Gemakkelijke quizvragen geschiedenis

464 resultaten

Quizvraag Koningen 7616

We zijn op zoek naar de koning van Sparta van 490 tot 480 voor Christus. In de Griekse geschiedenis behaalde hij een legendarische heldenstatus nadat hij met 300 Spartaanse soldaten in de slag bij Thermopylae vocht tegen het grote invasieleger van koning Xerxes I. Ook een pralinemerk draagt zijn naam al zouden deze niet naar hem genoemd zijn. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7609

De persoon die jullie op de foto zien had een prominente plaats tijdens de Russische Oktoberrevolutie en de Russische burgeroorlog. Enkele jaren later, na het leiden van een mislukte strijd tegen het beleid en de opkomst van Jozef Stalin in de jaren 1920 werd hij echter verbannen uit de Sovjet-Unie. Hij belande uiteindelijk in Mexico waar hem onderdak verschaft werd door het schilderskoppel Diego Rivera en diens vrouw Frida Kahlo. Niet veel later werd hij er vermoord op bevel van Stalin. Weten jullie ook de naam van deze Russische revolutionair?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 7602

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942-1944, zette de Duitse bezetter deze in Mechelen gelegen kazerne in als verzamelkamp voor Belgische Joden en zigeuners. Vanuit dit kamp werden zo'n 25.000 Joden en 350 zigeuners gedeporteerd, de meesten naar AuschwitzBirkenau. Momenteel is deze site een museum over de Holocaust en Mensenrechten. Wat is de naam van deze voormalige kazerne? Voor het invullen op jullie antwoordblad, dienen jullie het woord kazerne niet te gebruiken.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 7597

Op 16 december 1944 sloeg in Antwerpen het noodlot toe. Er werd vanuit het Nederlandse Hellendoorn een V2-raket afgevuurd op Antwerpen, deze viel op een voormalige bioscoop aan De Keyserlei. De raket belandde op het dak van de cinema, tijdens een voorstelling van The Plainsman, een Amerikaanse western over Buffalo Bill. Op dat moment waren naar schatting een duizend personen aanwezig in de bioscoop. De ontploffing doodde 567 personen, onder wie 296 geallieerde militairen en was daarmee de dodelijkste enkelvoudige bominslag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat was de naam van de bioscoop waarop de bom viel? Hij heeft ook een prominente plaats in de musical 40-45.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7595

De gemeente die we zoeken werd in werd in 79 na Christus volledig bedekt door as als gevolg van een uitbarsting van de Vesuvius. Deze fatale uitbarsting bedekte de gemeente met een vier meter dikke laag vulkanische as en brokstukken. Door deze asbedekking is het echter wel een van de best bewaarde Romeinse gemeenten geworden. Wat is de naam van deze Italiaanse gemeente nabij Napels?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7591

De man die we zoeken was koning van Engeland van 1189 tot 1199 en nam als kruisvaarder deel aan de Derde Kruistocht. Nog bekender is hij waarschijnlijk omdat hij in vele verhalen over Robin Hood voorkomt. Hoe is koning Richard I van Engeland beter gekend?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7560

De man die we zoeken werd in 1512 geboren in het Oost-Vlaamse Rupelmonde, ten zuidwesten van Antwerpen, als Gerard De Kremer. Maar hij werd bekender onder een andere naam, de naam die we ook als antwoord verwachten op deze vraag. De man die we zoeken verwierf vooral bekend als cartograaf. Later werd onder andere ook een bank naar hem genoemd, maar deze werd in 2004 overgenomen door Record bank.

Goed zo !
Quizvraag Oorlog 7552

We duiken de geschiedenis in. We gaan niet al te ver terug in de tijd. In 1967 woedde kortstondig een oorlog tussen Israël en al zijn buurlanden. De Arabische wereld raakte in oorlogsstemming wat de Israëlische bevolking beangstigde. Een nieuwe Israëlische regering van nationale eenheid besloot een mogelijke opbouw van een overmacht aan Arabische troepen te voorkomen door op korte termijn als eerste aan te vallen. Welke korte maar bloedige oorlog tussen Israël en zijn buurlanden zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Keizers 7543

We zoeken de vijfde keizer van het Romeinse rijk die leefde van, 15 december 37 tot, 9 juni 68. Hij was de zoon van Gnaeus Domitius Ahenobarbus en Agrippina de jongere en via haar verwant aan Gaius Julius Caesar Octavianus (Augustus). Hij beriep zich erop een bet-achterkleinzoon van keizer Augustus te zijn. Het was een echt patéke. Tijdens zijn keizerrijk gebeurden vele slechte zaken waarbij de brand van rome in 64 toch de meest dramatische was. Welke keizer zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7506

Het volgende wat we zoeken is een aanhanger fabriek uit Friesland, maar ook een naoorlogse, linkse, Duitse terreurgroep, die vooral in de jaren ‘70 actief was. Beter bekend onder de naam Baader-Meinhof-Groep en opgericht door o.a. Andreas Baader en Ulrike Meinhof. Met name in de herfst van 1977 veroorzaakte deze beweging grote onrust in Duitsland, die leidde tot een nationale crisis. In Duitsland staat deze periode bekend als de Duitse Herfst. We zoeken de afkorting van deze aanhanger fabriek en beweging.

Goed zo !
Quizvraag Frankrijk 7492

In de goede oude tijd kwam het al eens voor dat ongelijkgezinde gelovigen over de kling werden gejaagd. Zo ook op de Parijse bloedbruiloft in de nacht van 23 op 24 augustus 1572, waar bijna 30.000 mensen de dood vonden door het zwaard. De Parijse bloedbruiloft kennen we echter ook onder een andere naam. Welke?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7433

Deze Engelsman is één van de grondleggers van de moderne politieke filosofie. “De staat beschermt ons tegen anarchie en het recht van de sterkste, zodat wij zonder angst kunnen leven en werken, maar in ruil daarvoor mag de staat wel beslissingen nemen in onze naam.” Deze impliciete afspraak heet een sociaal contract, en werd voor het eerst beschreven in Leviathan, het bekendste boek van deze man uit 1651. Hoe heet deze filosoof?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7414

In september 2019 trok een colonne legervoertuigen door ons land om de 75ste verjaardag van de bevrijding te herdenken. Ze volgden daarbij dezelfde weg die de geallieerden toen volgden. De tocht begon in deze Waalse stad met de inhuldiging van een Sherman-tank. Deze stad was dan ook de eerste Belgische stad die bevrijd werd door de geallieerden. Om welke stad gaat het?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7386

Op 22 juli 1934 bezocht deze topcrimineel de film “Manhattan Melodrama” in een bioscoop in Chicago samen met zijn vriendin, Polly Hamilton, en Anna Sage. Zijn laatste uren waren geteld, want toen hij de bioscoop verliet, opende de politie het vuur en werd hij dodelijk getroffen. Welke man werd door Sage verraden?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 7364

Voor vraag A zoeken we de naam van deze Russische hond. Het was het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde. De naam betekent letterlijk “blaffer”.

Goed zo !