Gemakkelijke quizvragen kunst

216 resultaten

Quizvraag Kunst 5571

Pim Smit is een Nederlandse artiest die sinds 2005 in Tienen werkt, met een duidelijke voorkeur voor action painting. De kunstcriticus Harold Rosenberg bedacht het begrip actionpainting pas in 1952, ook al leefde dé grote figuur van het abstract expressionisme in de USA van 1912 to 1956. Van het tijdschrift Time kreeg deze man, vanwege zijn schildertechniek, de bijnaam Jack the Dripper opgespeld. Wat is zijn voornaam?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 5473

In zijn beginjaren als schilder kende Pablo Picasso 2 bekendere periodes in zijn schilderstijl. De ene, van 1904 tot 1906, was de roze periode. De periode ervoor, van 1901 tot 1904, werd gekenmerkt door een eerder overwegende somberheid en kreeg ook de naam van een kleur die overheerste in zijn toenmalige schilderijen. Welke kleur zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Museums 5335
© Le Fou

We zoeken de naam van het stedelijk museum voor Schone Kunsten in Brugge, dat een uitgebreid overzicht toont van zes eeuwen Vlaamse en Belgische schilderkunst, gaande van Jan van Eyck tot Marcel Broodthaers. De verzameling Vlaamse Primitieven is internationaal bekend en lag aan de basis van de belangrijkste tentoonstellingen in de laatste decennia.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 5305
© Eric Koch

De artiest die we zoeken is een Amerikaanse Popartkunstenaar die leefde van 1923 tot 1997. Zijn werken werden gekenmerkt door het gebruik van felle primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren, deze stijl doet dan ook wat denken aan cartoons.  We zoeken de achternaam van deze kunstenaar. Een tip, zijn naam is tevens een vorstendom in Europa.

Goed zo !
Quizvraag Schilders 5293
© Reginald Gray

We zoeken een Iers-Britse expressionistische kunstschilder. Hij maakte portretten van personen, waarbij het gezicht of lichaam misvormd was om een betere indruk van hun psychische en emotionele gesteldheid te geven.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 5252

We zoeken een Franse kunstschilder en tekenaar. Het werk van deze kunstenaar behoort tot het pointillisme. Hij was samen met Paul Signac de grondlegger van het 19e-eeuwse neo-impressionisme. Het schilderij dat je ziet, is een van zijn bekendste werken.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 5200

Troubleyn. Dit theatergezelschap kwam eind 2018 enkele keren in het nieuws. Het hoofd van dit gezelschap had beschuldigingen gekregen van seksueel misbruik. Lang voor deze betichtingen had hij zich bekend gemaakt door talloze theatervoorstellingen. In 2012 ontstond er al controverse over zijn figuur omdat onder zijn leiding katten omhoog werden geworpen op het Antwerpse stadhuis. Wie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Schilders 5175

De schilderstijl van deze Russisch-Franse kunstschilder en graficus behoorde aanvankelijk tot het expressionisme. Hij evolueerde tot één van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaven aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw. U ziet hier een werk van hem met als titel “Around the Circle” dat kan bezichtigd worden in het Guggenheim museum in New York. Wat is de naam van de kunstenaar die we zoeken?

Goed zo !
Quizvraag Schilders 5164

Deze kunstschilder uit de Bourgondische Nederlanden wordt naast Rogier van der Weyden aanzien als de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Hij was tijdens zijn leven wellicht de beroemdste schilder van Europa en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de olieverfschilderkunst. Hij signeerde en dateerde veel van zijn werken op de lijst of verborgen in het schilderij. Op sommige lijsten is ook zijn devies “Als ich can” aangebracht. Van zijn hand zijn onder meer “Madonna bij de fontein” en “Sint Barbara”. Wat is de naam van deze Vlaamse kunstschilder?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 5096
© Stan Shebs

In 1885 wou de Russische tsaar Alexander III zijn vrouw verrassen. Hij schakelde deze juwelier in om voor haar een uitzonderlijk paasgeschenk te fabriceren. Dit beviel haar zodanig, dat hij aangesteld werd als goudsmid aan het hof. Hij zou uiteindelijk in totaal een vijftigtal gelijkaardige pronkstukken produceren, waarvan er tot op vandaag 42 bewaard blijven. Hoe heet deze Russische juwelier?

Goed zo !
Quizvraag Schilders 4963

Een pittige kunstvraag over een Chileense schilder, die overleed in 2011, en waarvan u hier een schilderij ziet. Een prachtig vormgegeven bloem natuurlijk, van deze preciosista (ofte schilder met oog voor veel detail). En nog wat ander werk. Mocht dit te moeilijk zijn, mag u trouwens antwoorden met een voormalig doelman van FC Barcelona en huidig doelman van Manchester City die krèk dezelfde voor- en achternaam draagt. Applaus als u het weet.

Goed zo !

Dit schilderij (‘Zomer’) geeft goed weer waar het bij onze man vaak om draaide: schilderen in open lucht (pleinairisme), kleur en licht (luminisme, de Belgische variant van het Franse impressionisme), de boerenbevolking en de omgeving van de Leie. Wie is deze Vlaamse impressionist, die begraven werd in zijn eigen tuin in Astene, en waarvan u hier een zelfportret ziet.

Goed zo !

Er rust tegenwoordig een taboe op heel wat namen, en het zijn niet Grindelwald en Voldemort. Wél bijvoorbeeld: Kevin Spacey. De acteur uit American Beauty en The Usual Suspects haalde zo’n 15 jaar geleden, in tempore non suspecto, als artistiek directeur een Londens theatergezelschap uit het slop, dat in 1929 werd opgericht door een voormalig collega van Spacey, sir John Gielgud. Het theater zelf, dat bestond al in 1818 en werd toen nog het Royal Coburg Theatre genoemd. De populaire naam, waaronder het nu nog steeds gekend is, dankt het aan de kroonprinses die er 15 jaar later haar naam zou aan schenken. Wat is de naam van dit theater in de Borough of Lambeth, dat intussen zijn 200ste verjaardag heeft gevierd, maar dan wel zonder Spacey?

Goed zo !

Over naar een vrij eenvoudige kunstvraag. Op dit Arnolfiniportret kan u het ongetwijfeld niet goed zien, maar in de spiegel achteraan de kamer zit een reflectie van twee andere figuren dan degene op de voorgrond. Eén ervan draagt een rode tulband of iets dergelijks en men vermoedt dat dat de schilder is. Wat ook mag blijken uit de inscriptie boven de spiegel, het vijftiende-eeuwse equivalent van ‘(…) was here’. Maar mocht het niet duidelijk zijn wat daar precies in die spiegel te zien is, dan kan dit schilderij misschien helpen. Een man in zwarte kledij met een rode tulband en wéér wordt aangenomen dat het de schilder zelf is, dezelfde als daarnet. Wie?

Goed zo !

Opschudding in de kunstwereld begin oktober (2018) in New Bond Street, Londen, toen de prent ‘Girl with Balloon’, één van de meest gekende werken van ’s werelds meest mysterieuze artiest, plots naar beneden zakte in het frame. Daarin zat een papierversnipperaar verborgen, die de prent halvelings, jawel, versnipperde. Pech, wanneer je er net voordien meer dan een miljoen pond voor hebt neergelegd. Al kan dat natuurlijk deel van het ganse opzet zijn. Maar pas echt kostelijk zijn de reacties van de toeschouwers op dit beeld. Of die van Banksy zelf, want over hem gaat het, op Instagram: “Going, going, gone.” Volgens het veilinghuis zou het de eerste keer zijn dat een kunstwerk zichzelf vernietigt. En zij zouden het moeten weten, want ze zijn het oudste nog actieve veilinghuis ter wereld (°1744). Hetwelke?

Goed zo !