Gemakkelijke quizvragen kunst

216 resultaten

Quizvraag Kunst 7654
© enfo

Deze kunststroming ontstond in het midden van de jaren vijftig van de 20e eeuw. Veel werken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten werden als motieven aanvaard voor kunst. Andy Warhol is wellicht de bekendste artiest binnen deze stroming.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7653

Typerende aspecten voor deze stroming die we zoeken zijn de gerichtheid op de beleving van het moment, de keuze voor thema's uit het 'moderne leven' en de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur. Tot de bekendste vertegenwoordigers behoorden kunstschilders als Claude Monet, Edgar Degas en Paul Cézanne.

Goed zo !
Quizvraag Schilderij 7636

Het schilderij dat jullie hier zien is er één van Pieter Bruegel de Oude uit 1563. Het hangt in het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. Bruegel heeft in dit werk twee tegenstellingen met elkaar gecombineerd: Op de voorgrond is een vrouw te zien die zich gedraagt als een man, met de focus op hebzucht met daartegenover de Reus op de achtergrond die staat voor de man die zich gedraagt als een vrouw, met de focus op verspilling. Wat is de naam van dit schilderij? Het deelt zijn naam met een bekend monument uit Gent.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7614

Een andere Duitse, benaming voor ‘Art nouveau’, een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vormvervagende impressionisme.

Goed zo !
Quizvraag Schilders 7611

Wie is de schilder van dit schilderij? Als tip: Hij was een Nederlands kunstschilder in de Gouden Eeuw.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7503

We zoeken het eerste deel van de naam van een Engels romantisch dichter en schrijver die een liederlijk leven leed vol aristocratische excessen en talrijke liefdesaffaires. Ondanks zijn aangeboren handicap - hij had een klompvoet - was hij een aantrekkelijke verschijning. Maar ook zijn excentrieke gedrag maakte hem intrigerend voor veel vrouwen. Hijzelf hield er biseksuele contacten op na en zou ook een incestueuze relatie hebben gehad met zijn halfzus. Zijn eerste dichtbundel gaf hij uit onder de titel ‘Hours of Idleness’. Het leidmotief in zijn werk is de eenzame held die het opneemt voor de onderdrukten, wat eigenlijk een geïdealiseerd zelfportret is. Het woord dat we zoeken is tevens een historisch Duits motorfietsmerk en een Engelse adellijke titel.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7471

In 2006 overleed deze Nederlandse schilder en beeldhouwer. Hij was een vertegenwoordiger van de moderne kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw en werd tot de expressionisten gerekend. Hoe heet deze man die doorbrak met zijn lidmaatschap van de Cobra-groep?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7434

Dit Brusselse centrum voor hedendaagse kunst ligt in Vorst. Het opende in 2007 de deuren in een voormalige brouwerij die in 1930 ontworpen werd door Adrien Blomme. Tal van kunstenaars kregen reeds een platform in het centrum, waaronder volgende Vlamingen: AnneMie van Kerckhoven, Luc Tuymans, David Claerbout en Ana Torfs. Wat is de naam van dit kunstcentrum?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7426

Deze man wordt beschouwd als een van de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw, samen met Picasso en Dalí. Hij leefde van 1893 tot 1983, eerst in Barcelona, nadien in Parijs en vanaf 1940 in Mallorca. In zijn surrealistische werken is de invloed van het kubisme duidelijk, alhoewel zijn vormen altijd bleven refereren naar de realiteit. Zijn kunstwerken zijn onder meer te bewonderen in het speciaal aan hem gewijde Fundació op de Montjuïc-heuvel in Barcelona. Wat is de naam van deze surrealist?

Goed zo !
Quizvraag Schilders 7390

U ziet op het scherm het schilderij “a Belgian politician” gemaakt in 2011. Het werd verkocht voor 500.000 euro aan een Amerikaanse kunstverzamelaar. De uitvoerder zag het als een parodie van een foto van Karlijn Van Giel om zo aan auteursrechten te ontsnappen. Daar was die laatste niet mee akkoord en kreeg ook van de rechtbank gelijk. We vragen de naam van de kunstenaar die de zelfverklaarde parodie maakte.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7321

Een vraagje voor de kunstliefhebbers onder ons. Dit beeldhouwwerk dateert uit de Hellenistische periode (+- 130 jaar V.C.) en is vermoedelijk van de hand van Alexandros van Antiochia. Het beeld werd in 1820 door een boer gevonden in een veld op het eiland Milo en wordt beschouwd als een symbool van eeuwige schoonheid. Heden ten dage is het beeld te bezichtigen in het Louvre in Parijs. Wat is de naam van dit beeldhouwwerk dat jullie hier op de foto zien?

Goed zo !
Quizvraag Schilderij 7312

Van wiens hand is dit schilderij?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7277

Tijd voor een stukje Poëzie. Op de foto zien jullie een gedichtje. Dit is opgesteld volgens de AA BB A rijmvorm. Het laatste woord van de 1e en 2e zin rijmen, het laatste woord van de 3e en de 4e ook. Het einde van de 5de zijn rijmt dan terug op het einde van de 1e en 2e zin. Ze hebben vaak een humoristische of dubbelzinnige inhoud. Welke dichtvorm zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7268

The factory was in de jaren 60 een fabriekje in New York waar productielijnen waren gehuisvest voor schilderijen en anderen kunstwerken. Later groeide deze uit tot een ontmoetingsplaats voor artisten, homo's, travestieten, fotomodellen en iedereeen met enige artistieke pretentie. Welke blonde God was oprichter en eigenaar van 'The Factory'?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7211

In de kunst is het de benaming voor een afbeelding of uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen. Het kan een schilderij of een beeld zijn en de meest voorkomende vorm is die van de dode Christus op schoot bij Maria, de moeder van Jezus. Hoe heet zo’n tafereel?

Goed zo !