equivalent in het Duits en in het Engels (ladybug of ladybird). Die laatste naam, “ladybird”, mag dan misschien wel wat vreemd overkomen – het beest is namelijk geen vogel - maar de Germaanse herkomst verwees daar wél naar: een ‘fugle’ van de Noorse godin van de vruchtbaarheid en liefde. Haar strijdwagen werd dan wel voortgetrokken door boskatten, maar bij welke godin ligt de herkomst van wat West-Vlamingen dan weer als een pim-pam-poentje kennen?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 4842

Dat de Griekse oppergod Zeus veel toegang had tot de vrouwtjes, is een understatement. Gelukkig was er in die tijd nog geen Twitter, of de hashtag #metoo had de god van zijn Olympos doen vallen. Nu, hij had ook wel zijn trucjes om de vrouwtjes het zwijgen op te leggen, lang voor er advocaten konden ingeschakeld worden om zwijggeld te betalen. Zo ook met deze dochter van de riviergod Inachus. Zeus bedekte de wereld met een dikke laag wolken om te beletten dat zijn gemalin Hera zou merken dat hij deze schoonheid aan het verleiden was. Toen ze de wolken uit mekaar begon te drijven, veranderde hij haar in een zilverkleurige koe. “I did not have sex with this cow!”, zou hij geroepen hebben. Maar dan in het oud-Grieks. Hera was ook niet van gisteren en vroeg de koe als geschenk. Vervolgens gaf ze deze in bewaring aan de honderdogige Argus, die haar met argusogen in de gaten hield. Zeus zond Hermes, die Argus doodde en de koe bevrijdde, Hera plaatste de ogen van de dode Argus in een pauwenstaart en stuurde horzels af op ons koetje. Die bleef, zwiepend met haar staart, de wereld rondzwerven, werd terug mens gemaakt door Zeus en uit haar nageslacht kwam uiteindelijk wel Heracles voort. Enfin, daarmee snapt u meteen al de helft beter hoe de wereld in mekaar steekt. En dan hebben we het nog niet gehad over de zee die naar haar genoemd is. Wie was zij?

Goed zo !