R1: Even opwarmenR2: Stevig invliegenR3: Tweede adem happenR4: Rode kaartrondeR5: VARR6: Moeilijk momentjeR7: Laatste fluitsignaalAndere quiz

Organisatie quiz: Bijns Boys
Datum: 2019-09-28
Aantal ronden: 7
Aantal vragen: 99
Moeilijkheid quiz (100% = zeer moeilijk)
  • %
Quizvragen Politiek 6120

Op initiatief van Boris Johnson, de Britse premier, werd het Brits parlement naar huis gestuurd. Op 10 september 2019 om 02u47 ging, na een woelige zitting met veel protest en patriottische gezangen, het slot op het Britse Lagerhuis. Pas op 14 oktober 2019 zal het parlement opnieuw samen kunnen komen. Hoe heet de excentrieke “Speaker of the House of Commons”, de voorzitter van het Britse parlement die dus nu onverwacht van een paar weken vakantie kan genieten? Eind september werd echter aangekondigd dat het parlement terug actief is geworden, gezien de beslissing van Boris Johnson onwettig werd verklaard.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Kwisvragen Wetenschap 6121

In november 2018 kondigde de Chinese wetenschapper He Jiankiu aan dat er twee baby’s werden geboren die via genetische manipulatie van de zygote immuun zijn voor HIV. Naast deze stunt wordt de techniek intussen wijdverspreid gebruikt door wetenschappers in tientallen medische toepassingen. Hoe heet deze in 2015 ontwikkelde baanbrekende techniek van genetische manipulatie waarin met behulp van een bij bacteriën die worden aangevallen door virussen afgekeken techniek met het CAS-9 enzym zeer gericht kan worden geknipt in DNA? De trouwe luisteraars van de Podcast NERDLAND van Lieve Scheire vinden deze vraag een eitje.

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Quizvragen  6122

Joke Devynck zorgde elke zondagavond als Tony Dierickx in “Flikken” rond de eeuwwisseling voor een licht versnelde hartslag bij brave huismannen. In september 2019 verraste ze echter showbizzminnend Vlaanderen door op het filmfestival van Oostende op de rode loper te verschijnen met haar nieuwe vriendin. De blonde kunstenares was, volgens de gespecialiseerde pers “nog wat onwennig maar het koppel straalde geluk uit”. Hoe heet de nieuwe partner van Joke Devynck? De voornaam, want verder kwam de pers nog niet, volstaat.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Kwisvragen  6123

Jupiter is de 5 de planeet, te tellen van aan de zon, van ons zonnestelsel. Het is meteen ook de grootste planeet. De planeet heeft niet minder dan 79 natuurlijke objecten rond zich draaien. Daarom wordt weleens gezegd dat Jupiter 79 manen heeft. In werkelijkheid zijn slechts 18 objecten erkend als maan. Noem er 1.

Toon de eerste letter
De eerste letter: (


Quizvragen Politiek 6124

27 zijn er deze keer. De Europese commissie, een beetje de Europese regering, bestaat de komende legislatuur uit 27 zogenaamde Eurocommissarissen. Hoe heet de Belgische Eurocommissaris die de bevoegdheid justitie kreeg van Ursula von der Leyen in 2019?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Quizvragen Algemeen 6125

Elke ochtend- en avondspits opnieuw wordt er gegoocheld met E- en A-nummers van alle grote autosnelwegen in Vlaanderen. Ringwegen rond onze steden kregen allemaal een R-nummer. De ring rond Brussel is officieel de R0, die rond Antwerpen heet R1 (en R2). Maar rond welke Belgische stad loopt de R3?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Kwisvragen Literatuur 6126

Auteur Bart Van Loo verkocht dit jaar (2019) 10 000den exemplaren van zijn boek “De Bourgondiërs”. Het boek gaat over het ontstaan van de Lage Landen onder het bewind van de Bourgondische hertogen. Toch staat hij slechts op de tweede plaats in de “Ultratop” van de boekenverkoop in de eerste helft van dit jaar. Het boek is een klassieker uit 1973 en gaat over Rudolf (Dolf) Wega die vanuit Nederland terecht komt in het 13 de eeuwse Speyer in Duitsland. Over welk jeugdboek hebben we het?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvragen Sport 6127

De nationale Belgische sportelftallen lijken dezer dagen een verzameling die niet zou misstaan in de Antwerpse Zoo. Hoe heet het Belgische vrouwelijke hockeyteam? Op dit moment nummer 9 op de wereldranglijst en de nummer 6 van het EK dat dit jaar in Antwerpen werd georganiseerd.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Kwisvragen Politiek 6128

In 2011 kwam de toenmalige Aalsterse burgemeester internationaal in het nieuws. Op een 4 jaar oud filmpje was te zien hoe ze op Kreta samen met haar toenmalige vriend van het uitzicht aan het genieten was vanop een toren. Het leverde haar de bijnaam “de torenpoeper” op. Hoe heet deze CD&V politica die notabene werd geboren in Dendermonde?

Toon de eerste letter
De eerste letter: U


Quizvragen Media 6129

Al in 1975 bracht dit icoon van de natuurdocumentaires zijn eerste documentaire op de Britse televisie. Voorheen had hij tal van boeken en andere publicaties geschreven. Tientallen topproducties die via de BBC de Britten, maar ook trouwe Canvaskijkers bij ons, kennis lieten maken met de wonderlijke natuur op onze planeet zijn van zijn hand. De man werd tot de Britse adel verheven en tal van soorten werden naar hem vernoemd. Wie is deze “sir”?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Volgende ronde

R1: Even opwarmenR2: Stevig invliegenR3: Tweede adem happenR4: Rode kaartrondeR5: VARR6: Moeilijk momentjeR7: Laatste fluitsignaalAndere quiz