Gemakkelijke quizvragen fauna

141 resultaten

Quizvraag Vissen 7227

De meer prikkelbare vis uit onze Noordzee is het onderwerp van de volgende vraag. Deze baarsachtige graaft zich in in het zand loerend op prooien. Naar menselijke gewoonte trapt de mens er letterlijk soms in in onze prachtige badplaatsen. De vis heeft 5 a 6 doornige vinstralen die een pijnlijke en zeldzaam dodelijke prik als gevolg hebben. Hoe heet deze kleine sloeber?

Goed zo !
Quizvraag Pokémon 7220
© Erzengel

Dit diertje zou je tussen een lijst van pokémons kunnen zetten zonder argwaan te wekken. Toch is het een bestaand diertje. Deze salamander blijft in een soort larvale toestand waardoor hij zo’n vreemd uiterlijk heeft. Ze worden tot 30 cm groot en komen uitsluitend onderwater in diepe meren van mexico voor. Hoe heet deze outsider?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 7203
© Sandy Rae

De Limecola balthica is een in zee levend tweekleppig weekdier. Ze worden tot 30 millimeter groot en we herkennen ze aan hun brede, eivormige schelp met toegespitste achterzijde. Het schelpoppervlak is glad, zonder sculptuur. De kleur is variabel, de concentrisch gestreepte schelpen zijn bleekwit, geel, oranje of roze gekleurd. De top is vaak wat donkerder. Hoe heet dit veelvoorkomend schelpje?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 7113
© Soltera

Sinds mensenheugenis wordt chemische castratie bij paarden gedaan om hen voor hun omgeving betrouwbaarder en veiliger te houden.. Nu gooi ik de bal naar jullie: Hoe noem je een hengst die gecastreerd werd en dus met lege zakken verder moet?

Goed zo !
Quizvraag Fauna 7032
© Stan Shebs

Dit is de witte dolfijn, maar dat kon je misschien zelf al zien op de foto. We zoeken de andere naam voor dit soort dolfijnen. De naam is afgeleid van het Russich voor wit. Dus een streepje voor bij degene die het Russisch machtig zijn.

Goed zo !
Quizvraag Slangen Dieren Reptielen 6887

Een streepje fauna kan nooit geen kwaad. We zoeken de Engelstalige naam van de gifslang uit de familie van de koraalslangachtigen. Typerend aan deze slang is de blauwzwarte kleur van de binnenzijde van zijn bek. De kleur van de schubben is grijs tot olijfgroen en meestal heeft hij een beige tot bruin-witte buik. De slang kan tot 4 meter lang worden en is daarmee de langste gifslang in Afrika. De slang is overigens ook de snelste slang ter wereld, op korte afstand kan hij een snelheid tot 20km/h halen. Is fauna niks voor jou? Dan kan je gerust ook antwoorden met een StuBru-DJ die vooral furore maakt in de hiphopscene, een attractie in Phantasialand of met één van de bijnamen van Kobe Bryant.

Goed zo !
Quizvraag Dieren Vogels 6829
© Doug Janson

We zijn op zoek naar een familie van vogels uit de orde van de zangvogels die zijn uitgedost met zeer weelderige veren. De vogels zijn stevig gebouwd met een vrij zware snavel en krachtige poten en tenen en variëren van in grootte tussen een spreeuw en een kraai. Tot de familie behoren onder andere de bruine & de zwarte sikkelsnavel. Mocht dit nog te moeilijk zijn dan kan je ook antwoorden met een televisieprogramma uit de jaren ‘90 van de Nederlandse zender AVRO of met een gedeelte van een hit van Meatloaf.

Goed zo !
Quizvraag Dieren Vogels 6783
© Doug Janson

Leenwoorden zijn uit alle talen van de wereld ook in het Nederlands opgenomen, zo dankt ook deze bijzondere groep papegaaien zijn Nederlandse naam aan de oorspronkelijke Indonesische benaming. De vogel heet ook zo in het Maleisisch en betekent ook nijptang, verwijzend naar hun bijzonder sterke, kromme snavel. Typisch bij deze papegaaien is dat alle soorten een kuif hebben - al dan niet in dezelfde kleur - die bij agressie, angst en opwinding overeind wordt gezet.. Wat is de naam van deze papegaaiensoort?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 6711

Er bestaan verschillende grote katachtigen die op elkaar lijken. We zijn op zoek naar de naam van het dier dat oppervlakkig op een luipaard lijkt maar steviger gebouwd is. Het is tevens het gevaarlijkste dier uit de kattenfamilie. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Welk dier zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Fauna 6568

Willie Wortel is waarschijnlijk de bekendste in zijn diersoort, die ook centraal staat in de Oegandese vlag. Voor welk dier zijn er ook al heel wat Japanners geplooid?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 6561
© Hans Hillewaert

Deze Afrikaanse antilope komt voor in droge streken zoals de Kalahari woestijn. Ze hebben een zandbruine kleur en een zwarte streep laag op hun flank. Hun poten, buik, oren en kop zijn contrasterend zwart en wit. Dit dier is ook gekend onder de naam spiesbok, maar wat is de andere naam?

Goed zo !
Quizvraag Honden Dieren 6553
© Bonnie van den Born

U ziet 1 van de kleinste hondenrassen ter wereld dat zijn naam dankt aan de Mexicaanse provincie waar het ras in 1850 werd ontdekt. Wat is de naam van dit ras?

Goed zo !
Quizvraag Fauna 6521
© A.Savin

Uiterlijk lijken ze nog het meest op bavianen. Ze komen uitsluitend voor in het Ethiopische hoogland, waar ze leven in grote luidruchtige groepen onder leiding van een dominant mannetje, dat te herkennen is aan zijn lange wapperende manen op de schouders en de felle rode vlekken op de borst. Het is de enige apensoort die graast. Ze zijn ook uniek omdat het de enige primatensoort is die dezelfde lipbewegingen kan maken met bijhorende klanken zoals de mensen. Welke apensoort?

Goed zo !
Quizvraag Vogels 6518
© Richard Bartz

Het is een ernstig bedreigde vogel uit de familie van ibissen en lepelaars. Hij is 70 tot 80 cm lang en heeft een spanwijdte van 125 tot 135 cm. Hij is grotendeels zwart met een paarse gloed op de vleugels. Hij broedt op steile kliffen en rotsen. In het Nationaal Park Souss-Massa, gelegen aan de Atlantische kust van Marokko, verblijft 95% van de wilde populatie van deze ibis. In 2015 schatte men zijn hele wereldpopulatie op slechts 200 tot 250 volwassen vogels. In diverse dierentuinen zijn dan ook kweekprogramma’s opgestart om de soort te behouden. Graag de naam van deze ibissoort.

Goed zo !

De Buteo jamaicensis is een roofvogel behorend tot de familie Acciptridae. Het mannetje is met een lengte van 45-55 cm beduidend kleiner dan het vrouwtje met 50-65 cm. Al vliegend of vanuit een hoge boom speurt deze vogel de grond af naar prooi, om dan met een stootduik zijn slag te slaan. De soort leeft van West-Alaska en Noord-Canada tot Panama en de Antillen. Zijn leefgebied is zeer gevarieerd en bestaat o.a. uit bossen, savannes en bergweiden. Zijn Nederlandse naam dankt hij aan een specifiek kenmerk dat u op de foto kan zien. Welke roofvogel?

Goed zo !