Gemakkelijke quizvragen mythologie

90 resultaten

Quizvraag Mythologie 7158

In de Noordse mythologie konden de gevallen strijdmakkers gelukkig naar deze speciale hemel. Voor de helden van Odin was sneuvelen de hoogste eer die een man kon halen en ze geloofden dat de Walkuren hen na de dood van het slagveld naar daar brachten.. In het ijslands betekend het letterlijk “de zaal van de gevallenen”. Naam van deze hemel?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6988

Dit gevleugelde paard is een figuur uit de Griekse mythologie en ontstond uit een liefde tussen de Medusa en Poseidon. Zijn bekendste optreden is wellicht in de mythe van Bellerophon. Bellerophon probeerde op het paard naar de Olympus te vliegen, maar de goden stuurden een steekvlieg, die het paard onder de staart beet. Het steigerde en Bellerophon viel eraf en stierf een gruwelijke dood (hoewel hij volgens sommige bronnen door de godin Athena werd gered).

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6978

Het verhaal gaat dat een legendarische kruisboogschutter in 1307 het bevel kreeg met zijn kruisboog een appel van het hoofd van zijn zoontje Walter te schieten. Hij haalde twee pijlen uit zijn koker en schoot er één met succes door de appel. Toen een landsvoogd hem vroeg wat de bedoeling van de andere pijl was, antwoordde de schutter dat die voor de landvoogd was geweest als hij zijn zoontje gedood zou hebben. Graag de naam van deze mythische kruisboogschutter.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6968

Van u vernemen we graag de naam van de zoon van de Titaan Iapetus en de broer van onder andere Atlas en Epimetheus. Bij de oorspronkelijke toebedeling van gaven en vaardigheden door de Griekse goden was de mens er bekaaid afgekomen. Uit hybris stal de mythische figuur die we zoeken het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. De mens leerde er metaal mee te bewerken en zich technische vaardigheden toe te eigenen.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6957

Van u vernemen we graag de naam van dit fabeldier uit de Griekse mythologie en de Chinese mythologie. De Grieken geloofden dat deze vogel in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan boven in een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6947

Hercules staat vooral bekend voor de twaalf werken die hij moest verrichten. Als 12de werk kreeg hij de opdracht om de driekoppige hellehond uit de onderwereld mee te nemen. De hond zorgde ervoor dat de doden de onderwereld niet konden verlaten en dat de levenden er niet konden binnentreden. In ruil voor een veilige doorgang geven de zielen der doden hem honingtaart. Maar wat is de naam van deze hond?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6937

Minos, de koning van Kreta, had onenigheid met zijn broers over de vraag wie de rechtmatige koning was. Poseidon stuurde een witte stier als teken van het koningschap, op voorwaarde dat die stier meteen geofferd zou worden. Minos hield echter zijn belofte niet en Poseidon wreekte zich door Minos' vrouw Pasiphaë verliefd te laten worden op de stier en een “kind” ervan te laten baren. Het kind werd te gevaarlijk voor z’n omgeving en opgesloten in een labyrint. Graag de naam van dit mens/stier.

Goed zo !
Quizvraag Goden 6927

Wie is de god van donder en oorlog in de Noordse en Germaanse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn. Als kind was hij al sterk en daarnaast moeilijk opvoedbaar. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingnir en Hlora. Hij groeide uit tot een enorme man, bijna een reus, met dezelfde kracht, en zijn hamer Mjölnir maakte hem nog sterker. Hij staat voor ordeschepper tegenover de chaos.

Goed zo !
Quizvraag Goden 6917

Deze godin is van zeer grote betekenis in de Griekse mythologie. Ze is de godin van onder andere de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Sommigen beschouwen haar ook als de godin van het evenwicht. Ze is voortgekomen uit de Fenicische godin Astarte, maar door de Grieken zo naar hun aanleg en behoeften hervormd, dat zij een echt Griekse godin is geworden. Graag haar naam.

Goed zo !
Quizvraag Goden 6807

De vrouwelijke boodschapper van de Goden en de verpersonificatie van de regenboog, lijkt deze jobomschrijving u iets? Dan kon u ten tijde van de Griekse Goden solliciteren. Deze figuur werd voornamelijk ingezet door Zeus en Hera, en snelde vliegensvlug van de wolken tot de onderwereld en terug. Wat is haar naam?

Goed zo !
Quizvraag Goden 6788

GodBeWithYou… Deze Griekse god is de zoon van Zeus en Leta, en tevens de tweelingbroer van Artemis. Hij is de God van het licht, de muziek, de dichtkunst en de spiritualiteit, en verder ook van de landbouw en het vee.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6749

Wat is het beroep van Charon, die volgens de Griekse mythe de zielen van overledenen helpt om Hades te bereiken, ter hoogte van de Styx?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6747

Welke mythologische figuur bekocht zijn hoogmoed met een vrije val in de Egeïsche Zee?

Goed zo !
Quizvraag Goden 6710

In de Griekse mythologie was ze de godin van de overwinning. Haar beroemdste beeltenis is te vinden in het Louvre. Welke godin zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6671

De knoop doorhakken gaat terug op een verhaal uit het klassieke Griekenland. Volgens de Griekse mythologie kwam er na een veldslag een strijdwagen met een onontwarbare knoop aan. Alexander de Grote heeft met zijn zwaard uiteindelijk deze knoop doorgehakt. We zoeken de naam van deze onontwarbare knoop?

Goed zo !