Gemakkelijke quizvragen flora

87 resultaten

Dit zonnig ogende, maar zeker voor insecten niet al te fris ruikende plantengeslacht uit de composietenfamilie, vindt zijn herkomst in Midden-Amerika. Wat opmerkelijk is, gelet op de naam waaronder wij het hier kennen. De Spanjaarden voerden de plant ook naar deze streken en zo duikt hij al eens geregeld op in Vlaamse perkjes. Alwaar hij ook dienst doet als bescherming tegen beschadiging van planten, groenten en fruit door wortelaaltjes. Of je er ook chocomousse mee kan maken, is daarentegen niet bekend. Welke plantengeslacht, dat ook wel eens ‘stinkertje’ wordt genoemd? De Engelsen geven hier trouwens een andere naam aan, die verwijst naar de goudsbloem (‘marigold’), maar die is het dus niet.

Goed zo !

Dit pittige kruidje zullen de keukenprinsen en -prinsessen onder jullie wellicht wel kennen. Kookonkundig als ik zelf ben, heb ik me laten vertellen dat het, zeker in een meer mediterrane keuken, goed samengaat met rozemarijn. Je moet wel voorzichtig zijn bij het toevoegen ervan, omdat de sterke geur en smaak ervan nogal gemakkelijk gaan overheersen. Welk plantje uit de lipbloemenfamilie, dat u ook kan gebruiken, onder meer in melkvorm, bij verstopte neuzen, zweertjes in de mond en andere lichamelijke ongemakken?

Goed zo !
Quizvraag Planten 4785
© Wikipedia

In de 16e eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers deze plant mee uit Zuid-Amerika. In Peru en Chili stond hij bekend als chunu. De Inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De plant groeide ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten niet meer kunnen groeien. Leuk weetje: Carolus Clusius plantte in 1588 in Mechelen voor het eerst deze plant in de tuin van Pitzemburg. In 1601 schreef hij over de voortplanting ervan door zaad. Over welke plant hebben we het?

Goed zo !

Dood niet geef geen ergernis.

Als deze plant het vijfde gebod overtreedt dan is dat eerder de schuld van het slachtoffer zelf. Je moet al een behoorlijke hoeveelheid van de peulen of bloemen van deze boom verorberen om dodelijk vergiftigd te worden. Maar giftig is de plant wel degelijk. Het is een plant die in het wild voornamelijk voorkomt in midden en zuid Europa. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege de giftigheid minder vaak aangeplant. Wat is de Nederlandstalige naam van deze plant die dirty minds misschien eerder aan het zesde gebod doen denken?

Goed zo !

Erg korte vraag. Hoe heet dit bloempje?

Goed zo !
Quizvraag Bomen 4571

Welk geslacht van loofbomen wordt met de Latijnse benaming Quercus genoemd? Er bestaan Portugese, Mongoolse, Amerikaanse, Winter en Zomerversies van.

Goed zo !

We zoeken de naam van deze vaste plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden . De plant heeft kruipende, ondergrondse uitlopers. De plant wordt beschouwd als een onkruid omdat de wortelstok makkelijk afbreekt en het zodoende moeilijk te verwijderen is. De plant is ook eetbaar. In de volksgeneeskunde gebruikte men de plant bij de behandeling van jicht en reuma. De plant wordt ook hanenpoot , tuinmansverdriet of heers genoemd.

Goed zo !

Wat is de naam van één van de vroegst bloeiende planten in de tuin? Vanaf januari verschijnen reeds de eerste witte bloemen. De planten staan het liefst op een beschaduwde grond en worden zo'n 25cm hoog. Het is een bolgewas dat zich uitstekend laat verwilderen.

Goed zo !

Deze plant is de nagel aan de doodskist van elk openbaar bestuur belast met het onderhoud van de wegbermen. Ze is afkomstig uit Oost-Azië, maar doet het ook hier erg goed. Te goed zelfs, want de metershoge plant die een groen dicht scherm vormt waar bijna niets onder groeit, staat op de lijst van de 100 meest invasieve soorten. Met een wortelsysteem tot 3 meter diep en 7 meter lang, is ze bijna niet uit te roeien. Wat is de naam van deze plant?

Goed zo !

Deze paddenstoel, de Trametes versicolor, komt vrij algemeen voor in ons land. Hij leeft op allerlei dood hout, maar vooral op oude boomstronken en afgewaaide takken. Wat is de algemene Nederlandse benaming voor deze paddenstoel?

Goed zo !

Als hij voorkomt in siertuinen of moestuinen, wordt deze plant uit de familie van de kruisbloemen vaak als onkruid beschouwd. De Nederlandse naam komt voort van de hartvormige vruchtjes die de plant draagt. In de volksmond staat de soort ook bekend als lepeltjesdief of bloedkruid. Graag de meer gangbare naam voor deze plant.

Goed zo !
Quizvraag Kruiden Bloemen 4017
© PersianDutchNetwork

Welk kostbaar kruid 'dat we trouwens hier op de projectie zien wordt gewonnen uit de stijlen en stampers van de krokus? Het kruid heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Slechts één draad volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren.

Goed zo !

Wat is de naam van deze Japanse notenboom, ook wel bestempeld als "levend fossiel" omdat hij in meer den 200 miljoen jaar amper veranderde? De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China, hij wordt gekweekt en is niet meer in het wild bekend.

Goed zo !
Quizvraag Bomen 3847

Al vanaf de lagere school verzamelt iedereen naarstig boomblaadjes. Maar herkennen jullie ook van welke boom dit blaadje komt?

Goed zo !

Wat is de naam van deze vaste plant van het geslacht Stachys, uit de lipbloemenfamilie. De bladeren zijn zacht en aaibaar. Ze hebben grijsviltige bladeren en lilakleurige bloemen, ook de bloem zit in witviltige aren. Ze bloeien van juni tot augustus en worden 40cm hoog.

Goed zo !