Gemakkelijke quizvragen geschiedenis

456 resultaten

Quizvraag Geschiedenis 8296

Op 14 augustus 1945 maakte Alfred Eisenstaedt een beroemde foto van een matroos die op Times Square in New York een verpleegster kust. Een week later werd de foto, tegenwoordig bekend als V-J Day gepubliceerd. Waarvoor staat V-J Day?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8255

We keren even terug in de geschiedenis naar oktober 1889. Wilhelmina Drucker richtte in Amsterdam met enkele andere feministen een beweging op met als algemeen de doel de intellectuele en politieke ontwikkeling van de vrouw. Zij streden tevens voor het vrouwenkiesrecht, gelijke rechten voor man en vrouw en toegang voor vrouwen tot de arbeid. Zij hadden hun eigen blad , Evolutie, maar in 1926 kwam een einde aan het blad en deze beweging. Hoe heette deze beweging? Er zijn 2 antwoorden mogelijk.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8251

Tussen 1984 en 1985 werden 14 aanslagen gepleegd in België door een extreemlinkse actiegroep. De aanslagen zijn gericht tegen de "vijanden van het communisme" en de groep viseert vooral politieke en militaire doelwitten. Zo werd er onder meer eind ’84 op vijf verschillende plaatsen tegelijkertijd een NAVO-pijpleiding opgeblazen en werd er in de Kredietbank in Leuven (zie foto) een bom tot ontploffing gebracht. Eind ’85 werden 4 leiders, met name Bertrand Sassoye, Pascal Vandegeerde, Didier Chevolet en Pierre Carette, door de gerechtelijke politie gearresteerd. Graag de volledige naam van deze terreurorganisatie (niet de afkorting).

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 8241

Vóór hem hadden Alan Sheppard en Virgil Grissom al ruimtevluchten uitgevoerd. De astronaut op de foto, die later senator werd, werd de 3e Amerikaan in de ruimte maar de eerste Amerikaan in een baan om de aarde. In 1998 werd hij de oudste astronaut ooit toen hij op 77-jarige leeftijd aan boord van de spaceshuttle Discovery voor een tweede keer gelanceerd werd. Hij is daarmee de oudste persoon die ooit in de ruimte gevlogen heeft. Hij overleed in 2016. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8214

Wie was het stamhoofd van de Eburonen wiens standbeeld op de Grote Markt in Tongeren staat?

Goed zo !
Quizvraag China UNESCO 8205

Tussen de berg Li en het hedendaagse Xi’an ligt een UNESCO werelderfgoed. Het betreft een archeologische vondst van grafgiften die werden meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Het gaat om een 8000 tal figuren op ware grootte gebouwd, met verschillend uniform en haarstijl, afhankelijk van hun graad, en getooid met echte wapens. Er wordt gezegd dat de krijgers gebaseerd zijn op echte mensen, ieder gezicht heeft verschillende eigenschappen en expressies. Hoe heet deze archeologische vondst dat in 1974 werd ontdekt door enkele boeren die een put aan het graven waren?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8151

Deze bataljonarts raakte in 1942 zwaargewond en na zijn genezing werd hij in 1943 werkzaam in het concentratiekamp Auschwitz. Hij werd berucht door zijn wrede medische experimenten op gevangenen. Eén van zijn experimenten had als doel een Siamese tweeling te maken door een eeneiige tweeling aan elkaar te naaien – een experiment dat overigens faalde, evenals de proefneming een blauwe stof in de ogen te injecteren om ze "Arisch" te maken. Wat was de bijnaam van deze dokter?

Goed zo !
Quizvraag NAZI Hitler 8150
© Bundesarchiv

Deze in 1929 opgerichte nationaalsocialistische jeugdbeweging stelde aanvankelijk niet veel voor. Maar na de machtsovername van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij kwam daar verandering in. Lidmaatschap van deze beweging werd verplicht in 1939 voor alle jongeren boven zeventien jaar, en in 1941 voor alle jongeren ouder dan tien jaar. Het doel was indoctrinatie van de nazi-ideeën en hen voorbereiden op een leven als soldaat. Graag de naam van deze beweging.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8127

Deze koningin van de 18e Dynastie van Egypte heerste als Grote koninklijke vrouwe aan de zijde van Achnaton in de periode 1352 v. Chr. tot 1338 v. Chr. Haar naam betekent de mooie is gekomen. In het museum van Berlijn is de buste op de foto in het echt te bewonderen. Wat is de naam van deze koningin?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8081

Hij was een groot elektrotechnicus en natuurkundige. Van oorsprong Servisch, maar hij emigreerde later naar de VS waar hij een baan kreeg in het bedrijf van Edison. Maar hij kwam in conflict met Edison en zocht andere oorden op. Hij werd vooral bekend voor zijn werk en verbeteringen i.v.m. het wisselstroomprincipe. Hij werd beschouwd als de gekke geleerde, omdat hij aan een vorm van smetvrees leed en een obsessie had met het getal 3. In 1960 werd de eenheid van magnetische fluxdichtheid naar hem vernoemd. We zien hierbij zijn laatste foto. Wie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8031

Onder dit koningschap veranderde Engeland van een onbelangrijke staat in een machtige renaissance- natie. De Engelse vloot werd versterkt en de basis voor het Britse koloniale imperium werd gelegd. Geef de naam van dit koningshuis dat in 1603 vervangen werd door het Schotse koningshuis Stuart.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8011

In 1517 werd door Maarten Luther en Johannes Calvijn een schisma ingezet binnen het westerse christendom. Ongeveer de helft van de Europeanen ging over naar het protestantisme en dit ging gepaard met een langdurige reeks oorlogen. Het betekende het einde van het ideaal van de christelijke staat waarin keizer en paus samenwerkten. Hoe noemde men dit schisma?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8005

Tijdens de middeleeuwen probeerde men al replica’s te maken van een oorkonde, wat men een copie figuré noemt en in werkelijkheid een vervalsing is. In moderne zin is het de bedoeling een kostbaar of kwetsbaar handschrift toegankelijk te maken voor onderzoek en het origineel te beschermen tegen mogelijke gevolgen van raadpleging. Hoe noemt men een replica van een handschrift?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8000

In de 19e eeuw telde de stad Brugge twee steendrukkerijen welke internationaal vermaard waren voor hun hoge kwaliteit polychrome drukken en gespecialiseerd waren in religieus werk. Deze drukkerijen waren familiaal met elkaar verbonden maar beconcurreerden mekaar. Het ene bedrijf werd uiteindelijk belangrijker nadat het zich uitbreidde met een typografische drukkerij en een uitgeverij. Geef de naam van de beide drukkerijen die in 1922 bij gebrek aan opvolgers en het opduiken van concurrent Desclée De Brouwer hun deuren moesten sluiten.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7991

Dit volk was een indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in een gebied rondom hun hoofdstad Cuzco. Vanaf 1438 begonnen zij aan een ongekende expansie in het Andesgebied en hun rijk breidde zich in territoriaal opzicht uit tot het grootste ter wereld. De heersers hielden hun rijk onder controle door een omvangrijk wegennetwerk en onder dawngarbeid werden grootschalige bouwwerken gerealiseerd. Geef de naam van dit indianenvolk.

Goed zo !