Gemiddelde quizvragen geschiedenis

41 resultaten

Op 11 januari 1814 werd er een slag uitgevochten tussen het Franse leger en geallieerde Pruisische, Russische en Britse troepen. De slag was een reeks van bloedige treffen tijdens de Zesde Coalitieoorlog langs de huidige Belgisch-Nederlandse grens van Essen tot en met Turnhout. In mei 2014 werd deze slag herdacht met een historisch bivak en de grootste reconstructie van een Napoleontische veldslag ooit in Vlaanderen. Bijna 1000 reenactors uit heel Europa konden zich daarbij uitleven op een deel van het historische slagveld aan de boorden van de Mark. Over welke vergeten veldslag gaat het hier?

Goed zo !
eerste smartphone

De IBM Simon wordt wel gezien als de allereerste echte smartphone. Deze IBM en kwam in 1994 op de markten woog ruim 500 gram. Dit enorme apparaat had DOS als besturingssysteem, had een uitschuifbare antenne en zelf een echt touchscreen. Je kon er mee bellen, faxen en sms’en. Het was zelfs mogelijk om er e-mails te versturen. Wat ook een noviteit was dat je er ook nog eens spelletjes mee kon spelen. De IBM Simon werd niet echt succes. In welk jaar kwam Steve Jobs met zijn Apple iPhone op de proppen om de wereld te veroveren?

Goed zo !
Quizvraag Treinen 8397

Op 5 mei 1835 reed de eerste trein op het Europese vasteland, tussen Brussel en Mechelen. Aan boord van deze trein was koning Leopold l met een gevolg van ministers en parlementsleden. Geef de naam van de stoomlocomotief die deze trein trok.

Goed zo !
Quizvraag Koningen 8383

Hij werd in 751 geboren als tweede zoon van Pepijn de Korte. Samen met zijn broer Karel de Grote werd hij door paus Stephanus tot koning gezalfd op driejarige leeftijd. Hij was koning der Franken van 768 tot 771, samen met zijn broer. Wij zoeken de naam van deze koning.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8340

Deze Belgische Auschwitz- overlevende werd geboren in Amsterdam in 1920, maar woonde sedert 1921 met haar familie in België. In 2006 werd zij commandeur in de Kroonorde. Wij zoeken de voor- en achternaam van deze vrouw, tevens de moeder van journalist Stefan Blommaert.

Goed zo !

Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel zal bij meerdere onder ons nog wel wat herinneringen naar boven brengen. Het zijn internationale gebeurtenissen die op meerdere vlakken het organiserende land er economisch op vooruit helpen. Antwerpen mocht al drie wereldtentoonstellingen organiseren. Weten jullie in welk jaar de stad dit de eerste keer deed?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8296

Op 14 augustus 1945 maakte Alfred Eisenstaedt een beroemde foto van een matroos die op Times Square in New York een verpleegster kust. Een week later werd de foto, tegenwoordig bekend als V-J Day gepubliceerd. Waarvoor staat V-J Day?

Goed zo !
Quizvraag Amerikaanse presidenten 8293
© Connormah

Donald Trump van de VS heeft in de zomer van 2019 Groenland op de kaart gezet met zijn spectaculaire bod het eiland te kopen. Maar dit was niet de eerste maal dat een Amerikaans president dit eiland wou kopen. Welke Amerikaanse president wilde eerder Groenland kopen?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 8241

Vóór hem hadden Alan Sheppard en Virgil Grissom al ruimtevluchten uitgevoerd. De astronaut op de foto, die later senator werd, werd de 3e Amerikaan in de ruimte maar de eerste Amerikaan in een baan om de aarde. In 1998 werd hij de oudste astronaut ooit toen hij op 77-jarige leeftijd aan boord van de spaceshuttle Discovery voor een tweede keer gelanceerd werd. Hij is daarmee de oudste persoon die ooit in de ruimte gevlogen heeft. Hij overleed in 2016. Wat is zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Romeinen 8152

Deze afkorting werd als insigne gebruikt vanaf de tijd van de Romeinse Republiek en stond als inscriptie op openbare gebouwen en triomfbogen. Het huidige gemeentebestuur van Rome handhaaft nog steeds SPQR in het wapen van de stad, op vele publieke gebouwen en op de putdeksels van het stedelijk waterleidingbedrijf. Ook sieren de letters de sjaals en vlaggen van de Romeinse voetbalclub AS Roma. Waarvoor staat de afkorting SPQR?

Goed zo !
Quizvraag Rampen Vliegtuigen 8021

Op 27 maart 1977 vond het ergste luchtvaartongeluk uit de geschiedenis plaats. Op de startbaan van het vliegveld kwamen twee vliegtuigen van het type Boeing 747 met elkaar in botsing. Hierbij kwamen 583 mensen om. Waar gebeurde dit ongeluk?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 4378

Op 1 mei 2011 voerden de VS een militaire missie uit waarbij men Osama Bin Laden uitschakelde in zijn schuilplaats in Pakistan. De codenaam van deze missie was de naam van een Noord-Amerikaanse indianenleider, behorende tot de stam van de Apaches, uit de 19de eeuw. Wat was de naam van deze militaire missie?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 3698

Deze man, bestaande uit 40% baard was een een Duitse industrieel, sociaal wetenschapper, auteur, politiek theoreticus, filosoof en stichter van de marxistische theorie. Vooral dat laatste zal hem heel bekend maken. In 1848 was hij mede-auteur van het communistische manifest. Welke Duitser?

Goed zo !

Geef de zanger en titel van het volgende nummer.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 2944

In 840 stierf Lodewijk de Vrome en werd het Karolingische rijk verdeeld onder zijn drie zonen. Deze verdeling werd geregeld door het Verdrag van Verdun in 843. Karel de Kale en Lodewijk de Duitser kregen een deel en wij zijn op zoek naar de naam van de derde en oudste zoon die het middelste deel kreeg.

Goed zo !