Gemakkelijke quizvragen fauna

141 resultaten

Dit zoogdier is de nog levende, oudste verwant van de giraffen. Het vreemde aan dit dier is, dat het alleen voorkomt in het noordelijk deel van Congo-Kinshasa. Wat is de benaming van dit prachtig dier?

Goed zo !
Quizvraag Fauna 5877
© Frank Vassen

Andere naam voor het vingerdier (Daubentonia madagascariensis), de grootste nachtactieve maki; voornamelijk te vinden op de oostkusten van Madagascar. Het is de enige nog levende soort uit de familie vingerdieren (Daubentoniidae).

Goed zo !
Quizvraag Fauna 5843
© Snakecollector

Deze vogelspin of ook wel tarantula genoemd, is de grootste in haar soort. Haar lichaam kan tot 12 centimeter lang worden en met uitgestrekte poten tot een totaal van 30 centimeter. Graag de héél toepasselijke naam van dit schepsel.

Goed zo !
Quizvraag Dieren Vogels 5816
© Doug Janson

Van deze vogel zijn er talrijke varianten in kleur en grote, en ze behoren tot de orde der zangvogels. Ze komen alleen voor in Nieuw-Guïnea, en de omliggende eilanden, en enkele varianten ook op de Molukken. Graag de naam van deze prachtige vogel.

Goed zo !

Deze loopvogel leeft in droge afgelegen natuur, maar staat bekend voor zijn loopsnelheid. De tekenfilmfiguur, Road Runner, is van deze vogel afgeleid. Graag de naam.

Goed zo !
Quizvraag Dieren Honden 5698
© PierreSelim

We zoeken de naam van een herderhondenras uit Schotland. Samson is de bekendste in zijn soort. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Samson geen bobtail.

Goed zo !
Quizvraag Vissen 5606
© Hans Hillewaert

We zoeken een smakelijke vis die smeekt om ontdekt te worden Het visje behoort tot de meest giftige dieren van Europa door zijn giftige stekelige rugvin. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een exemplaar trappen, dat zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze deze stekel aanraken met de hand.

Goed zo !
Quizvraag Insekten 5558
© Didier Descouens

Begin oktober 2017 werd er in en rond Wevelgem nog intensief gespeurd naar nesten van een invasieve wespensoort, nadat er daar een exemplaar werd gespot. Eind november werd er in Poperinge dan toch een nest ontdekt met een diameter van 50 centimeter. Doordat dit nest zo laat ontdekt werd, hebben wellicht honderden koninginnen zich verspreid in de regio. Deze exotische soort zal dus niet meer verdwijnen uit onze contreien. Over welke wespensoort hebben we het?

Goed zo !

De Big Five is een begrip in Afrika en komt uit de tijd van de "big game" jagers. Dit waren de vijf lastigste grote wilde dieren om te voet te jagen. Tegenwoordig wil iedereen deze dieren met zijn fototoestel 'jagen'. De Big Five bestaat uit de olifant, de buffel, de leeuw, het luipaard en welk 5de dier?

Goed zo !

In het algemeen worden jachthonden in drie groepen ingedeeld: Spaniëls, Pointers en de groep die wij zoeken. Honden uit deze groep worden vooral gefokt om vogels en andere prooidieren te vinden en ze zonder schade naar de jager terug te brengen. De groep omvat onder andere de Franse poedel.

Goed zo !
Quizvraag Dieren 5073

Honden krijgen pups, paarden krijgen veulens en poezen krijgen kittens… maar wat krijgen konijnen? En dan bedoelen we geen myxomatose of zo, maar we zoeken wel degelijk de specifieke benaming voor een jong konijn. U kent meer van vissen? Ook goed, want het is ook een synoniem voor prik of negenoog, een kaakloze vissoort.

Goed zo !

Deze arctische tandwalvis behoort tot de familie van de grondeldolfijnen. De slagtand van dit bijzonder dier kan een lengte van wel 3 meter bereiken. We zoeken de meest gebruikte benaming, dus zee-eenhoorn, eenhoornvis en neushoornvis worden niet goedgekeurd.

Goed zo !

we zoeken de grootste vissoort ter wereld. Deze vis bereikt een gemiddelde lengte van 8 m. Het grootste exemplaar was maar liefst 18 meter lang en woog ongeveer 15 ton. Over welke vissoort hebben we het?

Goed zo !

Genoeg rood-zwarte beestjes op ons lijstje. Een vlinder, een kikker, de vuurwants, maar die heb ik al eens gevraagd. Dus gaan we maar voor een aanverwants van de vuurwants. Een onooglijk klein beestje van een halve centimeter lang, met een vreemde levensstijl. In de herfst leggen ze hun eitjes op een geschikte plant, waarna de jongen in de lente uitkomen en meteen een soort spuugsel uitstoten, waarin ze zich terugtrekken en zich aan de plant vastzuigen. Daar trekken ze dan de nodige sappen uit, die ze vervolgens via hun anusje in de lucht blazen. Wie al eens gepicknickt heeft of de wielertoerist heeft uitgehangen onder een boom waar deze beestjes zich ophielden, herkent misschien de niet meteen te plaatsen nattigheid die kwam aangewaaid. Deze ‘regendruppels’ werden vroeger aan de koekoek toegeschreven (‘koekoeksspuug’). Maar intussen weten we, helaas, nog iets beter. U ziet hier nog een familielid, dat past in deze ronde, maar deze heeft zijn nest wel ondergronds. Wij zoeken dus de familie waartoe dit beestje behoort. Het houdt tevens het wereldrecord verspringen bij de dieren: 70cm vanuit stilstand (en voor u lacht: dat is honderdmaal zijn lichaamslengte)? 1 punt voor de juiste onderorde, 2 voor de juiste familie.

Goed zo !

En nu een echte dierenvraag. Geen fijne zomer dit jaar in Schellebelle, waar ze zowaar een muggenplaag over zich heen kregen. Het leek daar even het oude Egypte toen dit beestje zijn duivels ontbond. Door het lage water in het plaatselijke overstromingsbekken, konden deze onooglijk kleine steekvliegjes zich razendsnel voortplanten en de lokale bevolking teisteren. Maar hoe heet deze muggensoort, die ze in Suriname zowaar ‘mampieren’ noemen? Er zijn verschillende namen mogelijk, maar degene die u hier het best helpt is degene die ook voorkomt in een uitdrukking die zoveel betekent als ‘Er niks van snappen’.

Goed zo !