Gemakkelijke quizvragen kunst

215 resultaten

Quizvraag Kunst 7946

Aan de basis van de kunstwerken uit de internationale kunstbeweging die we zoeken, liggen veelal eigenzinnige en eigentijdse filosofieën en inzichten, die verbeeld worden in een herkenbare wereld. De kunstbeweging is in 1992 opgericht in Nederland en zij is verantwoordelijk voor het grootste kunstwerk van Nederland, de Stip in Emmen, en van IJsland, de Watertoren Uppspretta in Keflavik. Hoe heet deze kunstbeweging?

Goed zo !
Quizvraag Schilders 7932

Welke Belgische schilder vereerde het Vlaamse dorp en platteland in zijn eigen expressionistische stijl met heldere kleuren en veel wit. Met abstract geometrische vormen bracht hij een vervreemdend effect en liet ons een nieuwe blik op onze eigen wereld werpen. ‘Verschrikkelijk mooi, dat leven….’

Goed zo !
Quizvraag Schilderij 7914

Voor deze vraag zoeken we in de 15e eeuwse sferen. We zoeken namelijk een werk van de excentrieke schilder Jeroen Bosch. Eind 15e eeuw maakte hij deze bizarre en zinnenprikkelende triptiek. Het werk kan je bezichtigen in het Prado. Wat is de driedelige naam van dit toonaangevende werk?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7892

In de teken- en schilderkunst wordt volop gebruik gemaakt van perspectief. Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor de plaatsen op de horizon waar de lijnen van de tekening samenkomen die in realiteit in het horizontale vlak liggen. Hoe heten deze plaatsen?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7885

Bij het kijken naar een beeldscherm nemen uw ogen het beeld waar. Het beeld zelf is in praktijk echter opgebouwd uit allemaal aparte pixels, stippen, die samen het beeld vormen. In de schilderkunst bestaat dit ook als schildertechniek en werd vooral beoefend aan het einde van de 19e eeuw. Hierbij worden op een meestal witte achtergrond verfstippen op het doek aangebracht in de primaire kleuren. De werking van de hersenen zorgt er daarbij bv. voor dat een gele stip naast een rode stip als waarneming de kleur oranje oplevert. Vroege beoefenaars hiervan waren Georges Seurat en Paul Signac, maar ook bv. Vincent Van Gogh en Theo van Rysselberghe hebben de techniek in enkele van hun werken gebruikt. Geef de naam van deze neo-impressionistische schildertechniek.

Goed zo !
Quizvraag Kunstenaars Architecten 7817

Op 31 mei 2020 moesten we afscheid nemen van een van de bekendste installatiekunstenaar. Hij is vooral bekend vanwege zijn 'inpakkunst', die in nauwe samenwerking met zijn vrouw, Jeanne-Claude Denat de Guillebon, ontstond. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7799

Op de foto zien jullie ”Sphere within Sphere", het bekendste werk van een Italiaans kunstenaar. Wat is de naam van deze kunstenaar? Of jullie mogen ook antwoorden met het Italiaanse woord voor tomaat.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7786
© Koen Suyk

We zoeken de VOOR EN FAMILIENAAM van deze Nederlandse illustrator, tekenaar en kunstschilder die het meest bekend werd met de kabouterserie ‘Leven en werken van de kabouter’. Op de televisie was de flamboyante en extroverte Nederlander herkenbaar met zijn puntbaardje, zijn ribfluwelen broeken en zijn geruite jasjes. Niet vergeten VOOR EN FAMILIENAAM

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7779

We zoeken het pseudoniem van Gaspard-Felix Tournachon, een Frans schrijver, tekenaar, fotograaf, journalist en ballonvaarder. Hij werd beroemd door zijn eerste luchtfoto’s die hij vanuit een ballon, de Géant, maakte. In 1864 steeg hij, onder het oog van Leopold 1, vanuit de kruidtuin te Brussel op. Hierbij maakte hij gebruik van dranghekkens om de veiligheid van de omstanders te garanderen. In Frankrijk is er een prijs voor fotografie naar hem genoemd.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7777

We zoeken de naam van een Italiaans kunstenaar. Zijn controversieelste werk is Artist's shit uit 1961. Het werk bestaat uit 90 blikjes die ieder gevuld zijn met 30 gram poep. Hierop is een drietalig label geplakt waarop "Poep van de Kunstenaar" staat geschreven. In 2007 werd bij Sotheby's een van de blikjes voor 120.000 euro geveild.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7760

Op de foto zien jullie the sequence en Rock Strangers van de Gentenaar Van Collie. Wat is de artiestennaam van de kunstenaar?

Goed zo !
Quizvraag Schilderij 7759

Onder welke naam is het schilderij De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, een schilderij van Rembrandt van Rijn, beter bekend?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7729

Op het scherm zien jullie het schilderij "De koning drinkt". Wat is de voor- en familienaam van de schilder?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7655

Deze stroming die we zoeken staat bekend als een reactie binnen de kunsten op het expressionisme dat eraan vooraf was gegaan. De stroming vond haar oorsprong in de jaren 20 in en rondom het Bauhaus in Duitsland. Kenmerkend voor de stijl zijn de emotieloze weergave van alledaagse onderwerpen en de voorkeur voor eenvoud. De stroming manifesteerde zich zowel binnen de filmwereld als binnen de fotografie, de architectuur en de schilderkunst.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 7654
© enfo

Deze kunststroming ontstond in het midden van de jaren vijftig van de 20e eeuw. Veel werken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten werden als motieven aanvaard voor kunst. Andy Warhol is wellicht de bekendste artiest binnen deze stroming.

Goed zo !