Gemakkelijke quizvragen aardrijkskunde

534 resultaten

Quizvraag Amerika 7480

Geniaal idee of toch maar grootheidswaanzin?. We zullen het nooit weten. Donald Trump wou immers Groenland kopen. Feit is dat hij niet de eerste is die op die manier het grondgebied van de USA uitbreidde. In 1803 immers kochten de Verenigde Staten een gebied van 2,1 miljoen km² ten westen van de Mississippi voor een bedrag van 15 miljoen dollar van Frankrijk. Deze aankoop verdubbelde de oppervlakte van de VS. Het gebied had dezelfde naam als die van een huidige staat van de USA met Baton Rouge als hoofdstad, maar New Orleans als belangrijkste en bekendste stad. Wat is de naam van dit gebied?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7470
© John Scholte

Tot de grote fusiegolf van 1976 was dit dorp een zelfstandige gemeente, maar tegenwoordig is het een deelgemeente van Hoogstraten. Vanaf 1822 was er een interneringskolonie voor landlopers gevestigd, die nog heel lang landlopers huisvestte. Tegenwoordig is er op die plaats een gevangenis. Hoe heet dit dorp?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7464

Door de talrijke fusies die plaatsvonden begin dit jaar kregen we enkele nieuwe gemeentes, Lievegem en Kruisem zijn er enkele van. Er zijn ook enkele gemeentes die fuseerden waarvan de oorspronkelijke naam niet meer is terug te vinden in de nieuwe naam. De gemeente die we zoeken bijvoorbeeld fuseerde met de veel grotere broer Deinze. Daardoor is de nieuwe fusiegemeente na Gent in oppervlakte de derde grootste gemeente van Oost-Vlaanderen. Wij willen graag weten welk gemeente fusioneerde met Deinze. Let op, we zoeken de naam van de hoofdgemeente.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7421

We zoeken de naam van een Oost-Vlaams dorp met een hele geschiedenis. In 1316 werd het dorp in brand gestoken en vervolgens onder water gezet door de graaf van Holland. In 1582 werd in datzelfde dorp Fort Liefkenshoek gebouwd, als bescherming tegen de Spanjaarden. En op 21 juni 1638 vierde kardinaal-infant Ferdinand er de overwinning op de Hollanders. Hoe heet de deelgemeente van Beveren waar dit allemaal gebeurde.

Goed zo !
Quizvraag Italië 7404

Deze rotsachtige kuststreek bevindt zich onder de Italiaanse stad Napels in de regio Campania en is erg in trek bij toeristen. De kust strekt zich uit van Positano tot Vietri sul Mare en er loopt een prachtige weg doorheen, als het ware uitgehouwen uit de rosten. Ideaal om met de Vespa te verkennen. Wat is de naam van deze kuststreek?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7369

Venetië had in november heel wat last van een veel te hoge waterstand. Boven een van die wateren bevindt zich deze brug die het Dogepaleis en de gevangenis verbindt. Wat is de naam van deze brug?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7352
© TUBS

We zoeken een eilandengroep in de zuidelijke Atlantische Oceaan, ten oosten van zuidelijk Argentinië. De eilanden vormen een Brits overzees Gebiedsdeel. De eilandengroep bestaat uit twee grote eilanden en honderden andere kleine eilanden. Het klimaat wordt gekenmerkt door de lage temperaturen en veel neerslag. Engels is de officiële taal.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7342

Aardrijkskunde, ... We zoeken de naam van het land aangeduid op het foto. Het is gelegen in de Kaukasus. Het land grenst aan de Kaspische Zee in het oosten, Iran in het zuiden, Armenië in het westen, Georgië in het noordwesten en Rusland in het Noorden. Als laatste tip zien jullie ook nog de vlag op het scherm. Welke republiek zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Australië 7291
© Tubs

We zoeken de naam van een staat in Australië. Deze is op één na de grootste in oppervlakte en op 2 na de grootste qua bevolking. Graag de naam van deze staat waarvan Brisbane de grootste is.

Goed zo !
Quizvraag Woestijnen 7246
© Trabajo propio

Midden November 2019 ontdekten Japanse wetenschappers in het zand van de pampa’s in Peru opnieuw enkele uit lijnen en geografische vormen opgetekende figuren. De mysterieuze figuren zijn vermoedelijk 2000 jaar oud en werden door de indianen in de woestijngrond gekerfd . Gezien de culturele waarde van deze figuren, werden ze in 1994 opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Maar onder welke benaming zijn deze lijnen terug te vinden op deze werelderfgoedlijst -?

Goed zo !
Quizvraag Gemeenten 7221

We zoeken een Vlaamse gemeente in de provincie Antwerpen gelegen langs het Albertkanaal en de snelweg E313. De Kempense gemeente telde op 1 januari 2019 12.505 inwoners. Ze behoort tot het gerechtelijk kanton en kieskanton Herentals. Aangrenzende gemeenten zijn Kasterlee in het Noorden, Geel in het Oosten, Westerloo in het Zuiden en Herentals in het Westen. Verder kan je er wel eens een biertje drinken uit een pot met drie oren. Welke Vlaamse gemeente?

Goed zo !
Quizvraag Amerika 7179

We zoeken een Amerikaanse staat met als hoofdstad Olympia en als belangrijkste stad Seattle. Op Alaska na is dit de staat die het meest in het Noordwesten ligt.

Goed zo !
Quizvraag Nederland 7178
© Milliped

Als de zeespiegel stijgt door de opwarming van de aarde en het smelten van de Poolkappen dan zal deze Nederlandse stad zich zeker zorgen mogen maken. Ze ontstond door de Zuiderezeewerken, met de bouw van de Afsluitdijk werd het Ijselmeer gecreëerd en werden verschillende delen drooggelegd. Vanaf 1967 begon de bewoning maar pas in 1980 werd de gemeente echt erkent. Hoe heet deze stad die drie meter onder de zeespiegel ligt, zowat 77 000 inwoners heeft een de hoofdstad is van de provincie Flevoland.

Goed zo !
Quizvraag Italië 7133

Kent u de naam van de stad op de foto? Het is de hoofdstad van een regio bekend om z’n lekker eten en prachtige kunst, telt een kleine 400.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno; Ze werd in 59 voor Christus gesticht door een bekende keizer. We zoeken de naam zoals hij geschreven wordt in de taal van het land zelf.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7129
© ArnoldPlaton

Ons gezochte volk is met ongeveer 1,5 miljoen. Ze wonen langs de Noordzeekust van Nederland tot Duitsland en worden daar als nationale minderheid erkend. Ze hebben een eigen taal die nog altijd vlot gesproken en geschreven wordt en zelfs een internationaal vermaard sportevenement, hoewel dit dankzij de klimaatverandering al vele jaren niet meer heeft plaatsgevonden. Welk koud volk?

Goed zo !