Gemakkelijke quizvragen kunst

216 resultaten

Quizvraag Kunst 4908

Lang voor ze de #youtoo (U2) werd in de stilaan onuitputtelijke reeks #me-toogverhalen, speelde Asia Argento mee in een film van haar vader, horrorgrootmeester Dario. Deze film is redelijk verwaarloosbaar. Ware het niet dat Asia in de film wordt getroffen door de aandoening uit de titel. Op zoek naar een seriemoordenaar en verkrachter, belandt de politieagente die ze speelt, in het Uffizi-museum in Florence, alwaar de aanblik van bepaalde kunstwerken haar dusdanig aangrijpt dat ze er bewusteloos van geraakt. Niet handig met een seriemoordenaar in de buurt. Dit syndroom heeft de nom de plume van dhr. Marie-Henri Beyle als naam gekregen. Deze auteur, wiens bekendste boek perfect past in deze ronde, zou in het Uffizi toch wel net hetzelfde voorgehad hebben als het personage van Argento zeker. Maar dan zonder seriemoordenaar. Wat is de naam van dit kunstzinnig flauwvallen?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4880

Zo maakte deze Waalse schilder al eind 19de eeuw een gelijknamige voorloper van ‘De verzoeking van de Heilige Antonius’ van Salvador Dali. En ‘in de coulissen’ zit een satan-figuur genoegzaam naar een zich ont- of aankledend jong meisje te kijken. Niet gewaagd genoeg? Dan maar wat fallisch ingestelde duivelaanbidsters, doordrongen van de heer van het Kwade. Maar de goede verstaander had misschien al begrepen dat het hoogtepunt van ’s mans werk nog moest komen met deze ‘Pornokratès’, te bezichtigen in het naar hem genoemd provinciaal museum in Namen. Wie?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 4802

Laten we dicht bij huis beginnen. Onder de noemer 'GoneWest' herdacht de provincie West-Vlaanderen vier jaar lang de Eerste Wereldoorlog. Een van de artistieke blikvangers was de land art installatie ComingWorldRememberMe. Die bestond uit 600.000 kleien beeldjes - één voor elke gesneuvelde in België -, en drie grote sculpturen van een bekend Belgisch kunstenaar. Wat is de naam van de Belgische kunstenaar die ComingWorldRememberMe mee uitgewerkt heeft?

Goed zo !
Quizvraag Schilderij 4794
© Wikipedia

Vorig jaar kleurde Nederland ‘geel / blauw / rood met zwarte lijnen’, op zijn Mondriaans. Aanleiding was de 100e verjaardag van De Stijl, een Nederlandse kunstbeweging die vernoemd is naar het Nederlandse tijdschrift De Stijl, opgericht in 1917 in Leiden. Het Gemeentemuseum van Den Haag organiseerde een expo over het leven en werk van Piet Mondriaan, één van de protagonisten van De Stijl. Het museum bezit ook het laatste schilderij van Mondriaan. De kunstenaar begon aan het werk in 1942 in New York en liet het bij zijn dood in 1944 onafgewerkt achter. Wat is de titel van dit schilderij? Een kleine hint: Mondriaan geloofde steevast in de overwinning van de geallieerden.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4775

Op het schilderij Le fils de l’homme schilderde René Magritte in 1964 een zelfportret, waarin zijn meest karakteristieke hoofddeksel ook aanwezig is. Welk hoofddeksel is dat?

Goed zo !

Hoe heet een rijmend gedicht van 8 regels waarin versregels 1, 4 en 7 hetzelfde zijn, net als versregels 2 en 8?

Goed zo !
Quizvraag Gedichten 4740

Voor de mensen in de zaal die in het middelbaar goed hebben opgelet zou deze vraag best gemakkelijk kunnen zijn. Voor het antwoord zijn we op zoek naar een verzameling verhalen - meer bepaald 100 - van de bekende Italiaanse dichter Boccaccio. Het werd vermoedelijk geschreven tussen 1349 en 1360 en geldt als één van de belangrijkste werken uit de Italiaanse literatuur. Welk werk?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4701

5C. Een kunstenaar die zich op eenzame hoogte bevindt is onze vriend Leonardo Da Vinci, een echte uomo universale. We gebruiken hem in deze vraag niet vanwege zijn talent an sich maar omdat één van zijn werken op een eenzame hoogte staat in de lijst van duurst verkochte werken. Voor 450 miljoen euro werd dit werk verkocht, waardoor het vorige record van 300 miljoen voor een werk van Willem De Kooning werd verpulverd. Hoe heet dit werk?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4636

'Theater moet de wereld niet portretteren, maar veranderen.' De nieuwe artistiek directeur schreef een 'Manifest van Gent' en wil een radicaal 'stadstheater voor de toekomst uitbouwen'. Wat is de naam van deze Zwitser?

Goed zo !
Quizvraag Schilderij 4622

Mijd het stelen en bedriegen.

Dit schilderij werd door Théodore Géricault geschilderd in 1822. Het maakt deel uit van een serie van tien portretten gemaakt voor de psychiater Étienne-Jean Georget. Géricault schilderde deze portretten aan het einde van zijn carrière en ze vormen het laatste hoogtepunt uit zijn oeuvre. Het schilderij wordt tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. De titel van dit schilderij is "Portret van een …" ja van een wat eigenlijk: denk aan het zevende gebod en aan het feit dat dit geschilderd werd voor een psychiater.

Goed zo !

Een werk van de beroemde kunstenaar Banksy heeft zichzelf midden in een Londense veilingzaal van Sotheby’s vernietigd, vlak nadat het voor ruim 1,1 miljoen euro was verkocht. Na de slag van de hamer kwam het canvas in slierten uit de onderkant van de lijst, waarin een kleine versnipperaar leek te zitten. We zoeken de titel van het werk dat werd versnipperd.

Goed zo !
Quizvraag Schilders 4582

Dit schilderij De Spanjaard in Parijs werd gemaakt door een Belgisch schilder, die geboren werd in 1872. Het belangrijkste deel van zijn werk wordt tot het Fauvisme gerekend. Hij werd in Parijs gevormd door Moreau en Matisse maar stierf al op 27 jarige leeftijd aan vlektyfus, nog voor de 27 club bestond. Hoe heette deze schilder naar wie in Schaarbeek, Antwerpen en Namen een straat vernoemd werd?

Goed zo !
Quizvraag Schilderij 4557

Dit schilderwerk is van Pieter Brueghel de Oude uit 1562, in het Engels bekend als 'Mad Meg'. Het is te bewonderen in ons eigenste Van Den Bergh Museum in Antwerpen.

Stripliefhebbers zien ook dat het vrouwenpersonage op de voorgrond door Willy Vandersteen werd gebruikt in een van zijn albums met dezelfde titel… Graag de Nederlandse naam van het werk.

Goed zo !
Quizvraag Dichters 4538

We zoeken de naam van deze Nederlandse dichter, voordrachtskunstenaar en schrijver. Hij heeft een opvallende presentatie en men noemt hem soms ook wel de "De nachtburgemeester van Rotterdam." Hij gaat onveranderd gekleed in een zwart maatpak, draagt zijn zwart geverfde haar achterovergekamd en hij heeft op zijn kin een smal sikje en op zijn neus vaak een kunstzinnige bril. Hij schreef over zijn dochter het gedicht "Voor Ari". De 16 regels zijn in 2002 afgebeeld over een lengte van 900 meter op de westwand van het fietspad in de Beneluxtunnel onder de Nieuwe Maas en is daarmee vermoedelijk het langste gedicht ter wereld.

Goed zo !
Quizvraag Schilders 4535

We zoeken de naam van een Duits schilder en graficus waarvan jullie op het scherm twee werken ziet. Hij doorliep gedurende de periode 1910-1933 verschillende belangrijke moderne kunststromingen zoals het expressionisme, dadaïsme, Nieuwe Zakelijkheid en realisme.

Goed zo !