Gemakkelijke quizvragen flora

87 resultaten

Quizvraag Planten 7508

We zoeken de meer gangbare naam voor de plant die welbekend is als akkerpaardenstaart of kattenstaart. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. In het voorjaar verschijnen er bladgroenloze stengels met sporenaren op de top. Twee weken later verschijnen de fertiele stengels. De zijtakken staan in kransen rondom de stengel. De wortelstokken gaan meters diep de grond in. De plant is een pioniersplant op braakliggend en zelfs zwaar verontreinigd terrein. Grassen kunnen niet kiemen in de nabijheid van deze plant.

Goed zo !
Quizvraag Planten 7459
© Jan Wieneke

Deze vleesetende plant lokt, vangt en verteert insecten met behulp van een glinsterende kleverige substantie aan zijn tentakels. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten van de plant met als botanische naam Drosera, waarvan er zelfs drie voorkomen in België en Nederland. Welke plant is dit?

Goed zo !
Quizvraag Planten 7348

Na vorige moeilijke vraag, krijgen jullie een plantaardig antidepressivum voorgeschoteld. Deze plant uit de hertshooifamilie is een vaste plant en bloeit als de zon het hoogst staat. De vrucht is een doosvrucht met, uitsluitend lange, klierstrepen. Wat is de Nederlandstalige naam van dit kruid?

Goed zo !
Quizvraag Bomen 7318

Van welke boom zien we hier een blad?

Goed zo !
Quizvraag Bomen 7316

Van welke boom zien we hier een blad?

Goed zo !
Quizvraag Bomen 7192

Van welke boom zien jullie de vrucht hier op de foto?

Goed zo !
Quizvraag Bloemen 7183

Hoe heet deze bloem die tevens het symbool was van de Franse kroon?

Goed zo !
Quizvraag Planten 7157

Er zijn nogal wat plantjes die een mens gelukkig maken U krijgt een foto van zo eentje. Oorspronkelijk stamt het uit Arabie maar het is intussen wijd verspreid. Het bloeit in een tros en kan tot 90 cm hoog worden. Het vruchtvlees wordt verwerkt in dranken en het sap in cosmetica, van waar u het ongetwijfeld kent van op het etiket van uw shampoofles. De plant wordt vaak omschreven als een wonderplant en is een uitstekend middel tegen brandwonden en als huidverzachter. Het sap wordt soms ook als laxeermiddel gebruikt.

Goed zo !
Quizvraag Bomen 7130

We zoeken de naam van een boompje dat 10 meter hoog kan worden en tot de pruikenboomfamilie behoort. Voor u gaat panikeren: wij hadden ook nog nooit van pruikenbomen gehoord, maar wel al veelvuldig van z’n vruchten. En ze al gegeten met hopen. De boom komt oorspronkelijk uit Azie maar wordt in heel Europa gekweekt voor z’n eetbare groene zaden die oa in roomijs en chocola worden verwerkt. In de handel kan je deze zaden vooral verkrijgen in half geopende vorm. Ze zijn een lekkernij voor elke rechtgeaarde notenliefhebber. Naam van de boom?

Goed zo !
Quizvraag Planten 7096

Deze winterharde klimplant is ook de bodembedekker bij uitstek. Waar hij buitenshuis zonder de gepaste begeleiding meer schade dan u lief is kan veroorzaken, is hij binnenshuis één van de beste luchtzuiverende planten… Nog een bonus is dat hij vele insecten en dus ook klein gevogelte aantrekt. Conclusie: Met een paar triljoen stuks aan te planten zijn we:
A. Van die vuile lucht af.
B. Hoeven we geen onkruid meer te wieden.

Wat is de wetenschappelijke naam van deze groenblijvende klimop.

Goed zo !
Quizvraag Planten 7076

Wat is de Nederlandse naam van deze plant? Het is een opmerkelijke kamerboom met een mooie gegroefde, lichtbruine stam die onderaan verdikt is. De Latijnse naam is Beaucarnea.

Goed zo !
Quizvraag Japan 6860
© Ragesoss

Voor de eerste vraag houden we het simpel en geven we jullie de letterlijke vertaling van deze Japanse kunstvorm: “Plant in pot”. Voor zij die nog een extra tip nodig hebben: DJ’s zoals Thunderball, DJ Fly of Push zijn artiesten die voor het quasi gelijknamige Belgische label muziek van het hardere technogenre producen.

Goed zo !
Quizvraag Planten 6700

Welke plant wordt in Bolivia en Peru gekauwd als middel tegen hoogteziekte en als stimulans voor arbeiders in de mijnbouw en bevat ook veel vitamines zoals vitamine C, maar werd in de 16de eeuw tijdelijk verboden voor zijn vermeende demonische invloeden en ook in de 20ste eeuw wegens de mogelijkheid om er drugs uit te synthetiseren?

Goed zo !
fritillaria imperialis

We zoeken de Nederlandse naam van deze fritillaria imperialis die in het wild voorkomt van het zuiden van Klein-Azië, via Noord-Iran tot in Afghanistan en Pakistan. De plant wordt in Europa al bijna vierhonderd jaar gekweekt, nadat hij in de zestiende eeuw vanuit Turkije in Wenen in Europa is geïntroduceerd.

Goed zo !
Quizvraag Planten Plantengeslacht 6488
© Steve Cornish

Deze woekerplant parasiteert op andere planten, waarbij de wortels in deze planten groeien. Hij heeft geen bladeren en bijna geen stengel. De gespikkelde bloemen kunnen een diameter tot 100 cm hebben en tot 10 kg wegen. Het plantengeslacht komt voor in Zuidoost-Azië op Malakka, Indonesië, Borneo, Sumatra en de Filipijnen, en telt meer dan 20 soorten. Het geslacht is genoemd naar zijn ontdekker. Welk plantengeslacht?

Goed zo !